Tesadüf diye bir şey var mı? Hiçbir karşılaşma, tesadüf yani rastlantı değildir. Tesadüfe inanırsanız; ahmaklık edersiniz, hem de nasıl ahmaklık!
Hiçbir hissediş, düşünüş, bakış, algılayış, seziş de tesadüf değildir.
Tesadüf ne anlama gelir? Tesadüf; yalnızca olasılıklara bağlı olduğu düşünülen olayların bağıl nedeni. Tevafuk ise; İki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Aslında tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere tevafuk denir.
Hatta bunların tersi de tesadüf değil. Alışveriş yaptığımız market, yemek yediğimiz lokanta, su içtiğimiz çeşme, yürüdüğümüz kaldırım ve orada yanlarından birer yabancı olarak geçip gittiğimiz insanlar. Tesadüf gibi görünen karşılaşmalar, yolu sorduğumuz herhangi biri, hafifçe çarptığımız insan dahi tesadüf olamaz.
Bir çoğumuz tesadüf diye rastladığı insanla birçok hayat dayanışması yapmış belki de birilerine ailesinin dahi vermediği desteği görmüştür yazıyı okur okumaz aklınıza bir kaç insan geliyor dimi işte bunların hiçbiri tesadüf değil tevafuk oluyor.
TEVAFUK’daki Gaye ve Maksat Nedir ?
Bu zorlu hayat mücadelesi içinde her zaman güllük gülistanlık yaşayamıyoruz malum ki yalnızlık, hissizlik, yorgunluk ve birçok değişiklik hal ve durumlara girip çıkıyoruz bunların hepsini yaşarken dayanacak ve destek olabilecek biri yada birilerine ihtiyaç duyuyoruz. Bunu kime anlatabiliriz kiminle paylaşabiliriz işte bizi bizden daha iyi bilen bı yaratıcımız olduğu için yaşantımızda vesileler ile bize destek ve yardımcılar gönderir işte biz bu vesilelere tevafuk oldu deriz. Bunları da sadece insan diye düşünmeyin bunlar her şey olabilir kimine göre para kimine göre sevimli bir hayvan kimine göre de bir eşya vs. vs.
Tabi şunu da söylemeden geçemeyeceğim bunlarda bizi ayrı ayrı imtihan ayrı ayrı bir mücadele içine yitiyor onun için Allah herkese hayırlı bir Tevafuk ile hayatımızı karşılaştırsın.
Bu konuyu biraz daha açalım ama kısa olacak diğer yazımı okuduysanız kader yazısını bu kısmı anlarsınız şimdi kader de ikiye ayrılır kendi içinde bunlar ;
- Kaderi Mutlak ( Doğum Rızık ve Ölüm )
Kaderi Mualla ; Kişinin kendini bildiği ( buluğ çağı )ndan itibaren hayatına yön verdiği eğitimleri ile yaşadığı zorluklarla vs vs yaptığı, yapacağı verdiği bütün kararlar oluyor. İşte tevafuk bu kısımda daima önümüz de oluyor tabiki oda bizim kararlarımızla ve hayatımızı yönlendirmemizle
Kişinin maneviyatı ne kadar yaratıcısına yakın ise o derece bir kaderi Mualla ile yaşantısını sürdüren bir birey oluyor diğer türlü ise zaten izah etmeye gerek yok Su testisi su yolunda kırılır misali herkes ( nasıl yaşarsa öyle ölür nasıl ölürse öyle dirilir imza Allah Rasulu )hadisi herkesin bildiği veya duyduğu bir hadis sanırım.
Umarim aradaki farkı anlayabilmisimdir.
Sağlıcakla Kalın.