Türk siyasal hayatında cepheleşmeler önemli bir yere sahiptir. Kitleler kendilerini temsil eden görüşe göre şekillenirken, bu temsil etme kendisini basın, yayınevleri, cemiyetler, partiler vs. şeklinde ön plana çıkarmış ve buna göre örgütlenmeler yapılmıştır.
Türk siyasal hayatıında cepheleşmelerde ekonomik buhranın getirdiği koşullar ve iktidar mücadelesinde olan siyasal partiler neticesinde halk, yıllar içerisinde iki kesime bölünmüştür.
Türk Siyasal hayatındaki cepheleşmeleri sıralarsak;
Vatan Cephesi (1958-1960), bu cepheleşme harekâtı DP’ nin son dönemi olan yıllara rastlamaktadır. Muhalefetin 1957 seçimlerinde DP’ye karşı birleşmesi, ekonomik krizin giderek derinleşmesi, halkta artan huzursuzluk karşısında DP, vatandaşlarını kendisini kurduğu Vatan Cephesine çağırmış ve üye olmalarını istemiştir. Radyolarda isimlerin okunması, basının ikiye bölünmesi ve DP’ nin yarattığı bu cepheleşme DP-CHP arasında bölünmeye neden olmuştur.
Milliyetçi Cephe (1975-1980), 1970’ ler den itibaren Türk Siyasal hayatında etkili olmuş bir görüştür. Bu görüş daha sonra birleşerek koalisyona dönüşmüştür. 1973 seçimlerinden itibaren Türkiye yeni bir döneme girmiştir. Özellikle Demokratik Parti’ nin ilk başlarda ortaya attığı Demirel’ siz sağ partilerin birleşerek bir koalisyon kurma fikri ortaya atılmıştır. Ferruh Bozbeyli bu fikri ortaya atarken, Demirel’ in Bayar ile yaptığı görüşmesinden sonra Milliyetçi Cephe kurulacaktır.
CHP-MSP Hükümeti’ nin başında bulunduğu yıllarda 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ nın yapılması ve CHP’ nin yükselişini engellemek için ortaya atılan Milliyetçi Cephe fikri sağ yazarlarında desteğiyle tekrar ortaya çıkmıştır. Netice olarak bu fikir “Milliyetçi Cephe” koalisyon ile sonuçlanmıştır. Cephe Hükümeti, “Komünizm”, “Milliyetçiler” bu dönemde bir fikir olarak kullanılmış ve toplumda bir derin buhrana neden olmuştur. Özellikle AP-MSP-MHP gibi siyasal partilerin CHP karşısında birleşmesi neticesinde Türkiye toplum nezdinde bölünmüştür. Bu bölünme çatışmaya dönerken 12 Eylül 1980’ nin de alt yapısını hazırlamıştır.
İrtica Cephesi (Laik-İslamcı) 1990’ lı Yıllar, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türk Toplumu derin bir değişime uğramıştır. Özellikle 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Siyasal İslamcılık ve Kürtçülük yükselmeye başlarken, bu yaratılan süreç kendisini 1990’lardan sonra göstermeye başlamıştır. Özellikle 1995 Genel Seçimleri RP’ nin yükselişini ortaya çıkarmış, diğer sağ partiler ANAP, DYP kendi aralarında bölünmüşlerdir. Sağ partiler kendi aralarında bölündüğü gibi Sol partilerinde bölünmesi neticesinde RP bundan faydalanarak birinci parti çıkmıştır. Özellikle ANAP ve DYP’ nin koalisyonlarda anlaşamaması sonucunda, 1974 yılında Ecevit’ in tarihi yanılgı olarak yaptığı CHP-MSP koalisyonunu Tansu Çiller, RP-DYP Koalisyonu kurarak yapacaktı.
Bir anda başlatılan irtica kampanyaları, kartel medyasının manşetleri, işçi ve memurları örgütleyen odaların kışkırtması, askerin manşetlerden verdiği muhtıralar ve Cumhurbaşkanı Demirel’in darbe imaları 11 ayda ülke ekonomisinin canına can katan 54. Hükumetin sonunu getirmişti.
Netice olarak Cepheleşmelerin Türkiye’de başlaması, Türk Toplumunun bölünmesine ve kardeş kavgalarına etki ederken, bu durum darbeler ile sonuçlanıyordu. Her dönemin kendisine göre nedenleri vardır. Lakin bu nedenlerin başında ekonomik sorunlar gelirken, siyasal partilerin izlediği yanlış yöntemler Türkiye’ nin cepheleşmesine neden oluyordu…