TBMM Başkanı Mustafa Şentop “27’nci Dönem içerisinde alınan TBMM kararlarının sayısı ise 122’ye ulaşmıştır” dedi
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Temenni ederim ki; milletimizin beklentileri doğrultusunda demokratik bir anlayışla ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanacak yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, böylece devletimizi ve milletimizi, nihayetinde, bir askeri darbe anayasası ile yönetilmenin ağırlığından kurtarmak en kısa zamanda ve inşallah bu yasama yılı içerisinde Gazi Meclisimize nasip olur” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında TBMM ile Kamu Denetçiliği Kurumunun bütçelerini görüşmek üzere toplandı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM’nin 2022 yılı bütçesi görüşmelerine katılarak, Meclis bütçesinin sunumunu yaptı. Şentop, Meclis’in, 2022 yılı bütçesinin 2 milyar 198 milyon TL olarak komisyona sunduklarını belirterek, “2022 yılı bütçe teklifinin yüzde 72,7’si yasama, yüzde 22,3’ü yönetim ve destek ve yüzde 5’i ise program dışı giderlerden oluşmaktadır. Bütçeyi konuşmak sayıları konuşmak değil, insanları konuşmaktır. Her biri ayrı bir kamu hizmetini ifa etmek suretiyle vatandaşlarımıza hizmet etme yükümlülüğünde bulunan kamu kurumlarımızın, bir sonraki yıl içerisinde milletimizin fertlerine somut olarak hangi hizmetleri sunacağının, onların ihtiyaçlarını ve beklentilerini ne ölçüde karşılayacağının ifadesidir bütçe” dedi.
TBMM Başkanı Şentop, bu dönem milletin beklentileri doğrultusunda yeni sivil bir anayasa yapmayı ümit ettiklerini vurgulayarak, “İçinde bulunduğumuz 27’nci Yasama Döneminde milletimizin TBMM’de temel beklentilerinden biri, uzlaşarak ve anlaşarak, toplumsal mutabakata dayalı, öncelikleri, ilkeleri, dengeleri ve standartları iyi belirlenmiş, günümüz Türkiye’sine yaraşır yeni ve sivil bir anayasanın yapılmasıdır. Temenni ederim ki; milletimizin beklentileri doğrultusunda demokratik bir anlayışla ve bütüncül bir yaklaşımla hazırlanacak yeni ve sivil bir anayasayı yapmak, böylece devletimizi ve milletimizi, nihayetinde, bir askeri darbe anayasası ile yönetilmenin ağırlığından kurtarmak en kısa zamanda ve inşallah bu yasama yılı içerisinde Gazi Meclis’imize nasip olur” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Şentop, mevcut iç tüzük yerine yeni bir iç tüzüğe ihtiyaç olduğunu kaydederek “Bu yasama döneminde umut ederim ki, TBMM’nin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen mevcut iç tüzüğümüzün yerine, yürürlüğe girdiği 1973 yılından bugüne kadar açığa çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ve özellikle yeni hükumet sistemiyle uyumlu olacak şekilde yeni bir İç Tüzük de, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerimizin katılımı ve uzlaşısıyla, özellikle içinde bulunduğumuz 5’inci yasama yılında yürürlüğe konulabilir” dedi.
TBMM’nin çözüm yeri olduğuna vurgu yapan Şentop, Cumhuriyetin, demokrasinin ve hukuk devleti ilkesinin teminatı olan Meclisin, ortak aklı, diyalog ve uzlaşı kanallarını kullanarak çözemeyeceği meselenin olmadığını kaydetti.
‘771 KANUN TEKLİFİ SUNULDU’
Şentop, 27’nci Dönem Meclis’te gerçekleşen yasama faaliyetleri hakkında bilgi vererek, TBMM Başkanlığı’na; 33’ü uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin olmak üzere toplam 771 kanun teklifi sunulduğunu bildirdi. Şentop, “Bu tekliflerden ve yine önceki yasama yıllarında Başkanlığımıza sunulan kanun tekliflerinden, 55’i uluslararası anlaşmaların onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin uluslararası sözleşme olmak üzere, toplam 81 teklif kanunlaşmıştır. Yine aynı dönemde çeşitli konularda 45 TBMM kararı alınmıştır. Bu verilerle birlikte içinde bulunduğumuz 27’nci Yasama Döneminin tamamına baktığımızda, 27’nci Dönemde Başkanlığımıza sunulan toplam kanun teklifi sayısı 3 bin 925 olmuştur. Bu tekliflerden 196’sı kanunlaşırken, 3 bin 623’ü komisyonlarda, 66’sı ise Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 27’nci Dönem içerisinde alınan TBMM kararlarının toplam sayısı ise 122’ye ulaşmıştır” dedi.
‘SORU ÖNERGELERİNİ CEVAPLANDIRMA YÜZDE 63’E YÜKSELDİ’
TBMM Başkanı Şentop, bu dönem TBMM Başkanlığına verilip işleme alınan toplam yazılı soru önerge sayısının 53 bin 223’e ulaşmış olduğunu bildirdi. Soru önergelerinin cevaplandırılma oranının, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sisteminin geçerli olduğu 27’nci dönemde yüzde 63,3’e yükseldiğini belirtti. Şentop, Parlamenter Sistem’de geçirilen 24’üncü dönemde soru önergelerinin toplam cevaplandırılma oranının yüzde 60,3, 26’ncı dönemde ise yüzde 45,4 olduğunu kaydetti. Şentop, 4’üncü yasama yılında TBMM Başkanlığına bin 574 Meclis Araştırması Önergesi verildiğini, 4 yeni Meclis Araştırması Komisyonu kurulduğunu, Mısır ve Libya dostluk gruplarının da kurulmasıyla, dostluk grubu kurulan ülke sayısının 146’ya ulaştığını bildirdi.
ELEŞTİRİ VE SORULARI YANITLADI
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yurt dışı gezilerinde Fuat Oktay’ın vekalet etmesiyle ilgili soru üzerine, Cumhurbaşkanı’nın, yeni sisteme göre Meclis Başkanı’na vekalet vermediiğini belirterek, “Parlamenter sistemde mümkün olan bir durumdur. Cumhurbaşkanına, Meclis Başkanı parlamenter sistemlerde vekalet eder ancak başkanlık sistemlerinde Meclis Başkanı’nın Başkan’a vekalet etmesi söz konusu değil. Çünkü kuvvetler ayrılığının olduğu bir sistem başkanlık sistemi.
Bu arada Cumhurbaşkanı’na ancak ya bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı veyahut kabinesindeki bakanlardan vekalet verdiği birisi veyahut da bazı başkanlık sistemlerinde yine bir nevi Cumhurbaşkanı Yardımcısı gibi olan başbakanlar. Parlamenter sistemdeki başbakandan farklı olarak bazı yerlerde de o vekalet ediyor ama başkanlık sistemlerinin hiçbirinde de zaten yani sistemin kendi paradigmasına aykırı bir durum olduğu için böyle bir şey mümkün değil” değerlendirmesinde bulundu.
Şentop, ‘milletvekili sorumsuzluğuna’ yönelik bir soruya ise ilgili mevzuatlarda ‘milletvekili sorumsuzluğunun’ düzenlendiğini, bunlardan birincisi Meclis çalışmaları ile ilgili bir diğerinin ise Meclis çatısı altında söz ve fiilleri ile ilgili olduğunu söyledi.
Milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili sorulara ve eleştirilere cevap veren Şentop, Anayasa’nın ilgili maddelerini hatırlattı. Şentop, her seçimin yeni bir dokunulmazlık kazandırdığına vurgu yaparak, “TBMM Başkanı, kesin hüküm durumunda Meclis’e gelen yargı kararını Genel Kurul’a bildirmek zorundadır. Milletvekilliğinin sona ermesi Anayasa’da açıktır” dedi.
‘MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMESİYLE İLGİLİ ANAYASA’DA BOŞLUK VAR’
Şentop, Enis Berberoğlu ile Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili eleştirilere karşı, hukukçu Kemal Gözler’in yorumundan alıntı yaparak şöyle dedi:
“Sayın Berberoğlu ile ilgili buna dair görüşlerimin aynı olduğunu söyledim. Fakat olay şu: Diyelim ki avukatlık yapıyorsunuz, gittiniz mahkum oldunuz, kesin hüküm haline geldi, infaz yapacaklar. ‘Ben ceza profesörüyüm, kararın doğru olduğuna inanmıyorum’ diyebilir misiniz? Meclis Başkanı olarak Yargıtay kararını yanlış buluyorum ama bu durumu değiştiriyor mu? Kemal Gözler’den kısa bir iki cümle daha; ‘Enis Berberoğlu, yasamayı tekrar kazanmasına rağmen yargılanmıştır, ortada kesin hüküm vardır, TBMM Başkanlığı’nın Genel Kurul’a bildirilmesinde hukuka aykırılık yoktur. TBMM Başkanı, gelen tezkereyi sunmak zorundadır.
AYM’ye başvuru yapılması kesin hükmü ortadan kaldırılmaz. Anayasa’da düzenlenmesinde yarar vardır.’ Sayın Berberoğlu konusunda da Sayın Gergerlioğlu konusunda da tekrar milletvekilliğini kazandığını söyledik. Derece mahkemesi, AYM kararına uymayı kabul ettiği zaman yeniden yargılanmaya başlıyor. Bu konuda Anayasamızda bir boşluk vardır. İşin doğrusu bu boşluğun Anayasa değişikliği ile doldurulmasıdır. 26’ncı dönemde 6 milletvekili fezlekeleri okutulmuş ve düşürülmüş. Engin Alan hakkında verilen fezleke, 22 Mayıs 2015’te sunulmuştur. Seçimler sebebiyle TBMM tatile girdiği için okunamamıştır. Sebahat Tuncel de aynı şekilde. Bekletme yönünde hiçbir uygulama yok.”
Şentop, Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde yanlış karar verdiği yönündeki eleştirisine cevaben, “Bu konuyla ilgili meseleyi şahsileştirmek yanlış. Şahsi mesele yapmış olsam, milletvekili arkadaşlarımızın lehine yorumlardım. Ben milletvekili arkadaşlarımın dönmesi yönünde yorum tercih ettim. Gergerlioğlu ile ilgili daha önce de kesin hüküm gelmişti. İstinaf’ta kesinleşen bir hükümdü, 2018’di. Sayın Berberoğlu da aynı şekilde. Bunu bekletmişiz, çünkü konu tartışılıyordu, inceledik. Hem Gergerlioğlu hem Berberoğlu’nun yararlanabileceklerini düşündüğümüz için bekledik. Hemen okutmadım. Eğer kötü niyetli olsam niye okutmayayım, düzenlemeyi bekledim” dedi.