Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşku ile kutladı. Öğrencilerin hazırlamış olduğu gösteriler, veliler tarafından beğeni topladı.
Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümü dolayısı ile Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Müdürü Çetin Bulut, öğrencilere nasihatlerde bulunarak “Sevgili öğrenciler, bu vatan ve bu cumhuriyeti Atatürk sizlere emanet etti. İleride söz sahibi olacağınız bu ülkeye hizmet için lütfen bilimden, sanattan ve kültürden vazgeçmeyin. Gününüzü telefon oyunlarıyla ve gereksiz sosyal medya sohbetleriyle, zararlı alışkanlıklarla geçirmeyin. Tam donanımlı olarak geleceğe hazırlanın. Tarihimiz ve atalarınız sizden bunu beklemektedir” dedi.
Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Müdürü Çetin Bulut sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün cumhuriyetimizin kuruluşunun 98.Yıldönümünü kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Varlığımızı borçlu olduğumuz başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizleri bugünlere eriştiren Kurtuluş Savaşı’nın kahraman gazi ve şehitlerini minnet ve şükranla anmak istiyorum.
Gençler, iki yıl sonra 100. Yılını kutlayacağımız bağımsız cumhuriyetimizin kolay kurulmadığını bilmenizi isterim. Altı yüzyıl imparatorlukla idare edilmiş, iradesini kullanamayan bir halk ilk kez kendi kaderini belirleme ve yönetime katılma hakkını elde etmiştir.
Atatürk batılı ülkelerin uzun yıllar mücadele ederek kanla elde ettiği cumhuriyet ve demokrasinin kazanımlarını, kurtuluş savaşı mücadelesi vererek hem ülkeyi emperyalist düşmanlardan temizlemiştir hem de Türk halkına cumhuriyeti armağan ederek toplumun özgürleşmesini sağlamıştır.
1923’ten önceki şartlara baktığımızda tarihçi İlber Ortaylı’nın ifadesiyle İmparatorluk en uzun yüzyılını yaşamıştır. Elbette yaşanan acı yenilgiler ve toprak kayıpları, halkın gözünde bitmeyen acı hatıralarla dolu bir 19. yüzyıl bırakmıştır.
Trablusgarp, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı yenilgileri ve ordusu bitkin ve ümitsiz bir millet. Ümit Özdağ’ın İfadesiyle 1774’ten beri geri çekilen Türk milleti artık “nihai” olarak yenilmiştir. Kazanılan son büyük savaş, 1730’dadır ve üzerinden 188 sene geçmiştir.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KARANLIKLARI AYDINLIĞA TAŞIMIŞTIR
Üç kıtaya hükmeden imparatorluğumuzdan geriye Atatürk’ün çizdiği, kurtarılması gereken Misak-ı Milli toprakları kalmıştır. Anadolu son sığınaktır ve o da bize çok görülmektedir. Başkent İstanbul İngilizlerin işgali altındadır. Okumuş subay ve genç askerlerinin çoğunu Çanakkale Savaşı’nda kaybetmiş bu millet bir ümit ışığı beklemektedir.
Bağrından Metehanları, Fatihleri çıkaran bu millet içinden yüzyılın dahisi Atatürk’ü çıkararak karanlıkları aydınlığa, ümitsizliği zafere taşımıştır. Ordumuzun geri çekildiği bir anda İsmet İnönü’ye “korkma! düşmanı vatanın harimi ismetinde boğacağım” diyen Atatürk bize ebedi bir vatan bırakmıştır.
Yahya Kemal’in şiirden çok duaya benzeyen şu şiiri, kalan son vatan toprağı için Tanrı’ya yakarışın çok güzel bir ifadesidir ve o günün şartlarını çok iyi özetlemektedir.
“Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi.
Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi.
Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,
Galib et, çünkü bu son ordusudur İslâm’ın.”
Evet Kuvay-i Milliye’ye ve Mustafa Kemal’e Allah bu duadaki dileği gerçekleştirme fırsatı vermiştir.
Zaferden sonra asıl savaşın uygarlık ve kültür sahasında olacağının bilincinde olan Atatürk Cumhuriyeti ilan ederek Türk halkını kadını ve erkeğiyle fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir topluluk haline getirmiştir. Bugün eksikliklerine rağmen bölgesinde ve dünyada her bakımdan saygın ve güçlü bir devlet isek, bunu 98 yıl önce yokluklar içerisinde büyük mücadele veren Ulu Önder ve silah arkadaşlarına borçluyuz.
Sevgili Öğrenciler, tarihsel bir bilinç kazanmanızı tavsiye ediyorum. Geçmişi bilmeden günlük heveslerle yaşarsanız çeşitli art niyetli mihrakların gerçeklikten uzak yalan propagandalarına kapılabilirsiniz. Biz bunu 15 Temmuz kalkışmasında çok acı şekilde gördük. Genç çocukların kandırılarak nasıl bir mankurt haline getirildiklerini korkunç şekilde izledik.
Şanlı tarihimizi, cumhuriyetimizi, devletimizi ve Atatürk’ümüzü bilimin yol göstericiliğinde anlamaya çalışırsak bize sunulan cumhuriyet değerlerine de sahip çıkarız. Toplumumuzu bölmeye çalışan ihanet şebekesi terör örgütlerinden uzak durmanın yolu Cumhuriyet değerlerine bağlı kalmaktan geçmektedir.
Sevgili öğrenciler, bu vatan ve bu cumhuriyeti Atatürk sizlere emanet etti. İleride söz sahibi olacağınız bu ülkeye hizmet için lütfen bilimden, sanattan ve kültürden vazgeçmeyin. Gününüzü telefon oyunlarıyla ve gereksiz sosyal medya sohbetleriyle, zararlı alışkanlıklarla geçirmeyin. Tam donanımlı olarak geleceğe hazırlanın. Tarihimiz ve atalarınız sizden bunu beklemektedir. Bin yıldır Anadolu topraklarında bağımsız yaşayan Türk milleti sizlerin çalışkanlığı ve gayretiyle cumhuriyetimizi nice bin yıllara taşıyacaktır. Sabırla dinlediğiniz için sizlere ve öğretmenlerinize teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Serdar Akarkan, “Salgın boyunca öğrencilerimizden de milli bayramlarımızın kutlamalarından da uzak kalmıştık. Bu öğretim yılında hem öğrencilerimize hem de kutlamalarımıza kavuştuk. Cumhuriyetimizin 98.yılını okulumuz öğrencileri ile coşkuyla kutladık. Bize bu ülkeyi bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi yâd ettik” dedi.
ŞEHİT ZAFER ÇALIŞKAN ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ;
MUSTAFA : “Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili öğrenci arkadaşlarım ve kıymetli misafirler, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama programına hoş geldiniz…”
- Programı arz ediyorum
- Saygı duruşu
- İstiklâl Marşı
- Günün anlam ve önemini belirten konuşma
- “29 Ekim” adlı şiirin okunması
- Varlık Yokluk Savaşı adlı söz korosunun sunulması
- “Anadolu ve Cumhuriyete Sesleniş” adlı metini okuması
- Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması
- Müzik dinletisi
BENAN: “Türk olmak, gurur duymaktır şanlı bir tarihe sahip olduğun için. Türk olmak, özgür olmaktır hürriyeti damarlarında taşıdığın için. Mutlu olmaktır Türk olduğunu söylemekten. Türk olmak, tüyleri diken diken olmaktır İstiklal Marşı’nı dinlerken”
Sizleri Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ne emeği geçmiş olan tüm Türk büyükleri ve şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşuna ve ardından İstiklal Marşı’nı okumaya davet ediyorum…
MUSTAFA: “Yurdumuzu çiğnetmeyiz yabana.
Canımız kurbandır cennet vatana.
Hürriyet uğruna, bayrak uğruna
Savaşırken ecele giden milletiz!”
10/O sınıfı öğrencilerinden Fatmatüz Zehra Erkuş’u kürsüye davet ediyorum.
BENAN:
Ay-yıldızlı bayrağım,
Semaları donatmış.
Bugün bayram var diye,
Şafak erkenden atmış.
Yüksek tanklar süslemiş,
Caddeleri, yolları.
Bugün gözler ilerde,
Bugün başlar yukarı
Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Tarih Öğretmenimiz Rezzan Keçebaş’ı kürsüye davet ediyorum.
MUSTAFA: ATATÜRK DİYOR Kİ ”Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz.”
Şimdi 10/F sınıfından Can Yılmaz’ı Ahmet Kutsi Tecer’e ait “29 Ekim” adlı şiiri okumak üzere davet ediyorum.
BENAN: “Akın akın Mustafa Kemal yağıyordu Anadolu’ya
İlim yağıyordu, fen yağıyordu. Nasırlaşmış eller kalem tutuyordu artık. Medeniyete koşuyordu çıplak ayaklar, Hürriyete koşuyordu… Ve akın akın Mustafa Kemal yağıyordu Anadolu’ya. Doğudan Akdeniz’e, Karadeniz’den Ege’ye Coşuyordu Anadolu’dan dadaştan efeye. Simgedir
29 Ekim geçmişten geleceğe…
29 Ekim Cumhuriyettir…
29 Ekim özgürlüktür… 29 Ekim hürriyet…
29 Ekim medeniyet…
29 Ekim’de biz, Mustafa Kemal’le birlikteyiz.’’
11/D sınıfı öğrencilerinden Funda Esma Karaçavuş’u şiirini okuması için sahneye davet ediyorum.
MUSTAFA: “Cumhuriyetimiz öyle sanıldığı gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız”
Şimdi 10.sınıf öğrencilerinin hazırladıkları oratoryoyu sunmaları için sahneye sahneye davet ediyorum.
BENAN: “Dalgalansın her tarafta şanlı Türk’ün bayrağı. Korumaktır ve yüceltmek azmimiz bu toprağı ! Bu vatan hiç sensiz olmaz, ey güzel cumhuriyet, Milletim öyle demiştir ; ya ölüm, ya hürriyet !’’
11/G sınıfı öğrencilerimizden Asiye Dilan Çakıcı “Anadolu ve Cumhuriyete Sesleniş” adlı metini okumak üzere kürsüye davet ediyorum.
MUSTAFA:
Ey bizlere bugünü kazandıran şehitler
Ey hürriyet yolunda can veren Koçyiğitler
Ey kahraman ATATÜRK sizlere minnettarız
Rahat rahat uyuyun nöbette bizler varız.
Şimdi de günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Okul Müdürümüz Çetin Bulut’u davet ediyorum.
BENAN:
Bilemezdik özgürlüğün tadını
Atatürk ve Cumhuriyet olmasa
Hiç söyleyemezdik Türklük adını
Atatürk ve Cumhuriyet olmasa.
10/E sınıfı öğrencilerinden Balım Kızılırmak’ı şiirini okuması için kürsüye davet ediyorum.
MUSTAFA: “Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.” M.Kemal ATATÜRK
Şimdi de okulumuz öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinleti dinleyeceğiz.
BENAN: “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.” M.Kemal ATATÜRK
Okulumuz öğrencilerden Arda Çolak, Yusuf Eren Sevüktekin, Hüseyin Alperen Ayhan’ın kurdukları müzik grubu olan “Cold afternoon” İki parça dinleyeceğiz.
MUSTAFA:
Binerken rıhtımdan, bandırma vapuruna
Tek düşüncendi senin; “Vatan, Millet, Sakarya…
Bizler Cumhuriyetini, taşıyacağız sonsuza,
Atam sen rahat uyu, aziz vatan toprağında.
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıldönümü kutlama programımız burada sona ermiştir. Bu aziz vatanı bizlere emanet eden, Türk’ün adını tarihin sayfalarına altın harflerle kazıyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, hürmet ve minnetle anıyor, bizi dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz”