Olgunluk nedir? Olgunluk göreceli bir şeydir. Genellikle ne kadar yaşa bağlı olsa da insanın yaşadığı şeylere göre de değişir.
Zamanın serzenişine denk geldiğimiz anlar vardır. Spontane yaşanılan ve pişmanlık barındırmayan anlar…
Nasıl olduğunu bilmediğim, zaman yanlışları var hayatta. Bu yanlışlar seni bulan ve hayatına bir anda giren yanlışlardır. Önemli olan bu yanlışları vakti geçmeden algılayıp anlamaktır. Bu yanlışlar nasıl fark edilir? Bunun insanın olgunluğuna bağlı olduğunu düşünüyorum. Çünkü insan olgunlaştıkça aldığı kararlar daha doğrudur. Peki bu olgunluk nedir?
Olgunluk göreceli bir şeydir. Genellikle ne kadar yaşa bağlı olsa da insanın yaşadığı şeylere göre de değişir. Bunu insanlar bir olay ya da belirli öğütlerle algılarlar. Çünkü ne kadar insana “dur” dedikçe daha fazlasını istiyor ve daha çok merak ediyor. İnsanlar isteklerine dur demediğinden dolayı bu olay devam eden bir süreç haline gelmiştir. İşte olgunluk bu kavramı bu noktada ortaya çıkmaktadır. Yaşanan olayların farkına varmak ve o hataları yeniden yapmamak olgunluğu meydana getiriyor.
Dışarıdan bakıldığında hiç böyle düşünülmemiştir, yaşanan olayların bu raddeye geleceği… Önemli olan bunu kısa zamanda anlamaktır. Ne kadar da insana zor geliyor. Bu kadar şey yaşayıp sonra da hata yaptığını görmek insana zor geliyor. Ayrıca, zamanla hayatta yaşanan her şeye alışmak, olacak olayları tahmin etmek ve sıradanlaşmak… Dostoyevski, “Olgunlaşmak; Hiçbir şeye şaşırmamaktır.” Demiştir. Belki de doğrudur.