Uzmanlar pandemi sürecinde bağışıklık sisteminin güçlü tutulması konusunda bir çok takviye gıdanın yanı sıra propolisi de öneriyor.
Yunanlılar tarafından keşfedilen ve ilk keşfedildiğinde antibiyotik olarak kullanılan propolis, bu günlerde bağışıklığı güçlendirmenin çok önemli olması nedeniyle uzmanlar tarafından öneriliyor.
Arı poleni ile sürekli karıştırılan propolis, arı poleninden çok daha farklı bir içeriğe sahiptir. B1, B2, C ve E vitamini kaynağı olmasının yanında, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bakır gibi mineralleri de içerir. Propolisin sağlığa faydalarını araştıran 2000’den fazla çalışma mevcuttur.
Antibakteriyel özelliği oldukça yüksektir. Bir araştırmada yaralara çözeltisinin uygulanmasının diyabetik sıçanlarda hızla iyileşmeye yardımcı olduğu saptanmıştır. Ayrıca antifungal ve antiviral özelliklere de sahiptir. Peki nedir bu propolis? Nasıl kullanılır ve yararları nelerdir, gelin birlikte öğrenelim.
PROPOLİS NEDİR?
Propolis, arıların bitkilerden ürettiği ve kovan içi temizlikte ve kovanın yalıtımında kullandıkları bir maddedir. Rengi, elde edildiği bitkisel kaynağa göre farklılık gösterebilir olmakla birlikte genellikle koyu kahverengidir.
Arılar propolisi kovanı mikro-organizmalara ve dış etkenlere karşı korumak için kovandaki çatlakları onarmak için üretir. Bunu üretirken arılar çoğunlukla kavak ve çamgillerin reçinelerini kullanır. Bileşiminde % 45 reçine, %30 balmumu, fenolik bileşikler, % 5 mineral ve vitaminler bulunur.
Kullanım geçmişi oldukça eski olmakla beraber, M.Ö. 350’ye kadar gittiği tahmin edilmektedir. Yunanlılar’ın apseler için, Asurlular’ın ise yara ve tümör tedavisinde yararlandığı düşünülmektedir.
PROPOLİS NASIL KULLANILIR?
İşlenmemiş olan propolisin içeriğinde yüksek miktarda bal mumu bulunur ve bu insanlar için sindirimi oldukça zor olan bir bileşiktir. Bu nedenle de insan kullanımına sunmadan önce içeriğindeki besleyici olan kısım ile balmumu içeren bölümünün birbirinden ayrıştırılması çok önemlidir.
Bu ayrıştırılma işlemi yapılırken ise propolisin sindirilebilir olması için doğru şekilde ayrıştırılması gerekir. Bu ayrıştırma işlemi sonrasında bitkinin kalıntıları veya larva kalıntıları da propolis içinden ayrışmış olur. Bu sebeplerden dolayı propolisin doğadan alındığı gibi işlenmemiş haliyle tüketilmesi tavsiye edilmez.
En yaygın şekli damladır. Ayrıca kapsül / tablet, krem veya toz halinde de bulunmaktadır.
Propolisi uygun fiyatlarla PttAVM.com’dan satın alabilirsiniz.
Yetişkinlerde ilk kullanımda vücudunuzun bu ürüne karsı alerjik olup olmadığını görmek için 10 damla, çocuklarda ise 3 damla gibi hafif dozajlarda başlanılması önerilir.
10-20 damla, günde 3 kez sabah öğlen ve akşam (yaklaşık 40 – 60 damla günlük) olarak alınması önerilmektedir. Suda çözünür formda bulunan propolisleri çeşitli içeceklere karıştırarak kullanmak mümkündür. Bu içecekler su dışında süt, meyve suyu gibi içecekler olabilir.
Damla ve karışım formu dışında sprey veya gargara formları da bulunur. Bunlar genellikle üst solunum yolları rahatsızlığı bulunan, ağız veya diş problemleri yaşayan kişilere önerilir. Günde en fazla 3 defa kullanmakta fayda vardır.
ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE PROPOLİS NE ŞEKİLDE VE SIKLIKTA KULLANILMALIDIR?
Toz halinde kullanımında zevke göre direkt bala ya da yoğurda katılarak alınabilir.
1-7 yaş arasındaki çocuklarda, 5-10 damla günde 3 kez sabah öğlen ve akşam (yaklaşık 10 – 20 damla günlük) olarak alınması önerilmektedir. Vücuda en iyi şekilde bal, pekmez, sıcak süt ve her türlü sıvı gıda ile alınmakla beraber yoğurt, muhallebi gibi gıdalarla da alınabilir.
75 gram bal, 5 gram propolis ekstratı ve 20 gram ılık su karıştırılarak şurubu yapılabilir.
PROPOLİSİN FAYDALARI NELERDİR?
Bağışıklık Sistemini Destekler: Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre propolisin içeriğinde bulunan bileşenlerden olan C vitamini oldukça iyi bir serbest radikal atıcısı yani antioksidandır. Bu etkisi sayesinde insan vücudunun dış etkilere maruz kalarak serbest radikallerden zarar görmesini engeller, kişide belirli kronik hastalıkların oluşmasını engeller.
Serbest radikaller günümüz şartlarında özellikle de hava kirliliği ile birlikte karşılaştığımız problemlerden biridir. Hastalık oluşmasını geciktirici etkisi de bulunur.
· Grip veya Soğuk Algınlığına Yakalanan Kişide Kullanılabilir: Grip bilindiği üzere influenza virüsünün neden olduğu bir çeşit hastalıktır. İçeriğinde bulunan flavonoid grubu olarak bilinen bileşikler ise virüslere karşı insan vücudunun korunmasını sağlar.
· Uçuk Tedavisi: Kişide uçuk oluşumuna Herpes virüsü neden olur ve virüslere karşı etkisi bulunan propolis uçuk tedavisinde de lokal olarak uygulanarak kullanılabilir.
· Ağız ve Diş Sağlığında Etkilidir: Propolis antibakteriyel özelliğinden kaynaklı ağız içinde bakteri üremesini engeller böylece diş çürüklerini önler, diş etlerinde bulunan ödeme iyi gelir. Ağız ve diş sağlığı için ağız gargaralarına veya diş macununa propolis eklenmesinin faydası vardır.
· Sindirim Sistemine Bağlı Bazı Hastalıkların Tedavisinde: Propolisin mide ülserleri, ülseratif kolit hatta mide- bağırsak kanserlerinin hem tedavisinde hem de koruyucu rolünde etkinliği bulunur. Kişide mide ülserlerine h.pylori neden olur ve bu patojeni etkili bir şekilde ortadan kaldırabilir.
· Yanık Tedavisi: İçeriğinde bulunan flavonoid grupları aynı zamanda yaraların iyileşmesini de hızlandırır çünkü antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar özellikleri bulunur.
· Solunum Sağlığında Etkisi: Özellikle de mevsim geçişleri sırasında sıklıkla karşılaşılan üst solunum yolu problemlerinde ister dahilen ister haricen şekilde boğaza uygulama yapılabilir. Propolisin antimikrobiyal etkisi bulunması nedeniyle astım ve bronşit gibi hastalıklarda da etkisi vardır. Günümüzde pandemi koşullarında da solunum yollarının sağlıklı olması oldukça önemlidir bu nedenle kullanımı da oldukça artmıştır.
· Kansere Etkisi: Propolisin bazı kanser çeşitlerinde de etkili olduğu söylenebilir. Kansere karşı etkisi şu şekildedir: Kanserli hücrelerin vücutta çoğalmasını engellemek, sağlıklı olarak bulunan hücrelerin de kanserli hücrelere dönüşümünü önlemek, kanserli hücrelerin birbiriyle olan iletişim yollarını bloke ederek birbirlerine uyarı göndermesini engellemek.