6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Zamanın kokusu: Eski bir saatin ardından

Zamanın kokusu: Eski bir saatin ardından

Hasan Ali Çölük - Hasan Ali Çölük
26 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Yazarlar
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Zamanın kokusu: Eski bir saatin ardından
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bazen bir antikacı dükkânında dolaşırken, gözüm rafların en köşesine sıkışmış, sessiz bir saate takılır.

Eskidir… Sararmış, camı biraz buğulu. İçinde zamana direnen ince bir mekanizma çalışır hâlâ. Tik… tak… tik… tak… Geçmişten bugüne gelen bir kalp atışı gibi. İçinde kaybolmuş bir zaman parçası gizlidir, varlığı hissettiren ama görünmeyen bir ruhu taşır.

İşte o an, fark ederim: Tarih dediğimiz şey kitaplarda yazılı olan savaşlar, antlaşmalar, liderler değil sadece. Tarih; bir annenin o saati çocuğunun doğum günü için alırken taşıdığı heyecanda, bir dedenin torununa verdiği son nasihatte, bir genç kızın aynaya bakarken zamanla yarışında saklıdır.

Bir objeye bakarken hissedilen “yaşanmışlık” duygusu… Asıl tarih budur. Tarih, en somut haliyle, bir nesnenin içinde saklıdır; ama bir insanın ruhunda, bir annenin gözlerinde de… Zamanın, o objelerde bıraktığı izler bizlere geçmişin solgun ama etkileyici hikâyelerini fısıldar.


Tarihin Sessiz Tanıkları

Her şehrin eski bir kahvehanesi vardır mesela. Ahşap sandalyeleri gıcırdar, camın buğusunda geçmişten kalma çay kokuları birikir. Duvarında bir Atatürk fotoğrafı, yanında asılı bir saat… O saat belki yıllar boyunca aynı anda durmuş, kimsenin umurunda olmamış ama o anda bile zamanın ne kadar acımasız geçtiğini anlatmaya devam etmiştir.

Ya da eski bir ev… Merdivenlerinden çıkarken bastığın her basamak, seni sadece üst kata değil, başka bir zamana taşır. Kapının gıcırtısı, çocukluk anılarının kapısını aralar. O evde yaşayanların kim olduğunu bilmesen bile, yaşadıklarını hissedersin. Tarihin en saf hali oradadır: Sessiz ama yaşayan. O evin duvarları, bir zamanlar seslenen o kapı zili, bir zamanlar görülen o sabah ışığı… Hepsi birer zamansız tanık.

Geçmişin sesi, her bir köşe başında, her bir taşta, her bir odada yankı yapar. Ancak onları duyan çok az kişi vardır. Günümüzün hızlı temposunda geçmiş, çoğunlukla göz ardı edilir. Oysa geçmişin sesi, zamanın kaybolmuş melodisidir; o melodiyi duymak, insanın kimliğine ulaşmak gibidir.


Müze Değil, Hafıza

Tarih çoğu zaman sadece müzelerde saklı bir bilgi yığını gibi algılanır. Oysa tarih müze değil, hafızadır. O hafızayı taşımak, her bireyin görevidir. Ve bunun için büyük bilgi birikimi gerekmez; bazen sadece dikkatli bir bakış, bazen bir merak yeterlidir.

Küçük bir sandığın içinden çıkan eski bir mektup, tarihle bağ kurmak için en samimi yoldur. O harflerde gözyaşı, umut, bekleyiş vardır. Yalın, içten ve çok gerçek… Çünkü o mektubu yazan kişi, “tarih olmak” için yazmamıştır. Ama bugün, en kıymetli tanıklık onundur.

Bir fotoğraf karesi, üzerinde kaybolan zamanın en güzel izlerini bırakır. O eski fotoğrafı incelediğinizde, insanların gülümsediği o anı, evin verandasında yürüdükleri o zamanları, o zamanın “neşesini” hissedersiniz. O fotoğraf bir anlam taşır çünkü yaşamın küçük ama önemli anlarını yakalamış, bir zamanın ruhunu asla kaybetmeyecek bir şekilde dondurmuştur.


Güzelliğin Zamansızlığı

Günümüzde pek çoğumuz geçmişe olan bağımızı unuturken, geleceğe dair endişelerle boğuluyoruz. Ama hayatın güzelliği, tam da bu kesitte gizlidir: Her şeyin zamanla yok olduğu bir dünyada, güzellik bir şekilde varlığını sürdürür. Bazen bir çiçeğin renginde, bazen bir taşın üzerine düşen güneş ışığında, bazen de bir hatırada. Bir yaprağın sararıp dökülmesi gibi, ama bu dökülüşün ardında bir nehir gibi geçen zaman vardır.

Bu yazıyı okurken belki yanınızda bir fincan çay vardır, belki fonda eski bir müzik çalıyor. O an, siz de tarihle baş başasınız. Çünkü tarih, bazen sadece geçmişte değil; şimdide, hatta gelecekte bile yaşar. Bir ağacın gölgesinde otururken onun kaç bahar gördüğünü hayal etmek, tarihle kurulan en sade ama en içten bağdır.

Bazen yalnızca bir anın içinde, bir bakışta, bir gülüşte geçmişin tüm izlerini görebilirsiniz. O an, tarihe dokunmanın en saf yoludur. Çünkü her şey geçer, ama güzel olan iz bırakır. Ve tarih, o izlerin toplamıdır. Bir çiçek açarken, bir kuşun ötüşünde, bir kişinin gözlerindeki pırıltıda geçmiş ve gelecek birleşir.


Bir Köşkten Duyduğum Ses

Bir köşke bakarken, yaşanmış tüm anıları duyabilirsiniz. O köşkün kapıları uzun yıllar önce açıldığında, içinde geçen her anı, her öğle vakti, her akşam ışığı, o köşk bir zamanın parçası olarak kayıtlara geçmiştir. O köşk belki şimdi terkedilmiş bir ruha sahip ama içinde hala gülüşler vardır, hala hayaller bir zamanlar yaşamıştır.

Köşklere, eski evlere, antikacılara olan sevgimizin sırrı işte burada yatıyor: Onlar sadece taş yapılar değil, bir zamanın kalp atışlarını hissetmemizi sağlayan sessiz tanıklardır. O taş duvarlarda, o eski pencere pervazlarında bir zamanlar hayat vardı. O hayatlar şimdilerde sessiz ama hâlâ varlar.


Son Söz:

Zaman hep akar, ama bazı şeyler kalır. Eski bir saat, bir köşk, bir mektup, bir gölge… Hepsi bize şunu fısıldar:

“Geçmiş gitmedi. Sadece sessizleşti. Dinlersen, hâlâ anlatıyor.”

Ve her an, bir şeyler anlatıyor. Çünkü geçmişin dili zamansızdır. O yüzden her zaman bir kulak vermek gerekir; bir bakış, bir dokunuşla tarihle yeniden buluşmak için


PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Kars’ta zırhlı araç ile otomobil çarpıştı; 2’si polis 6 yaralı

Sonraki Haber

“Kızım Olmadan Asla” Filminin Etkisi, İran’da kadınların hayatı ve evlilikler üzerine analiz

Hasan Ali Çölük

Hasan Ali Çölük

Hasan Ali Çölük, Erzincan doğumlu. AÖF'de radyo televizyon programcılığı okuyor. Tiyatro ve etnik müzikle uğraşıyor, 

İlgili Haberler

Yazarlar

Şiddetin kadını, kızı, ırkı olmaz!

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diploma yetmiyor: Gençler neden yeni becerilere muhtaç?

5 Haziran 2026
Ankara'nın sabah şifresi: "Hüdayda" ile mesaiye doğru
Yazarlar

Ankara’nın sabah şifresi: “Hüdayda” ile mesaiye doğru

5 Haziran 2026
Yazarlar

Diplomalı muhabir olarak bildiriyorum

4 Haziran 2026
Yazarlar

Haziran hazinleri

4 Haziran 2026
Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”
Yazarlar

Zeynep Koltuk’tan samimi açıklamalar: “Kendi içime sinmeyen işi kabul etmem”

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
"Kızım Olmadan Asla" Filminin Etkisi, İran'da kadınların hayatı ve evlilikler üzerine analiz

"Kızım Olmadan Asla" Filminin Etkisi, İran'da kadınların hayatı ve evlilikler üzerine analiz

En Güncel Haberler

Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı
Yerel Haberler

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada; 2 yaralı

Motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada; 2 yaralı

- Haberton
5 Haziran 2026

Bursa’nın Mudanya ilçesinde otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 2 kişinin yaralandı. Kaza anı, bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza,...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton