30 Temmuz 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Türkiye’nin Kosova’daki sosyolojik etkisi

Türkiye’nin Kosova’daki sosyolojik etkisi

Sinan Tekin - Sinan Tekin
9 Temmuz 2026
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye’nin Kosova’daki sosyolojik etkisi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye, Balkanlar’da son derece etkin faaliyetler yürüten önemli bir devlettir. Kültürel, ekonomik, güvenlik ve insani diplomasi alanlarında çok başarılı şekilde faaliyetleri sürdürmektedir.

Güçlü tarihî ve siyasi bağlarımız, bu etkinliğin temel unsurlarını oluşturmaktadır. Ceddimiz Osmanlı Devleti, 1354’te Gelibolu’nun alınmasıyla, 1912–1913 Balkan Savaşları bölgedeki hâkimiyetimizi kaybetmemizle beraber tam olarak 559 yıl bölgeyi yönetmiştir. Önde gelen Osmanlı tarihçilerinden Halil İnalcık ve bazı tarihçiler 1354 yılında Gelibolu’nun alınmasıyla hakimiyetimizi kabul ediyor. Bazı araştırmacılar ise 1361 yılında Edirne’nin fethini ve 1365 yılında ise Edirne’nin başkent yapılması başlangıç sayıyorlar. Ancak baskın olan akademik görüş 1354 yılıdır.

Bugün Türkiye ise tarihi bağlarını unutmamış, bölgeyi görmezden gelmemiş olup, özellikle insani ve kültürel diplomasiyle bölgeye barış ve kardeşlik açısından her zaman elini uzatmıştır. Şartlar ne olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti bölgede olmaya her zaman devam edecektir. Çünkü tarihi bağlar ve bugünkü tutumumuz bunu bizlere göstermektedir.

Kosova, 17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi’nde kabul edilen deklarasyonla Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Türkiye, 18 Şubat 2008 tarihinde, bağımsızlık ilanından bir gün sonra, Kosova Cumhuriyeti’ni resmen tanıdı. Avrupa devletlerinin büyük çoğunluğu ve Amerika Birleşik Devletleri Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Diğer yandan Rusya, Çin ve İran Kosova’nın Bağımsızlığı tanımayan devletler arasındadır. Buradaki kritik eşik Uluslararası ittifakların etkisini net olarak görmekteyiz.

Türkiye’nin Kosova’daki faaliyetleri, son yıllarda büyük ölçüde “yumuşak güç” yaklaşımı üzerinden şekillenmektedir. Yumuşak güç, bir ülkenin askerî veya ekonomik baskıdan ziyade kültürel çekim, eğitim, insani yardım ve ortak değerler aracılığıyla etki oluşturmasını ifade eder. Türkiye’nin eğitim bursları, kültürel etkinlikleri, tarihî eser restorasyonları, sağlık projeleri ve insani yardım faaliyetleri, bu yaklaşımın somut örnekleri arasında yer almaktadır.

Sosyolojik açıdan bakıldığında bu faaliyetler, toplumsal sermayenin güçlenmesine katkı sunmaktadır. Toplumsal sermaye; güven, dayanışma, ortak aidiyet ve sosyal ağların gelişmesiyle oluşan bir toplumsal kaynaktır. Türkiye’nin eğitim programları ve akademik iş birlikleri sayesinde yetişen yeni nesiller, iki toplum arasında kültürel ve akademik köprüler kurmaktadır. Bu durum yalnızca bireysel eğitim kazanımları üretmemekte, aynı zamanda uzun vadede toplumlar arası güven ilişkisini de pekiştirmektedir.

Türkiye’nin Kosova’daki askerî varlığı da yalnızca güvenlik boyutuyla değerlendirilmemelidir. 1999’dan bu yana NATO bünyesindeki KFOR görevine katkı sunan Türk Silahlı Kuvvetleri, çatışmanın yeniden ortaya çıkmasını önlemeye yönelik barışı koruma faaliyetleri yürütmektedir. Güvenliğin sağlanması, sosyolojik açıdan ekonomik istikrarın, eğitim faaliyetlerinin ve gündelik sosyal yaşamın sürdürülebilirliği için temel koşullardan biridir. Güven ortamının bulunmadığı toplumlarda sosyal bütünleşme zayıflarken, güvenliğin tesis edildiği toplumlarda ekonomik ve kültürel gelişim daha sağlıklı ilerleyebilmektedir.

Kosova’daki Türk toplumu da Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerin önemli sosyal aktörlerinden biridir. Türkler, eğitim, yerel yönetimler, medya ve kültürel yaşam içerisinde aktif rol üstlenerek iki ülke arasında doğal bir köprü görevi görmektedir. Özellikle Mamuşa Belediyesi’nde Türk nüfusunun çoğunlukta olması, bu kültürel sürekliliğin kurumsal düzeyde de yaşatılmasına imkân sağlamaktadır.

Türkiye’nin bölgedeki etkisi, yalnızca Türk toplumu ile sınırlı değildir. Arnavut toplumunun önemli bir bölümü de Türkiye’yi tarihsel bağlar, ekonomik ilişkiler, eğitim fırsatları ve kültürel yakınlık nedeniyle önemli bir ortak olarak görmektedir. Bununla birlikte, bölgedeki tüm aktörlerin Türkiye’nin rolüne aynı perspektiften yaklaşmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle Sırbistan ve bazı uluslararası analizlerde Türkiye’nin Balkanlar’daki artan etkisi, bölgesel güç dengeleri ve jeopolitik rekabet bağlamında farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Bu durum, uluslararası ilişkilerde dış politika uygulamalarının farklı aktörler tarafından farklı anlamlandırılabileceğini göstermektedir.

Son yıllarda küresel siyasette sert güç ile yumuşak güç unsurlarının birlikte kullanıldığı “akıllı güç” yaklaşımı öne çıkmaktadır. Türkiye’nin Kosova’daki faaliyetleri de bu çerçevede değerlendirilebilir. Bir taraftan NATO kapsamında güvenlik misyonuna katkı sağlanırken, diğer taraftan eğitim, kültür, kalkınma ve insani yardım alanlarında sürdürülen çalışmalar toplumlar arası ilişkilerin güçlenmesine hizmet etmektedir. Böylece askerî güvenlik ile sosyal bütünleşme birbirini tamamlayan iki unsur hâline gelmektedir.

Sonuç olarak Türkiye’nin Kosova’daki etkisi, yalnızca diplomatik ilişkiler veya askerî varlık üzerinden açıklanabilecek bir olgu değildir. Bu etki; ortak tarih, kültürel hafıza, eğitim, güvenlik, ekonomik iş birliği ve toplumsal dayanışmanın oluşturduğu çok katmanlı bir sosyal etkileşim alanına dayanmaktadır. Sosyolojik açıdan değerlendirildiğinde Türkiye’nin Kosova politikası, yalnızca devletler arası ilişkileri değil, toplumlar arası güveni, ortak kimlik algısını ve bölgesel istikrarı destekleyen uzun vadeli bir ilişki modeli olarak öne çıkmaktadır.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

CANiK, Türkiye-ABD savunma sanayii iş birliği toplantısına sponsor oldu

Sonraki Haber

Fransa’da aşırı sıcaklar nedeniyle 72 vilayette ‘turuncu alarm’ verildi

Sinan Tekin

Sinan Tekin

SİNAN TEKİN Araştırmacı-Yazar Sinan Tekin, 1990 yılında Ankara'da doğdu. Kamuda görev yapmakta olup uzun yıllardır sivil toplum, sendikal çalışmalar ve yazarlık faaliyetleri içerisinde yer almaktadır. 2013 yılından bu yana Memur-Sen bünyesinde aktif sendikal görevler üstlenmiş, Genç Memur-Sen Ankara teşkilatında görev almıştır. 2014 yılında Sincan Gençlik ve Kültür Derneği'nin kurucu başkanlığını üstlenmiştir. Ayrıca Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) bünyesinde kültürel, akademik ve sosyal faaliyetlerde gönüllü olarak yer almış; Türkiye Araştırma Vakfı'nın araştırma ve diaspora programlarına katılmıştır. Araştırmacı-yazar kimliğiyle kamu politikaları, Türk dünyası, Balkanlar, Orta Asya, sosyoloji, uluslararası ilişkiler ve toplumsal dönüşüm alanlarında çalışmalar yürütmektedir. Yazılarında tarihsel hafıza, medeniyet tasavvuru, toplumsal değişim, ekonomi-toplum ilişkisi ve güncel gelişmeler üzerine analizler üretmekte; köşe yazıları ve değerlendirme yazıları kaleme almaktadır. Gazetecilik Atölyesi, Liderlik Eğitimi, Sağlıklı Alışkanlık Kazanmak, Etkili İletişim Stratejileri, Topluluk Önünde Konuşma ve Etkili Sunum Teknikleri ile İletişim ve Network Yönetimi eğitimlerini tamamlamıştır.

İlgili Haberler

Sevdam Karadeniz: Bu kaçıncı ayrılık
Yazarlar

Sevdam Karadeniz: Bu kaçıncı ayrılık

29 Temmuz 2026
Dijital alkışın bedeli
Yazarlar

Dijital alkışın bedeli

29 Temmuz 2026
Yıldızlı Bir Gece…
Yazarlar

Yıldızlı Bir Gece…

29 Temmuz 2026
Çocuklarımız kimi alkışlıyor?
Yazarlar

Çocuklarımız kimi alkışlıyor?

26 Temmuz 2026
Şehir Hastanesi dolmuşunda bağlama ustası: "O acıyı biz "korda" çözeriz gardaşım!"
Yazarlar

Şehir Hastanesi dolmuşunda bağlama ustası: “O acıyı biz “korda” çözeriz gardaşım!”

26 Temmuz 2026
İnsan, kimsenin malı değildir
Yazarlar

İnsan, kimsenin malı değildir

26 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 72 vilayette ‘turuncu alarm’ verildi

Fransa'da aşırı sıcaklar nedeniyle 72 vilayette ‘turuncu alarm’ verildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin camına mermi isabet etti
Yerel Haberler

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin camına mermi isabet etti

30 Temmuz 2026
Michal Gasparik: Çok gururluyum, çocuklar iyi bir maç oynadılar
Spor Haberleri

Michal Gasparik: Çok gururluyum, çocuklar iyi bir maç oynadılar

30 Temmuz 2026
İsmail Kartal: Avrupa kupalarında bu tip maçları oynamak kolay değildir
Spor Haberleri

İsmail Kartal: Avrupa kupalarında bu tip maçları oynamak kolay değildir

30 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

NATO’dan ‘Türk Yıldızları’ paylaşımı

29 Temmuz 2026
Yaşam

Hakkari’deki STK’lardan Berçelan yolu çağrısı; ‘Alternatif güzergah yatırım programına alınmalı’

29 Temmuz 2026
Yaşam

Çorum’da kadınların kavgası kamerada

29 Temmuz 2026
Yaşam

Kadıköy Rıhtım Camii için ilk kazma vuruldu

29 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Yalova, Kütahya ve Çanakkale yangınları tamamen kontrol altına alındı

Yalova, Kütahya ve Çanakkale yangınları tamamen kontrol altına alındı

- Haberton
30 Temmuz 2026

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yalova'nın Armutlu ilçesi, Kütahya'nın Domaniç ve Altıntaş ilçeleri ile Çanakkale merkezdeki ormanan yangınlarının tamamen...

Sabah yorgun uyanmak testosteron düşüklüğü belirtisi mi?

Çocuklarda ekran bağımlılığı nasıl önlenir? Uzmanlardan ailelere dikkat çeken uyarılar

Aracınız neden fazla yakıt tüketmeye başladı? Yakıt masrafını artıran 10 önemli neden

Yapay zekâ işinizi elinizden alabilir mi? Uzmanlar hangi mesleklerin risk altında olduğunu açıkladı

Güncel Haber

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin camına mermi isabet etti

Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nin camına mermi isabet etti

30 Temmuz 2026
Michal Gasparik: Çok gururluyum, çocuklar iyi bir maç oynadılar

Michal Gasparik: Çok gururluyum, çocuklar iyi bir maç oynadılar

30 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton