Economist Intelligence Unit’in Endüstri Görünümü 2023 raporuna göre gelecek yıl yenilenebilir enerji talebinin yüzde 11 artacağına dikkat çekildi.
Dünya 2022’nin üçüncü çeyreğine ekonomik çalkantılar ve jeopolitik gerilimlerin gölgesinde girerken, 2023’e ilişkin ilk tahminler de gelmeye başladı. Dünyaca ünlü The Economist dergisinin araştırma ve analiz birimi Economist Intelligence Unit’in otomotiv, tüketici ürünleri, enerji, finans, sağlık, teknoloji ve turizm sektörlerindeki 2023 beklentilerini değerlendirdiği Endüstri Görünümü 2023 raporu yayımlandı.
Gelecek yıl yenilenebilir enerji talebinin yüzde 11 artacağına dikkat çekilen raporda, 2023’e ilişkin küresel ekonomik büyüme tahminleri düşürüldü. Bugüne dek sağlık, enerji, geri dönüşüm ve turizm alanında yatırımları olan Avrupa Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Burak Telli, rapordan hareketle farklı sektörlerde 2023 beklentilerini paylaştı.
Yeni yılın yeni fırsat ve zorluklar getireceğine dikkat çeken Telli, “Genel görünüm, yüksek fiyatların hammadde üreticilerinin işine yarayacağına, pek çok sektörde ise yükselen enerji maliyetlerinin işletme kârlılıklarına olumsuz yansıyacağına işaret ediyor. Fakat dünya, bu yıl başına gelebileceklere karşı daha hazırlıklı ve yeni yıla daha dayanıklı bir biçimde hazırlanıyor. Birkaç olumlu gelişme, belirsizliği dağıtarak karamsar havayı tersine çevirebilir” dedi.
2023’te önce Avrupa’da, sonra Çin’de görülen sıcak hava dalgalarının gıda üretiminden turizme, pek çok sektörü etkilediğini söyleyen Telli, “Jeopolitik gerilimlerle tetiklenen enerji krizleri yeşil enerjiye geçişi geciktirse de önümüzdeki yıl yenilenebilir enerji sektöründe Asya pazarının liderliğinde yüzde 11’lik bir büyüme öngörülüyor. Fosil yakıtlara kıyasla çok daha parlak bir görünüm sunan güneş ve rüzgar enerjisi alternatiflerinin 2023 boyunca güçlü fırsatlar barındırması bekleniyor.
Elbette merkez bankalarının sıkılaştırma politikaları finansman maliyetlerini artırıyor ve bu durum da yenilenebilir enerji yatırımlarını kısıtlı bir seviyede tutuyor. Fakat son dönemde ABD merkez bankası yetkililerinden gelen faiz artışlarında yavaşlama sinyalleri yıl içinde gidişatı değiştirebilir” ifadelerini kullandı.
E-ticarette büyümenin sınırlı kalacağını söyleyen Telli, “The Economist, gelecek yıl e-ticaret için yüzde 6,1 oranında bir büyüme öngörüyor. Bu durumun arkasında dünyanın pek çok yerinde zirve değerleri gören enflasyonun tüketici talebini baskılaması ve harcama iştahını azaltması yatıyor. Buna rağmen e-ticaretin küresel ticaret içindeki payının yüzde 14’ü aşacak olması, sektörün geleceğini ve online alışveriş alışkanlığının kalıcılığını kanıtlıyor.
Özellikle büyüyen orta sınıf, artan internet penetrasyonu ve dijitalleşmeyle Ortadoğu ve Afrika ile Latin Amerika gibi ekonomiler için online satışlarda yüzde 20’lik bir büyüme bekleniyor. Gelişmiş pazarlardaki hafif yavaşlamanın gelişmekte olan pazarlardaki yükselişle dengeleneceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
“KÜRESEL TRENDLERİ İZLİYOR, YATIRIMLARIMIZI BU DOĞRULTUDA ŞEKİLLENDİRİYORUZ”
ABD’de ekim ayının sonlarına doğru başlayan kazanç sezonunda dünyaca ünlü şirketlerden gelen çeyrek sonuçlarının piyasada birkaç aydır hakim olan umutsuzluğu biraz olsun azalttığını ifade eden Telli, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“The Economist, yüksek kalan faiz oranlarının kurumsal yatırımları azaltacağını öngörse de iş dünyasının ve para otoritelerinin yeni dönemin ekonomik paradigmasını kavramaya başladığı anda temkinli ilerlemeler göreceğiz.
Avrupa Yatırım Holding olarak bugüne dek yenilikçi, sürdürülebilir, değer odaklı ve sorumlu yatırım yaklaşımımızla turizmden sağlığa, geri dönüşümden tarıma pek çok sektörde ses getiren yatırımlar yaptık. Yeni yılda da küresel trendleri izlemeye, endüstrilerdeki fırsatları görmeye ve ülkemizin refahını artırma vizyonumuza katkıda bulunan stratejik adımlar atmaya devam edeceğiz.”