Rus asıllı geri dönüşüm sanatçısı Güzel Amirova (46), plastik heykelleriyle ekosisteme dikkat çekmeye çalışıyor. Eserlerini tasarlarken yapıştırıcı, çivi ve zımba kullanmadığını belirten Amirova’nın ‘Perseus’ adlı son çalışması, denizlerin plastik atıklarla kirletilmesini ele alıyor.
Bir süre önce Rusya’dan Antalya’ya taşınan Rus asıllı geri dönüşüm sanatçısı Güzel Amirova (46), Antalya Büyükşehir Belediyesi ile irtibata geçerek toplanan atıkları değerlendirip farkındalık oluşturmak istediğini söyledi. Belediyeden olumlu yanıt alan Amirova, plastik atıkları uzun uğraşları sonucu eserlere dönüştürerek sergilemeye başladı.
Rusya’da eserlerinin farklı sergilerde yer aldığını söyleyen Amirova, “Yaklaşık 10 yıldır, plastik atık ve cam şişelerden, poşetlerden, tek kullanımlık ambalajlardan irili ufaklı eserler tasarlıyorum. Eserlerim Rusya’da tüm çevre etkinliklerinde sergilenerek, büyük ilgi gördü. Bu tür sergilerin ve etkinliklerin görevi, sıradan insanların dikkatini çevre sorunlarına çekmek ve kullanılmış polimer ürünlerin çöp olmadığını açıkça göstermektir” dedi.
Amirova son çalışmasında, Yunan mitolojisinde Medusa’yı öldürmesi için görevlendirilen ve Medusa’nın kestiği kafasını tutarak heykelleştirilen Perseus’u, elinde kılıç ve etrafında plastik atıklarla savaştığını varsayarak yeniden yorumladı.
‘Dünya’yı sevelim, koruyalım, yaşatalım’
Amirova, atıkların dünyaya karşı büyük tehdit oluşturduğunu dile getirerek, “Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir. Dolayısıyla geleceğimize temiz bir yaşam bırakmak için geri dönüşüme katkıda bulunmak hepimizin görevidir” dedi.
Bu yolda yürürken hiçbir kazanç beklentisi olmadığını söyleyen Amirova, “Yaşam alanımız sadece oturduğumuz apartman dairelerinden ibaret değildir. Denizler, göller, ormanlar hepsi bizim evimiz. Evimizin bize sunduğu olanaklar paha biçilmez, dünyamız temiz kalmayı hak ediyor. Ben de Allah’ın bana çizdiği bu yolda seve seve, hiçbir kazanç beklentisi olmadan yürüyorum” şeklinde konuştu.
Rus sanatçı, geri dönüşüm heykellerini yaparken dikkat ettiği en önemli ayrıntının yapıştırıcı, çivi, zımba gibi dış materyaller içermediğini ifade etti.
‘Organik atıkları doğayla buluşturun’
Amirova, organik atıkların doğaya karıştırılması konusunda insanları bilinçlendirmek istediğini söyleyerek, “Rusya’da oluşturduğumuz ‘organik bahçe’de insanlar evlerinden getirdiği yağ, çay, kahve gibi organik atıkları, toprak le buluşturarak geri dönüşüme katkı sağlıyordu. Aynı bilinci buradaki insanlara da aşılamak istiyorum. Hedefim sadece Antalya değil, birçok ülkeye ve şehre ulaşmak istiyorum.
İnsanlardan aldığım olumlu dönüşler bana umut veriyor. Gereksiz yere atılan şeylerden güzel ürünler de yapılabileceğini kendi gözleriyle gördüklerinde, bu eşyaların değerini yeniden anlıyorlar. Umarım eserlerim bu dönüşüme öncülük eder” dedi.