26 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim’i kutladı

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim’i kutladı

Haberton - Haberton
29 Ekim 2021 - Güncellenme Tarihi 4 Mayıs 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:13 dakikalık okuma
A A
0
Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim'i kutladı

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim'i kutladı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı coşku ile kutladı. Öğrencilerin hazırlamış olduğu gösteriler, veliler tarafından beğeni topladı.

Cumhuriyetimizin 98. yıl dönümü dolayısı ile Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Müdürü Çetin Bulut, öğrencilere nasihatlerde bulunarak “Sevgili öğrenciler, bu vatan ve bu cumhuriyeti Atatürk sizlere emanet etti. İleride söz sahibi olacağınız bu ülkeye hizmet için lütfen bilimden, sanattan ve kültürden vazgeçmeyin. Gününüzü telefon oyunlarıyla ve gereksiz sosyal medya sohbetleriyle, zararlı alışkanlıklarla geçirmeyin. Tam donanımlı olarak geleceğe hazırlanın. Tarihimiz ve atalarınız sizden bunu beklemektedir” dedi.

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Müdürü Çetin Bulut sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün  cumhuriyetimizin kuruluşunun 98.Yıldönümünü kutlamak için toplanmış bulunmaktayız. Varlığımızı borçlu olduğumuz başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizleri bugünlere eriştiren Kurtuluş Savaşı’nın kahraman gazi ve şehitlerini  minnet ve şükranla anmak istiyorum.

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim'i kutladı
Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi 29 Ekim’i kutladı

Gençler, iki yıl sonra 100. Yılını kutlayacağımız bağımsız cumhuriyetimizin kolay kurulmadığını bilmenizi isterim. Altı yüzyıl imparatorlukla idare edilmiş, iradesini  kullanamayan  bir halk ilk kez kendi kaderini belirleme ve yönetime katılma hakkını elde etmiştir.

Atatürk batılı ülkelerin uzun yıllar mücadele ederek kanla elde ettiği cumhuriyet ve demokrasinin kazanımlarını, kurtuluş savaşı mücadelesi vererek hem ülkeyi emperyalist  düşmanlardan temizlemiştir  hem de  Türk halkına cumhuriyeti armağan  ederek toplumun  özgürleşmesini  sağlamıştır.

1923’ten önceki şartlara baktığımızda  tarihçi İlber Ortaylı’nın ifadesiyle İmparatorluk en uzun yüzyılını yaşamıştır. Elbette yaşanan acı yenilgiler ve toprak  kayıpları, halkın  gözünde bitmeyen acı hatıralarla dolu  bir 19. yüzyıl bırakmıştır.

Trablusgarp, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı yenilgileri ve ordusu bitkin ve ümitsiz bir millet. Ümit Özdağ’ın İfadesiyle 1774’ten beri geri çekilen Türk milleti artık “nihai” olarak yenilmiştir. Kazanılan son büyük savaş, 1730’dadır ve üzerinden 188 sene geçmiştir.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK KARANLIKLARI AYDINLIĞA TAŞIMIŞTIR

Üç kıtaya hükmeden imparatorluğumuzdan geriye Atatürk’ün çizdiği, kurtarılması gereken  Misak-ı Milli toprakları kalmıştır. Anadolu son sığınaktır ve o da bize çok görülmektedir. Başkent İstanbul İngilizlerin işgali altındadır. Okumuş subay ve genç askerlerinin çoğunu Çanakkale Savaşı’nda kaybetmiş bu millet bir ümit ışığı beklemektedir.

Bağrından Metehanları, Fatihleri çıkaran bu millet içinden yüzyılın dahisi Atatürk’ü çıkararak  karanlıkları aydınlığa, ümitsizliği zafere  taşımıştır. Ordumuzun geri çekildiği bir anda İsmet İnönü’ye “korkma! düşmanı vatanın harimi ismetinde boğacağım” diyen Atatürk  bize ebedi bir vatan  bırakmıştır.

Yahya Kemal’in şiirden çok duaya benzeyen şu şiiri,  kalan son vatan toprağı için Tanrı’ya yakarışın çok güzel bir ifadesidir ve o günün şartlarını çok iyi özetlemektedir.  

