CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor, yılbaşından bu yana kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 212.465 kişi arttı” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı kullanımı ve kredi kartı borçlanmalarına ilişkin çeşitli verileri paylaşarak vatandaşın borçlanarak yaşamaya çalıştığını belirtti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının ekonomi politikalarının vatandaşın geçimini sağlayabilmek için kredi kartlarına sarılmasına ve sınırlı kazancını da banka faizlerine gittiğini söyledi.
VATANDAŞ KREDİ KARTINA YÜKLENDİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı kullanımında 2024 yılı başından bu yana gözlenen artış dikkat çekti. Gürer , “ 2024 yılının ilk ayında Türkiye genelinde kullanımda olan kredi kartı sayısı 119.015.569 iken, Haziran ayında bu rakam 124.101.350’ye yükseldi. Bu, sadece altı ayda yaklaşık 5 milyon yeni kredi kartının kullanıma girdiği gösteriyor. Daha da çarpıcı olan, Ocak ayında kredi kartları üzerinden yapılan toplam harcama tutarının 901 milyar 63 milyon TL’den Haziran ayında 1 trilyon 74 milyar 424 milyon TL’ye çıkması. Bu hızlı artış, vatandaşlarımızın giderek daha fazla borçlanarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldığını gösteriyor.” dedi.
VATANDAŞIN KAZANCI FAİZE GİDİYOR
Kredi kartı borçlarının artmasıyla birlikte, bu borçların faizleri de vatandaşlar üzerinde büyük bir yük oluşturmuştur. Ocak ayında 114 milyar 642 milyon TL olan borç faizi, Mayıs ayında 307 milyar 540 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu artış, vatandaşların borçlarını ödemekte zorlandığını ve yüksek faiz oranları nedeniyle borç yükünün katlanarak arttığını göstermektedir.” diye konuştu.
KREDİ KARTI KULLANIMINDA TEMEL GIDA HARCAMALARI BÜYÜK YER TUTUYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle temel gıda harcamalarının kredi kartı ile yapılmasının, nakit sıkıntısından kaynaklandığını belirtti. Gürer, “Veriler, kredi kartı harcamalarının %29.3’ünün market, yemek ve çeşitli gıda alışverişlerine yapıldığını gösteriyor. Haziran ayında market alışverişleri için 183 milyar 137 milyon TL, yemek alışverişleri için 55 milyar 759 milyon TL ve çeşitli gıda alışverişleri için ise 74 milyar 759 milyon TL harcandı. Bu rakamlar, vatandaşlarımızın en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayabilmek için kredi kartlarına başvurmak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor. Ekonomik kriz, en temel ihtiyaçlar için bile kredi kartlarına yüklenilmesini zorunlu kılıyor.” şeklinde konuştu.
BORÇLULARIN SAYISINDAKİ ARTIŞ
Gürer, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun halkın ekonomik durumunun ortaya koyduğunu belirterek, “Ocak ayında 318.566 olan bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı, Mayıs ayında 531.031’e yükselmiş durumda. Bu sadece dört ayda 212.465 kişinin daha borcunu ödeyemediğini gösteriyor. Ayrıca, Ocak ayında 34 milyon 701 bin olan kredi kartı borcu bulunan kişi sayısı, Mayıs ayında 37 milyon 328 bine çıktı. Bu rakamlar, halkın giderek daha fazla borçlandığını ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini ortaya koyuyor.
TAKİPTEKİ BORÇLAR
Vatandaşların ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan kredi kart borcu tutarı, 5 Temmuz haftasında 32 milyar 435 milyon TL iken bir hafta içinde 598 milyon TL artarak 33 milyar 33 milyon TL’ye yükselmiştir. Aynı hafta içinde vatandaşların toplam kredi kartı borcu tutarı ise 1 trilyon 499 milyar 135 milyon TL’den 1 trilyon 518 milyar 70 milyon TL’ye çıkmıştır. Bu durum, vatandaşların borçlarını ödeyememesi halinde finansal sistemde sorunlar yaratabilir” dedi.
KREDİLİ MEVDUAT HESABI BORÇLARI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredili mevduat hesabı borçlarının da arttığını belirterek, “Ocak ayında kredili mevduat hesabı borcu olan kişi sayısı 27 milyon 747 bin iken, Mayıs ayında bu sayı 29 milyon 230 bine yükseldi. Bu, borçları kapatmak için halk arasında bilinen ifadesiyle eksi hesaptan para çekmek zorunda kaldığını gösteriyor.” diye konuştu.
VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR
Yaşanan ekonomik zorluklar, vatandaşları geçimlerini sağlayabilmek adına kredi kartlarına daha fazla başvurmak zorunda kaldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücrete zam yapılmaması ve emekliye verilen sembolik artış, bu durumun başlıca sebeplerindendir. Özellikle emeklilere verilen 2.500 TL’lik artış, artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalırken, vatandaşlar geçimlerini sağlamak için kredi kartlarına yönelmek zorunda kalıyor” dedi.
Gürer, “Asgari ücrete zam yapılmaması, enflasyon karşısında çalışanların ekonomik yönden daha sorunlu hale gelmesine yol açtı. Aynı şekilde, emeklilere verilen 2.500 TL’lik artış, artan gıda ve enerji fiyatları gibi temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalıyor. Bu durumda, birçok vatandaş kredi kartlarını kullanarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Ancak bu, yalnızca borç yükünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yüksek faiz oranları nedeniyle daha da büyük bir mali yük oluşturuyor.” dedi.
Asgari ücretin 25 bin TL’ye ve en düşük emekli maaşının ise asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı ekonomik krizin faturasını halka kesiyor, vatandaş ise borçları artıkça düşünceyi artırıyor” dedi.