17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor

Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor

Haberton - Haberton
28 Temmuz 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor

Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaş gelirini bankalara faiz olarak ödüyor, yılbaşından bu yana kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 212.465 kişi arttı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı kullanımı ve kredi kartı borçlanmalarına ilişkin çeşitli verileri paylaşarak vatandaşın borçlanarak yaşamaya çalıştığını belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarının ekonomi politikalarının vatandaşın geçimini sağlayabilmek için kredi kartlarına sarılmasına ve sınırlı kazancını da banka faizlerine gittiğini söyledi.

VATANDAŞ KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredi kartı kullanımında 2024 yılı başından bu yana gözlenen artış dikkat çekti. Gürer , “ 2024 yılının ilk ayında Türkiye genelinde kullanımda olan kredi kartı sayısı 119.015.569 iken, Haziran ayında bu rakam 124.101.350’ye yükseldi. Bu, sadece altı ayda yaklaşık 5 milyon yeni kredi kartının kullanıma girdiği gösteriyor. Daha da çarpıcı olan, Ocak ayında kredi kartları üzerinden yapılan toplam harcama tutarının 901 milyar 63 milyon TL’den Haziran ayında 1 trilyon 74 milyar 424 milyon TL’ye çıkması. Bu hızlı artış, vatandaşlarımızın giderek daha fazla borçlanarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldığını gösteriyor.” dedi.

VATANDAŞIN KAZANCI FAİZE GİDİYOR

Kredi kartı borçlarının artmasıyla birlikte, bu borçların faizleri de vatandaşlar üzerinde büyük bir yük oluşturmuştur. Ocak ayında 114 milyar 642 milyon TL olan borç faizi, Mayıs ayında 307 milyar 540 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu artış, vatandaşların borçlarını ödemekte zorlandığını ve yüksek faiz oranları nedeniyle borç yükünün katlanarak arttığını göstermektedir.” diye konuştu.

KREDİ KARTI KULLANIMINDA TEMEL GIDA HARCAMALARI BÜYÜK YER TUTUYOR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle temel gıda harcamalarının kredi kartı ile yapılmasının, nakit sıkıntısından kaynaklandığını belirtti. Gürer, “Veriler, kredi kartı harcamalarının %29.3’ünün market, yemek ve çeşitli gıda alışverişlerine yapıldığını gösteriyor. Haziran ayında market alışverişleri için 183 milyar 137 milyon TL, yemek alışverişleri için 55 milyar 759 milyon TL ve çeşitli gıda alışverişleri için ise 74 milyar 759 milyon TL harcandı. Bu rakamlar, vatandaşlarımızın en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayabilmek için kredi kartlarına başvurmak zorunda kaldığını gözler önüne seriyor. Ekonomik kriz, en temel ihtiyaçlar için bile kredi kartlarına yüklenilmesini zorunlu kılıyor.” şeklinde konuştu.

BORÇLULARIN SAYISINDAKİ ARTIŞ

Gürer, kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun halkın ekonomik durumunun ortaya koyduğunu belirterek, “Ocak ayında 318.566 olan bireysel kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı, Mayıs ayında 531.031’e yükselmiş durumda. Bu sadece dört ayda 212.465 kişinin daha borcunu ödeyemediğini gösteriyor. Ayrıca, Ocak ayında 34 milyon 701 bin olan kredi kartı borcu bulunan kişi sayısı, Mayıs ayında 37 milyon 328 bine çıktı. Bu rakamlar, halkın giderek daha fazla borçlandığını ve borçlarını ödeyemez hale geldiğini ortaya koyuyor.

TAKİPTEKİ BORÇLAR 

Vatandaşların ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan kredi kart borcu tutarı, 5 Temmuz haftasında 32 milyar 435 milyon TL iken bir hafta içinde 598 milyon TL artarak 33 milyar 33 milyon TL’ye yükselmiştir. Aynı hafta içinde vatandaşların toplam kredi kartı borcu tutarı ise 1 trilyon 499 milyar 135 milyon TL’den 1 trilyon 518 milyar 70 milyon TL’ye çıkmıştır. Bu durum, vatandaşların borçlarını ödeyememesi halinde finansal sistemde sorunlar yaratabilir” dedi.

KREDİLİ MEVDUAT HESABI BORÇLARI 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kredili mevduat hesabı borçlarının da arttığını belirterek, “Ocak ayında kredili mevduat hesabı borcu olan kişi sayısı 27 milyon 747 bin iken, Mayıs ayında bu sayı 29 milyon 230 bine yükseldi. Bu, borçları kapatmak için halk arasında bilinen ifadesiyle eksi hesaptan para çekmek zorunda kaldığını gösteriyor.” diye konuştu. 

VATANDAŞ BANKALARA ÇALIŞIYOR 

Yaşanan ekonomik zorluklar, vatandaşları geçimlerini sağlayabilmek adına kredi kartlarına daha fazla başvurmak zorunda kaldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücrete zam yapılmaması ve emekliye verilen sembolik artış, bu durumun başlıca sebeplerindendir. Özellikle emeklilere verilen 2.500 TL’lik artış, artan hayat pahalılığı karşısında yetersiz kalırken, vatandaşlar geçimlerini sağlamak için kredi kartlarına yönelmek zorunda kalıyor” dedi.

Gürer, “Asgari ücrete zam yapılmaması, enflasyon karşısında çalışanların ekonomik yönden daha sorunlu hale gelmesine yol açtı. Aynı şekilde, emeklilere verilen 2.500 TL’lik artış, artan gıda ve enerji fiyatları gibi temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalıyor. Bu durumda, birçok vatandaş kredi kartlarını kullanarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Ancak bu, yalnızca borç yükünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yüksek faiz oranları nedeniyle daha da büyük bir mali yük oluşturuyor.” dedi.

Asgari ücretin 25 bin TL’ye ve en düşük emekli maaşının ise asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarı ekonomik krizin faturasını halka kesiyor, vatandaş ise borçları artıkça düşünceyi artırıyor” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dijital Detoks nedir?

Sonraki Haber

Evlenmeden önce bu duruma dikkat edin!

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız
Politika

Mavi vatanımızda çıkarlarımızı koruyacağız

16 Temmuz 2026
Tarım ve Orman Bakanlığı 1874 personel alımı sürecini başlatıyor
Politika

Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alımı sürecini başlatıyor

16 Temmuz 2026
Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian'ı kabul etti
Politika

Bakan Güler, Kuveyt Genelkurmay Başkanı Al-Shuraian’ı kabul etti

16 Temmuz 2026
Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi
Politika

Devlet Bahçeli, DEM Parti heyeti ile bir araya geldi

16 Temmuz 2026
Bakan Gürlek: Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz
Politika

Sivil toplum, hukuki denetimden kaçmanın kalkanı olamaz

16 Temmuz 2026
Bakan Kurum'un ismi, Malatya'da caddeye verildi
Politika

Bakan Kurum’un ismi, Malatya’da caddeye verildi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Evlenmeden önce bu duruma dikkat edin!

Evlenmeden önce bu duruma dikkat edin!

En Güncel Haberler

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri
Yazarlar

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

17 Temmuz 2026
Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı
Moda ve Kadın

Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

17 Temmuz 2026
Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı
Özel Haber

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

- Haberton
17 Temmuz 2026

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Tem Otoyolu'nda devrilen TIR'ın sürücüsü Volkan Baykal, hayatını kaybetti. Kaza, saat 21.30 sıralarında Tem Otoyolu'nun Çorlu gişeler...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

17 Temmuz 2026
Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton