15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyucu

Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyucu

Haberton - Haberton
17 Aralık 2020 - Güncellenme Tarihi 4 Şubat 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19'a karşı koruyucu

Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19'a karşı koruyucu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Hindistan ve Tayvan’da bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, ıtır, okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyuculuk sağlıyor. Etkisi kanıtlanmış bu yağlar, maske kenarına damlatılarak da kullanılabilir.

Dirençli ve sağlıklı bir bünye için bitkiler, yağlar ve bitki çaylarından yararlanılabileceğini dile getiren Öğretim Üyesi Dr. Ebru Özdemir Nath, farklı virüs türleri ile savaşta etkili antiviral bitkileri açıkladı. Nath, “Antiviral etkili aromatik bitki türleri arasında adaçayı, bergamot, biberiye, karanfil, limon otu, melissa, okaliptus sayılabilir. Hindistan ve Tayvan’da bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, okaliptüs, ıtır ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyuculuk sağlıyor. Etkisi kanıtlanmış bu yağlar, maske kenarına damlatılarak da kullanılabilir” dedi.

Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19'a karşı koruyu
Okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyu

Modern tıptan önceki yüzyıllar boyunca bitkiler ve onlardan elde edilen destek ürünleri, çeşitli hastalıkların tedavisi ve vücudun sağaltımında kullanılıyordu. Tüm dünyada yüz milyonlarca insanı etkileyen koronavirüs pandemisinde de dirençli ve sağlıklı bir bünye için bitki çayları, yağları ya da bitkilerden elde edilen çeşitli özütlerin destek amaçlı kullanımı uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Virüslerle savaşan, enfeksiyonların önüne geçebilen ya da hastalığın şiddetini azaltmada faydası görülebilen antiviral etkileri yüksek bitkiler hakkında bilgi veren Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ebru Özdemir Nath, bu bitkilerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattı. Nath, “İlaç teknolojilerinin gelişmediği çağlarda insanlar doğadaki bitkileri farklı hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanıyordu. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren ve virüslere karşı etkili bitkiler bugün daha da önem kazandı” diye konuştu.

VİRÜSLERE KARŞI HANGİ BİTKİLER ETKİLİ?

Antiviral etkisi bulunan bitkilerin, yağları ya da çaylarının hem dahili kullanımı hem de uçucu yağlar ya da kremlerinin harici yollardan kullanılmasıyla dezenfektan olarak etki gösterebildiklerini belirten Dr. Nath, farklı virüs türleri üzerinde antiviral etkili aromatik bitki türleri arasında adaçayı, bergamot, beyaz kekik, biberiye, çay ağacı, ıtır, karanfil, limon otu, melissa, mercan köşk, okaliptus, paçuli, tarçın ve tatlı portakalın sayılabileceğini belirtti.

ARAŞTIRMALAR OKALİPTUS, ITIR VE LİMON YAĞLARININ KORANAYA ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Okaliptüs, ıtır ve limon uçucu yağlarının koronavirüs üzerinde etkili olduğunun kanıtlandığını söyleyen Dr. Nath, “Hindistan’da bulunan bir üniversitede, biyoteknoloji laboratuvarında, okaliptus bitkisinin Kovid-19 ‘a karşı etkisini araştırılmış. Buna göre, bilim insanları bitkinin içindeki ökaliptol bileşeninin antiviral etki gösterip, koruyucu olduğu sonucuna ulaşmış. Tayvan’da yer alan bir üniversite, bir şirket ve araştırma merkezinden araştırmacılar ise ıtır ve limon yağının Kovid-19’a karşı etkisini ortaya koyan çalışmaya imza atmış.

Çalışmada, ıtır ve limon yağının viral enfeksiyonu önleyip, virüsün hücrelere girmesini engellediği sonucu elde edilmiş.  Bu uçucu yağların kalitesi de etkisi açısından çok önemlidir. Çünkü uçucu yağların içindeki antiviral etki gösteren etken maddelerin oranı istenen seviyede olursa beklenen etki oluşur. Bu nedenle etken madde analizleri yapılmış uçucu yağların eczacı danışmanlığında ve eczanelerden temin edilmesi güvenli kullanım açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.    

“EŞYA, ORTAM TEMİZLİĞİ VE EL DEZENFEKSİYONUNDA KULLANILABİLİR”

Uçucu yağların virüs ve bakterilerden korunmak için günlük yaşamda farklı şekillerde kullanılabileceğini kaydeden Dr. Nath, “Antiviral, antibakteriyel etkileri ile yaşadığımız ortamı, giysilerimizi, ellerimizi steril tutmak için aromatik bitkilerden destek alabiliriz. Bu konuda bitkilerin uçucu yağları ile yapılan farklı aromaterapi uygulamaları var” ifadelerini kullandı.

