Staff only (Personellere aittir) Bilindiği üzere turizm sektörü, Türkiye’de yaz aylarının işsizlik dengesini olumlu olarak değiştiren bir iş koludur.
Bu sektör yeme, içme, eğlenme, konaklama, gezi vs. birçok dalda hizmet vererek, ülkemize hem döviz girişi, hem yerli misafirin motivasyonu ve hem de işsizlik sorununa çözüm niteliği taşır. Lakin Türkiye’de bu sektör ne kadar gelişmiş ve ne kadar faal durumdadır, bu tartışmasız olarak, birçok memnuniyetsizlik ile önümüze çıkmaktadır. Turizm’de personel seçimi ve onun özverili çalışması, en önemli unsurdur.
Personelin seçimini H.R. (insan kaynakları) yaparken, seçilen elemanın niteliklerini iyi saptamalı ve yeterliliği konusunda önce kendisi ikna olmalıdır. Şayet sezonun kısa olması, personel lojmanları, elemanın ailesinin uzakta olmasından dolayı, ailesine, evine yakın bir iş arayışında olması ve bu işe geçici gözü ile bakması, ücret ve mesai konusunda ki bütçe vs. gibi onlarca etmen vardır ki, gerçek deneyimli personelin seçiminin önünde bir engel olarak bariyer olmaktadır.
Personel seçiminde başarılı olabilen ve sezon sonuna kadar o personeli kaybetmeyenler bu yarışta alnının akı ile çıkmakta ve reel reklamını dilden dile yapmaktadır. Oysa bunu başarabilenlerin sayısı çok azdır. Deneyimli bir personel bazen uzak bir ilden buraya gelmek için, ücret düşüklüğü ve konaklayacak yerin kalitesini, kaç kişi kalacağının hesabını yapmadan işletmenizi sıçrama tahtası olarak kullanabilir. Bu sebepten öncelik ulaşımında sorun olmayacağı o ilde ki personel olmalıdır ki, riski sıfıra indirmese dahi, yarı yarıya hatta daha fazla düşürebilir.
Bir diğer önemli faktör ise şudur, bulunduğunuz işletmeye alternatif olabilecek iş yerlerinde ki lojman, maaş departmanlar da ki eleman sayısı, müşteri kalitesi konusunda araştırma yaparak ondan bir tık ilerde olmak. İşte bunu başarabilirseniz önemli bir adım atmış olursunuz ve rakiplerin bir adım önünde olduğunuz için personeliniz kolay kolay sizden vazgeçmeyecektir.
Sezonun açılışını yapıp sezon sonunu getirirken bilhassa ağustos ve eylül aylarında, deneyimli de olsa, iyi ücrette ödeseniz, tek kişilik lojmanda da kalsa, evine özel serviste verseniz çıkış yapan personelleriniz olacaktır. Bu personellerden bir çoğu öğrenci, uzak illerden gelip çalışan ve hedef koyduğu birikimi tamamlayan ailesinin evinin olduğu yere dönecek olan personellerdir. Ayrıca kışın boşta kalmamak için aynı veya başka bir meslek dalında iş bulanlarda sizi sezon sonu yüzüstü bırakarak gidebilir.
Bu yönde ki, “bir daha bizim ile çalışamazsınız,” veya “sezon sonu kış kadrosuna bırakabiliriz,” gibi söylemler. Daha önce binlerce kez başarısız olduğundan personel bunu dikkate almayacaktır. Lakin 12 ay kendi işletmenin olduğu ilde ulaşım sorununu çözümlediğiniz, öğrenci olmayan, askerliğini yapmış, turizmde tecrübe sahibi personelleri bulup istihdam ederek bu sorun çözülebilir. Bunu yapabilmek için ise kış sezonu açık olmak gerekir veya bütçenin yeterli olması söz konusu olacaktır.
Personelin turizme bakış açısı şöyledir; 4-5 ay kazanıp geri kalan aylarda, kalıcı bir iş aramakla vakit geçirirken, boşta kalmayacağı veya yaz tatilinde para kazanarak öğrenime destek olabilecek, bir alternatif gelir kaynağı. İdareci olarak yükselebilmek hayal bile edilemezken, komi, demi 1, demi 2, veya barboy, barmen v.s. şefliğe ilerleyen yolda alınan Title’nin de yıllar süren, sabır ve özveri isteyen yolculuğuna dayanmak çok güçtür. Çok başarılı bir personel, seneye genel müdürün değişmesi ile emeklerinin heba olması geçerli bir örnektir. Deneyimli personelin hak ettiği yerlere gelmemesi de, hem sektörel bazda hem de işletme adına kayıptır. Yeri zaman ile doldurulsa dahi kaybolan misafir ve kalite olacaktır.
Turizm Eylül ve Ekim aylarında bocalama ayları bir taraftan bir daha gelemeyecek deneyimli personel ve bir taraftan da bir daha sizi tercih etmeyecek misafirler ile kapanma mevsimidir. Bir sonra ki sezon yine, kışı iş bulamadan geçiren ve tek çaresi turizm kalan deneyimli personeller ve sırf yeni deneyim kazanmak adına gelen çaylak personeller ile sizi bekleyecektir. Bu Türkiye’de personel için, turizmin yeterli bir sektör olmadığını ve gösterirken etkileri de, hem misafire hem de işletme sahibine yansımaktadır. İşsiz kalan turizm personelinin, Türkiye’deki turizmden beklediği sadece ve sadece geçici değil daimi olmasıdır. Turizmin ise daha iyi bir sezona başlaması için gerekli olan ise sadece deneyimli personeldir.