“Şu kopan fırtına Türk ordusudur yâ Rabbi.

Senin uğrunda ölen ordu, budur yâ Rabbi.

Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın,

Galib et, çünkü bu son ordusudur İslâm’ın.”

Evet  Kuvay-i Milliye’ye ve Mustafa Kemal’e  Allah  bu duadaki dileği gerçekleştirme fırsatı vermiştir.

Zaferden sonra asıl savaşın uygarlık ve kültür sahasında olacağının bilincinde olan Atatürk Cumhuriyeti ilan ederek Türk halkını kadını ve erkeğiyle  fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bir topluluk haline getirmiştir. Bugün eksikliklerine rağmen bölgesinde ve dünyada her bakımdan saygın ve güçlü bir devlet isek, bunu 98  yıl önce yokluklar içerisinde büyük mücadele veren Ulu Önder ve silah arkadaşlarına borçluyuz.

Sevgili  Öğrenciler, tarihsel bir bilinç kazanmanızı tavsiye ediyorum. Geçmişi bilmeden günlük heveslerle yaşarsanız çeşitli art niyetli mihrakların gerçeklikten uzak yalan propagandalarına kapılabilirsiniz. Biz bunu 15 Temmuz kalkışmasında çok acı şekilde gördük. Genç çocukların kandırılarak nasıl bir mankurt haline getirildiklerini korkunç şekilde izledik.   

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Rezzan Keçebaş konuşmasını yaparken.
Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Rezzan Keçebaş konuşmasını yaparken.

Şanlı tarihimizi, cumhuriyetimizi, devletimizi ve Atatürk’ümüzü bilimin yol göstericiliğinde anlamaya çalışırsak bize sunulan cumhuriyet değerlerine de sahip çıkarız. Toplumumuzu bölmeye çalışan ihanet şebekesi terör örgütlerinden uzak durmanın yolu Cumhuriyet değerlerine bağlı kalmaktan geçmektedir.

Sevgili öğrenciler, bu vatan ve bu cumhuriyeti Atatürk sizlere emanet etti. İleride söz sahibi olacağınız bu ülkeye hizmet için lütfen bilimden, sanattan ve kültürden vazgeçmeyin. Gününüzü telefon oyunlarıyla ve gereksiz sosyal  medya sohbetleriyle, zararlı alışkanlıklarla geçirmeyin. Tam donanımlı olarak geleceğe hazırlanın. Tarihimiz ve atalarınız sizden bunu beklemektedir. Bin yıldır Anadolu topraklarında bağımsız yaşayan Türk milleti sizlerin çalışkanlığı ve gayretiyle cumhuriyetimizi nice bin yıllara taşıyacaktır. Sabırla dinlediğiniz için sizlere ve öğretmenlerinize teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Şehit Zafer Çalışkan Anadolu Lisesi, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Serdar Akarkan, “Salgın boyunca öğrencilerimizden de milli bayramlarımızın kutlamalarından da uzak kalmıştık. Bu öğretim yılında hem öğrencilerimize hem de kutlamalarımıza kavuştuk. Cumhuriyetimizin 98.yılını okulumuz öğrencileri ile coşkuyla kutladık. Bize bu ülkeyi bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi yâd ettik” dedi.

ŞEHİT ZAFER ÇALIŞKAN ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMA ETKİNLİKLERİ;

MUSTAFA : “Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim, sevgili öğrenci arkadaşlarım ve kıymetli misafirler, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yılı dolayısıyla düzenlenen kutlama programına hoş geldiniz…”

ŞEHİT ZAFER ÇALIŞKAN ANADOLU LİSESİ ÖĞRETMENLERİ
  • Programı arz ediyorum
  • Saygı duruşu
  • İstiklâl Marşı
  • Günün anlam ve önemini belirten konuşma
  • “29 Ekim” adlı şiirin okunması
  • Varlık Yokluk Savaşı adlı söz korosunun sunulması
  • “Anadolu ve Cumhuriyete Sesleniş” adlı metini okuması
  • Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılması
  • Müzik dinletisi

BENAN: “Türk olmak, gurur duymaktır şanlı bir tarihe sahip olduğun için. Türk olmak, özgür olmaktır hürriyeti damarlarında taşıdığın için. Mutlu olmaktır Türk olduğunu söylemekten. Türk olmak, tüyleri diken diken olmaktır İstiklal Marşı’nı dinlerken”

Sizleri Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ne emeği geçmiş olan tüm Türk büyükleri ve şehitlerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşuna ve ardından İstiklal Marşı’nı okumaya davet ediyorum…

MUSTAFA: “Yurdumuzu çiğnetmeyiz yabana.

                   Canımız kurbandır cennet vatana.

                   Hürriyet uğruna, bayrak uğruna

                    Savaşırken ecele giden milletiz!”

10/O sınıfı öğrencilerinden Fatmatüz Zehra Erkuş’u kürsüye davet ediyorum.

BENAN:

Ay-yıldızlı bayrağım,

Semaları donatmış.

Bugün bayram var diye,

Şafak erkenden atmış.

Yüksek tanklar süslemiş,

Caddeleri, yolları.

Bugün gözler ilerde,

Bugün başlar yukarı

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Tarih Öğretmenimiz Rezzan Keçebaş’ı kürsüye davet ediyorum.

MUSTAFA: ATATÜRK DİYOR Kİ  ”Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz.”

Şimdi 10/F sınıfından Can Yılmaz’ı Ahmet Kutsi Tecer’e ait “29 Ekim” adlı şiiri okumak üzere davet ediyorum.

BENAN: “Akın akın Mustafa Kemal yağıyordu Anadolu’ya

İlim yağıyordu, fen yağıyordu. Nasırlaşmış eller kalem tutuyordu artık. Medeniyete koşuyordu çıplak ayaklar, Hürriyete koşuyordu… Ve akın akın Mustafa Kemal yağıyordu Anadolu’ya. Doğudan Akdeniz’e, Karadeniz’den Ege’ye Coşuyordu Anadolu’dan dadaştan efeye. Simgedir

29 Ekim geçmişten geleceğe…

29 Ekim Cumhuriyettir…

29 Ekim özgürlüktür… 29 Ekim hürriyet…

29 Ekim medeniyet…

29 Ekim’de biz, Mustafa Kemal’le birlikteyiz.’’

11/D sınıfı öğrencilerinden Funda Esma Karaçavuş’u şiirini okuması için sahneye davet ediyorum.

MUSTAFA: “Cumhuriyetimiz öyle sanıldığı gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız”

Şimdi 10.sınıf öğrencilerinin hazırladıkları oratoryoyu sunmaları için sahneye sahneye davet ediyorum.

BENAN: “Dalgalansın her tarafta şanlı Türk’ün bayrağı. Korumaktır ve yüceltmek azmimiz bu toprağı ! Bu vatan hiç sensiz olmaz, ey güzel cumhuriyet, Milletim öyle demiştir ; ya ölüm, ya hürriyet !’’

11/G sınıfı öğrencilerimizden Asiye Dilan Çakıcı  “Anadolu ve Cumhuriyete Sesleniş” adlı metini okumak üzere kürsüye davet ediyorum.

MUSTAFA:

Ey bizlere bugünü kazandıran şehitler

Ey hürriyet yolunda can veren Koçyiğitler

Ey kahraman ATATÜRK sizlere minnettarız

Rahat rahat uyuyun nöbette bizler varız.

Şimdi de günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere Okul Müdürümüz Çetin Bulut’u davet ediyorum.

BENAN:

Bilemezdik özgürlüğün tadını

Atatürk ve Cumhuriyet olmasa

Hiç söyleyemezdik Türklük adını

Atatürk ve Cumhuriyet olmasa.

10/E sınıfı öğrencilerinden Balım Kızılırmak’ı şiirini okuması için kürsüye davet ediyorum.

MUSTAFA: “Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.” M.Kemal ATATÜRK

Şimdi de okulumuz öğrencileri tarafından hazırlanan müzik dinleti dinleyeceğiz.

BENAN: “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.” M.Kemal ATATÜRK

Okulumuz öğrencilerden Arda Çolak, Yusuf Eren Sevüktekin, Hüseyin Alperen Ayhan’ın kurdukları müzik grubu olan “Cold afternoon” İki parça dinleyeceğiz.

MUSTAFA:

Binerken rıhtımdan, bandırma vapuruna
Tek düşüncendi senin; “Vatan, Millet, Sakarya…
Bizler Cumhuriyetini, taşıyacağız sonsuza,
Atam sen rahat uyu, aziz vatan toprağında.

“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıldönümü kutlama programımız burada sona ermiştir. Bu aziz vatanı bizlere emanet eden, Türk’ün adını tarihin sayfalarına altın harflerle kazıyan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, hürmet ve minnetle anıyor, bizi dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyoruz”

Etiketler: Atatürk
Paylaş1TweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ankara’da Cumhuriyet Bayramı kortej yürüyüşü

Sonraki Haber

Eşsiz bir adamın hikayesi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bugün milyonlarca öğrenci karne alıyor! Yaz tatili resmen başlıyor
Öne Çıkan

Bugün milyonlarca öğrenci karne alıyor! Yaz tatili resmen başlıyor

26 Haziran 2026
Şile Belediyesi’nde sıcak gelişme! Rüşvet soruşturmasında 16 gözaltı
Öne Çıkan

Şile Belediyesi’nde sıcak gelişme! Rüşvet soruşturmasında 16 gözaltı

26 Haziran 2026
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e yükseldi
Öne Çıkan

Venezuela’da bilanço ağırlaşıyor: 235 ölü, 4 bin 300’den fazla yaralı

26 Haziran 2026
A Milli Takım, Dünya Kupası’na galibiyetle veda etti
Öne Çıkan

A Milli Takım’dan ABD’ye tarihi darbe! Türkiye, uzatmalarda bulduğu golle 3-2 kazandı

26 Haziran 2026
Arda Güler tarihe geçti
Öne Çıkan

Arda Güler tarihe geçti

26 Haziran 2026
Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı
Öne Çıkan

Siyasette dikkat çeken transfer: 3 belediye başkanı AK Parti’ye katıldı

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
Eşsiz bir adamın hikayesi

Eşsiz bir adamın hikayesi

En Güncel Haberler

Müsavat Dervişoğlu’ndan süreç için “Yunan general” benzetmesi
Politika

Müsavat Dervişoğlu’ndan süreç için “Yunan general” benzetmesi

26 Haziran 2026
Japonya'da 5.8 büyüklüğünde deprem
Dış Haberler

Japonya’da 5.8 büyüklüğünde deprem

26 Haziran 2026
Bugün milyonlarca öğrenci karne alıyor! Yaz tatili resmen başlıyor
Öne Çıkan

Bugün milyonlarca öğrenci karne alıyor! Yaz tatili resmen başlıyor

26 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sazlığa düşen tayı kurtarmak için suya atladı; o anlar kamerada

26 Haziran 2026
Yaşam

Iğdır’da Kerbela şehitleri anıldı

25 Haziran 2026
Yaşam

Meslek lisesi, elektriğini güneşten karşılıyor

25 Haziran 2026
Yaşam

Deprem şehidi babasının izinden giden Şehriban, polis oldu

25 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İngiltere: ABD-İran mutabakatının ardından bir gemi ilk kez saldırıya uğradı

ABD-İran mutabakatının ardından bir gemi ilk kez saldırıya uğradı

- Haberton
26 Haziran 2026

İngiltere Deniz Ticaret Örgütü, ABD ile İran’ın mutabakat zaptından sonra ilk defa Hürmüz Boğazı yakınlarında bir geminin saldırıya uğradığını bildirdi....

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

İstanbul Akvaryum 15’inci yılında 15 milyon ziyaretçiye ulaştı

26 Haziran 2026
Müsavat Dervişoğlu’ndan süreç için “Yunan general” benzetmesi

Müsavat Dervişoğlu’ndan süreç için “Yunan general” benzetmesi

26 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton