Beyoğlu’nun ve Türkiye’nin ilk pastanesi Lebon’nun lezzetli pasta, kurabiye ve tatlılarını yemek için son günler!
İşletmenin, mülk sahibinden 60 TL’lik kira bedeli istemesi nedeniyle kapanacak olan meşhur Lebon Pastanesi, 31 Aralık’ta müdavimlerine son kez hizmet edecek.
İstiklâl Caddesi‘nde kapanan tarihi dükkanlara Lebon’da katılıyor. 36 yıllıdır bulunduğu binada hizmet veren meşhur pastane; çikolata, şeker, pasta, kurabiye, kahvaltı ve birbirinden özel lezzetleriyle çok meşhur. Ayrıca İstiklâl caddesinde 19. yüzyıldan bu yana faaliyet gösteren pastane, tarihi dokusu ile de dikkat çeker.
1810 Yılına Dayanan Bir Simge
Lebon Pastanesi 1810 yılında Edouard Lebon tarafından kurulmuştur. Lebon Pastanesinin 36 yıldır işletmeciliğini yapan Abdurrahman Cengiz, yaptığı araştırmalarda pastanenin 1886 yılında kurulduğu bildirir. Ardından bir müşterinin 1810 yazılı Lebon Pastanesine ait çikolata kutusu ile gelmesiyle birlikte pastanenin 1810 yılına dayandığı kesinlik kazanır.
1800 yılların başında Fransız büyükelçisi General Horace Sebastiani’nin maiyetinde görev yapan Edouard Lebon, pastaneye ismini verir. Büyükelçilikdeki işinden ayrılan Edouard Lebon, ardından Osmanlı Sarayı’nın baş şekercisi Vallaury’nin dükkanında çırak olarak çalışmaya başlar ve böylece Lebon’un hikâyesi ortaya çıkar.
Levanten ünlü mimar Alexandre Vallaury’nin pastacı babası Vallaury’den eğitim alan Lebon, kısa sürede ustalığa kadar yükselir. Vallaury’nin kızı ile aşk yaşamaya başlayan Edouard Lebon, ustanın kızı ile evlenerek, Şark Pasajı’nda ilk kafesini açar.
Edouard Lebon , Cafe-Restaurant de Saint Petersburg isimli ilk kafesinin ardından Şark Pasajı’nın bitişinde yer alan 362 no’lu dükkâna taşınır ve Lebon Pastanesi’ni açar. Pastaneyi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 1927 yılında ziyaret eder.
İnci Pastanesi, Lale Park, Kelebek Korse, Robinson Crusoe ‘dan sonra caddeyi Lebon Pastanesi’de terk etmeye hazırlanır. Tarihi pastanede son kez tatlı yemek, geçmişe yolculuk yapmak ve mekânın atmosferini doyasıya yaşamak için son gün 31 Aralık 2021!