B6 vitaminin diğer ismi ile piridoksinin önemi yeterince bilinmemektedir. Piridoksin vitamini eksikliği çocuk ve erişkinlerde farklı klinik tablolar ile bulgu verir. Yenidoğan ve birkaç aylık bebeklerde eksikliği sara nöbetlerine sebep olabilir.
B vitaminlerinin vücudumuzda çok önemli rolleri vardır. Hücrelerimizin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynarlar ve 8 grup vitamini içerir. B grubu vitaminlerin ortak görevi alınan gıdaların enerjiye çevrilmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca; bu vitaminlerin her birinin ayrı ayrı görevleri de bulunmaktadır. Bu vitaminler içerisinde B12 vitamini çok sıklıkla araştırılmış ve halkımıza önemi yeterince vurgulanmıştır. B6 vitaminin diğer ismi ile piridoksinin önemi yeterince bilinmemektedir.
Bu vitaminin protein metabolizmasında koenzim olarak oldukça önemli görevleri bulunur ve nörotransmitterlerin sentezinde görev yapar. Vücudumuzda 100’den fazla biyolojik reaksiyonun gerçekleşmesinde etkili olur. Aldığımız besin öğelerinin temel yapı taşlarına ayrıştırılarak kullanılmasına yardımcı olur.
Düzensiz veya dengesiz beslenme, düşük kalorili diyet uygulama ya da B6 vitamini içeriği yüksek olan besinlerin az tüketimi eksikliğine sebep olur.
Piridoksin vitamini eksikliği çocuk ve erişkinlerde farklı klinik tablolar ile bulgu verir. Yenidoğan ve birkaç aylık bebeklerde eksikliği sara nöbetlerine sebep olabilir. Anemi, el ve ayaklarda deri döküntüleri, yorgunluk, halsizlik ve enerji düşüklüğü, bağışıklık sisteminin zayıflaması, sık olarak geçirilen enfeksiyon hastalıklar, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık gibi bilişsel sorunlar ve hamilelerde şiddetli kusmalar eksikliğinde sıklıkla gözlenilen durumlardır. Özellikle hamilelik döneminde eksikliğine dikkat edilmelidir.
B6 vitamini beyin ve sinir sistemimizi korur, Alzheimer başta olmak üzere birçok gibi nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalarda depresyon gibi bazı hastalıkların semptomlarını hafifletebilir. Ayrıca; diş gıcırdatmalarını azaltabilir. Düzenli uyku için gerekli görülmüştür. Kanserden koruduğuna dair birçok çalışma da mevcuttur.
Piridoksin vitamini eksikliği düzenli beslenenlerde gözlenmez. İzoniazid, penisilamin ve hidralazin gibi ilaçlar eksiklğine yol açabilir. Gebelikte ve yaşlılık döneminde kullanımı artabilir. Bu gibi durumlarda ve yetersiz beslenenlerde takviye olarak alınmasını önermekteyiz.
Uzun süre yüksek dozda kullanılması sinir iltihabına neden olmaktadır bu nedenle dikkkatli kullanmak gerekir.
Sağlıklı günlere…