Hindistan ve Tayvan’da bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, ıtır, okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19'a karşı koruyuculuk sağlıyor. Etkisi kanıtlanmış bu yağlar, maske kenarına damlatılarak da kullanılabilir.
Hindistan ve Tayvan’da bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, ıtır, okaliptüs ve limon yağları, Kovid-19’a karşı koruyuculuk sağlıyor. Etkisi kanıtlanmış bu yağlar, maske kenarına damlatılarak da kullanılabilir.

Dr.Nath, antiviral etkili bitkilerin kullanımı konusunda önerilerde bulunarak, “Bulunduğumuz odanın havasının temizlenmesinde antiviral etkili uçucu yağları oda difüzörü içine ekleyerek kullanabiliriz ayrıca bunları bitki suları veya saf su ile karıştırarak bir sprey şişesi yardımıyla üzerimizdeki giysilere sıkarak da kullanabiliriz. Ellerimizi steril etmek için antiviral etkili uçucu yağlar ve Aloe vera jeli ile hazırlayacağımız jel karışımlarını kullanabiliriz. Bu karışımda bulunan doğal yağlar ellerimizin yıpranmadan steril kalmasını sağlar” dedi.

“ÜST SOLUNUM YOLUNDA KORUMA SAĞLAYACAKTIR”

Nath, “Buğu yöntemi ile sıcak suyun içine damlatılan birkaç damla uçucu yağın burundan teneffüs edilmesi özellikle üst solunum yollarında antiviral etki ile koruma sağlayacaktır. Ilık suyun içine damlatılan uçucu yağlar ile sabah ve akşam gargara yapılması ağız ve boğaz mukozasında koruma sağlayabilir. Bu kullanımlar özellikle alerjik kişilerde beklenmeyen yan etkilere neden olabileceği için, kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktor ve eczacı danışmanlığında kullanması gerekmektedir” diye konuştu.

MASKENİZE DAMLATABİLİRSİNİZ

Üst solunum yollarında anti viral etki oluşturan uçucu yağların maskeye damlatılarak da kullanılabileceğini belirten Nath, “Etkisi kanıtlanmış olan uçucu yağları gün içinde belirli aralıklarla koklamak üst solunum yollarında antiviral bir etki oluşturur ayrıca maskenin kenarına damlatılan bir damla uçucu yağ maske içinde ikinci bir koruma sağlayacaktır. Maskenin filtre özelliğini yitirmemesi için maskenin kenarına veya içte kalan iplerin üzerine damlatıyoruz” dedi.

Bu kullanımlar özellikle alerjik kişilerde beklenmeyen yan etkilere neden olabileceği için, kronik rahatsızlığı olan kişilerin doktor ve eczacı danışmanlığında kullanması gerekmektedir.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hayvanat bahçesinde kış hazırlıkları başladı

Sonraki Haber

Biden koronavirüs aşısının ilk dozunu olacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"
Öne Çıkan

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal, yaşamını yitirdi
Öne Çıkan

Deniz Baykal’ın eşi Olcay Baykal, yaşamını yitirdi

15 Temmuz 2026
Özgür Özel'den yeni parti sinyali: "Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır"
Öne Çıkan

Özgür Özel’den yeni parti sinyali: “Temmuz sonu, Ağustos başı resmi adım atılır”

15 Temmuz 2026
Yazıcıoğlu ailesinin avukatı: Etkin irade soruşturmaya yansımış durumda
Öne Çıkan

Yazıcıoğlu ailesinin avukatı: Etkin irade soruşturmaya yansımış durumda

15 Temmuz 2026
Trakya'da şehitler mezarları başında anıldı
Öne Çıkan

Trakya’da şehitler mezarları başında anıldı

15 Temmuz 2026
15 Temmuz şehitleri, darbe girişiminin 10'uncu yılında anıldı
Öne Çıkan

15 Temmuz şehitleri, darbe girişiminin 10’uncu yılında anıldı

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Joe Biden koronavirüs aşısının ilk dozunu olacağını duyurdu

Biden koronavirüs aşısının ilk dozunu olacak

En Güncel Haberler

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"
Öne Çıkan

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?
Yazarlar

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
Sisifos çok mutlu !
Yazarlar

Sisifos çok mutlu!

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

15 Temmuz şehidi Şirin Diril, mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Şehit polis memuru oğlunun mezar taşını öpüp, dua etti

15 Temmuz 2026
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

- Haberton
15 Temmuz 2026

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi....

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton