Haber Global’de Sami Altınkaya’nın canlı yayın konuğu olan ePttAVM.com CEO’su Hakan Çevikoğlu ePttAVM‘nin hizmetlerini anlattı.”Türkiye E-ticarette Dünyaya açılacak” dedi.
Haber Global’de Sami Altınkaya’nın sorularını yanıtlayan Hakan Çevikoğlu çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Çevikoğlu, “e-ihracata dünyada lojistik olarak kimse hazır değil özellikle bu büyümenin üzerinde herkes hazırlık yapmak zorunda e-ticaret şirketleri platformlar, kargo şirketleri artık sadece geleneksel şirket olmanın ötesinde teknoloji şirketleri olmaları gerekiyor.
Teknolojiye yatırım yapmaları gerekiyor ben kargo şirketiyim kamyonumu aldım minibüsümü aldımla iş gitmiyor artık bunları daha efektif nasıl kullanabilirim rota planlamasını nasıl yapabilirim trafik nerede var herkesin bunların araştırması içerisinde olması gerekiyor. Böylece teknolojideki birliktelikle bütün sektörler daha kaynaşarak güç birliği yaparak bu işi ilerletmek zorunda lojistik merkezleri kurmak gerekiyor. PTT Ulaştırma Bakanlığı’mızla beraber hem yurt içinde hem yurt dışında, yurt dışında özellikle öncelikle Almanya, İngiltere ve Rusya’da başlamak üzere yurt dışında da lojistik merkezlerine öncülük ederek KOBİ’lerimizin yurt dışına ürünlerini satmasını kolaylaştırmak için biz inanın gece gündüz çalışıyoruz önümüzdeki günlerde de güzel haberlerimiz olacak” dedi.
HIZLI ULAŞIM İÇİN HANGİ ÜLKELERLE ANLAŞMA YAPTINIZ
Altınkaya’nın hızlı ulaşım için hangi ülkelerle anlaşma yaptınız sorusuna yanıt veren Çevikoğlu, sözlerine şöyle devam etti;
“Batıdan Amerika üzerinden Amazon gibi büyük firmalar Avrupa’ya da girmiş durumda Doğu’dan Ali Baba ve Ali Exspres gibi firmalar, Türkiye’ye doğru gelmiş durumdalar. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın da içinde olduğu Avrupa’nın da kısmen içinde olduğu bir bölgeyi biz hedef aldık, özellikle Kuzey Afrika ülkeleriyle ve Avrupa’daki bir çok ülke ile şuan 20’nin üzerinde ülkeyle PTT ön anlaşmalarını imzaladı, bunların da altını dolduruyoruz şu anda, özellikle çok satan ürünleri gönderip bir de İstanbul’daki yeni havaalanının çok yakınında bir merkez yapıyoruz burdan da THY’nın dünyadaki bu erişim ağını kullanarak İstanbul’dan da dünyanın bir çok yerine çok hızlı ürün satılabilecek bir merkez kuruyoruz. Şu anda yapılıyor bu merkez önümüzdeki aylarda hazır olacak illa o ülkede olmamız gerekmiyor İstanbul’dan da o ülkelere ulaşıyoruz ama dediğiniz gibi bazı ülkelerde bunu kolaylaştırmamız gerekiyor.
Katar’la bu operasyonlara başladık onu büyütüyoruz, turkıshsouq.com diye bir platformumuz var yurt dışında hizmet gören oraya yaklaşık 250-300 bin tane Türk malı ürünümüzü koyduk onların satışını yapıyoruz çok satanları da ilgili ülkelere, ülkesine göre değişebiliyor bu talep, ilgili ülkesine götürüp oradan daha hızlı sevkiyat yapıyoruz.
Çevikoğlu “Artık insanların tahammülü yok siparişi verdiği zaman ertesi günü bekliyor eskiden bir haftada siparişiniz geldiği zaman kimsenin sesi çıkmıyordu şimdi ikinci gün gelmeyen siparişte hemen callcenter aranmaya başlıyor, hız her şey bunu hızlandırmak içinde elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.
EPTTAVM’YE NASIL DAHİL OLUNUR?
Çevikoğlu, “epttAVM‘de mağaza açmak ücretsiz ve çok kolay bunu giderek daha da kolaylaştırıyoruz yakında yeni bir sistemimizi de devreye sokacağız epttAVM’de düzgün ürünleri yurt içine satmakla yurt dışına satmak arasında şöyle bir fark oluyor iadeye insanlar çok alıştılar hemen aldıklarını beğenmezlerse anında iade edebiliyorlar fakat bu yurt dışı olduğu zaman problemli oluyor, yurt dışına iade ettiğiniz ürünün iadesi çok zor ve pahalı oluyor dolayısıyla yurt dışında iadenin daha az olacağı bunun için biz seçilmiş satıcılar ve seçilmiş ürünler diyoruz biz bunlara onun için ayrı bir gurup kurduk satıcımız gelen siparişini zamanında çıkartıyorsa kutusunu düzgün yapıyorsa yurt dışına onu hemen zaten açıyoruz biz, epttAVM’de ücretsiz mağaza açması zaten yurt dışına satış yapmaya başlamasının da ilk adımı oluyor çok kolay ” dedi.
NASIL BİR TEKNOLOJİK YATIRIM YAPTINIZ?
Çevikoğlu, “Kendimizi teknoloji şirketi olarak görüyoruz, hiç durmadan yatırım yapmak zorundayız ve bu her gün değişiyor artık ürün tekelleştirmeden tutun ürün dijital reklamı çok önemli kişilerin ne ihtiyacı olduğunu önden sezinleyip onlara istedikleri ürünün reklamını göstermemiz gerekiyor bunu dünyadaki firmalar yapıyor, siz yappmazsanız o oyunda olamazsınız zaten hiç durmadan teknolojiye yatırım yapmanız gerekiyor popüler kelimeler big data’ların işlenmesi bu işin şartı olmaya başlıyor.
Biz AR-GE ofisimizi ODTÜ Teknokent‘e kurduk Ankara’da onu hiç durmadan büyütüyoruz, yeni projeler yapıyoruz teknolojimizi geliştiriyoruz, yazılım teknolojilerinde değişiklikler gelişimler oluyor ama bir taraftan da eko sistem yaratılıyor ve burada artık her şeyi kendiniz yapmayın özellikle başka firmaların yaptığı işlerle ve entegrasyonla bunları çözümleme üzerine de bir yol çizdik kendimize burda da özellikle Türk firmaların geliştirdiği projeleri kendimize entegre ederek daha da hızlı büyümeye başladık. Bir çok Türk firması e-ticaret alanında çok güzel işler yapmaya başladı onların servislerini kullanarak hem onların büyümesine katkıda olduğumuzu umuyoruz hem de onların desteği ile onlarla da güzel bir iş birliği çerçevesinde platformlarımızı büyütüyoruz diyerek sözlerini tamamladı.