Rusya-Ukrayna krizinde iki ülke arasındaki artan çekişme 2021 de endişe verici bir duruma ulaşmış durumda.
Ukrayna;1991’e kadar Sovyetler Birliği için önemini koruyan, bağımsızlığını kazandıktan sonra, Rusya için askeri, ekonomik , stratejik önemini her zaman koruyan bir ülke olmuştur.
Özellikle Ukrayna’daki siyasi gelişmeler, doğrudan Rusya ‘yı ilgilendirir hale gelmiştir.
2014’te başlayan ve sıcak çatışmaların yaşandığı Rusya-Ukrayna gerilimi Donetsk’e bağlı Şumi kasabasında 26 Mart’ta keskin nişancıların açtığı ateş sonucu dört Ukrayna askerinin hayatını kaybetmesi ve iki askerin yaralanması sonucu yeniden küresel gündemin önemli bir maddesi haline gelmiş bulunuyor.
İki ülke arasında artan bu çekişme 2021 de endişe verici bir duruma ulaşmış durumda.
Donbass bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Ukrayna, Rusya, ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) oluşan yapı;27 Temmuz 2020’den bu yana kesin ateşkes kararı aldı.
Fakat ;Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin bugüne kadar ayrılıkçıların on kez ateşkesi ihlal ettiğini iddiası ve son olarak Nisan 2021’de de Donbass’ın Avdiyivka ve Zolotoye’de ayrılıkçıların açtığı ateşte iki Ukrayna askerinin öldüğünü bildirmesi , bu olaylar sonucunda iki ülke arasında gerilimi artırarak ‘’Rusya’nın Savaşa hazırlandığı’’ algısını oluşturmuştur.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak da yaptığı açıklamada; ‘’Rusya’nın tatbikat görünümlü sınırdaki Bryansk , Voronej’e ve Kırım’a askeri sevkiyat yaptığını, Kırım ve Donbas’ta Rus ordusuna ait taburlar olduğunu açıkladı.
Rus kanadında ise Ukrayna’nın Batı’ya yanaşmasını kendi güvenliği açısından bir tehdit olarak görmesi bu yaşanan krizin derecesini artırmaktadır.
Rusyanın uluslararası sistemde etkin olma çabası da her iki ülke arasındaki tansiyonu yükselten bir nedendir.
Bu krizde her iki tarafın hangi hamlelerde bulunduğu; Avrupa-Atlantik güvenliği ve NATO’nun bölgedeki tutumu çok önemlidir.
Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova,; yaptığı açıklamada ‘’Ukrayna’nın Donbas’taki temas hattına yeni birlikler ve askerler sevk ederek, ateşkesi ihlal ettiğini NATO ülkelerinin de Ukrayna ve Karadeniz’deki varlığını artırdığını’’ belirtti.
Bu gelişmeler yaşanırken…
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise ;”NATO Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.”
Açıklamasından sonra…
Beyaz Saray’dan yapılan demeçte;’’Rusya’nın Ukrayna sınırına asker sevkiyatının endişe yarattığını ve Putin’le görüşerek ,ikili zirve teklifinde bulundu…
Rusya Devlet Başkanı Putin; teklifi düşüneceklerini açıkladı.
Sonuç itibariyle ABD’nin ve NATO’nun bölgeye olası bir müdahalesi; Rusya’yı savaş boyutuna getirir.
Ukrayna krizi aynı zamanda ABD Başkanı Biden için ABD-Rusya ilişkilerinin de önemli bir sınavıymış gibi görünüyor.
Rusya’nın askeri müdahalelerinin mantığı; ekonomik ve enerji kontrolünü elinde tutma isteğidir.
Rusya her zaman Ukrayna’nın Nato’ya yakınlaşmasını ve batı’ya uyumlu olmalarını entegre olmalarını her zaman engelleyecektir…
Türkiye ise; dış politikada giderek artan tansiyondan Ankara’nın, Ukrayna’da savaş tehlikesinin arttığı bir ortamda, ekonomi,iç siyaset ve enerjisel olarak geniş çaplı bir tatsızlık yaşanacağı görünüyor…
Bakıp göreceğiz hep birlikte!…