Lineart sanatkarı Mayıs Aktan ile enerji dolu bir konuşma gerçekleştireceğiz, bize kendisinden ve çizimlerinden bahsederek tavsiyelerde bulunacak. Keyifli okumalar dilerim…
Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
“Merhabalar, İzmir’den sevgiler. Ben Mayıs. Eğitim hayatımdan kısaca bahsedecek olursam, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İç Mimarlık bitirdim. Ardından Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi’nde de lisans eğitimimi bitirdim ve hali hazırda yüksek lisansım devam ederken, akademik çalışmalarımı sürdürmekteyim.”
Resim sanatına ilginiz nereden geliyor?
“Bu serüveni ailem küçük yaştaki çizim ve tasarıma harcadığım zamanın fazlalığından bahsederek yorumlar genelde. Benim ise bu sürece dair ilk hatırladığım, dokuz yaşımdan itibaren resim kursuna gittiğim ve yaş gruplarına yapılan yarışmalara hazırlandığım. Ailem bu ilgimin hiçbir zaman hobim olarak kalmasını istemedi ve bu süreç büyüdüğümde ise akademik boyuta taşındı.”
Resim çizerken hangi olaylardan veya duygulardan esinleniyorsunuz?
Bu genelde bende bir teknik üzerine çalışmaya karar vermekle başlıyor. Yani, önce ne yapmak istediğimi tasarlıyorum ve hisler çalışma esnasında açığa çıkıyor. Beslendiğim şeyler dönem dönem çeşitli hale gelebiliyor. Günün koşulları, gözlemlediğim yerler, o dönemde izlediğim-okuduğum her şey buna etken olabiliyor.
Resimlerinizi icra ederken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
“Çalışmalarıma başlarken, motive olmak kendime motivasyon sağlamak gibi aşamaların süresinin uzamamasına dikkat ediyorum. Çünkü bazen yaşanan gün içerisinde sebep bulmak zor hale gelebiliyor. Bu yüzden hayatımın geneline, olumlu ve pozitif kalabilmeyi yayıyorum. Bu sayede de bir taşla iki kuş diyebilirim”.
Sosyal çevrenizin eserleriniz hakkındaki geri bildirimleri veya düşünceleri nedir? Unutamadığınız geri bildirimler var mı?
“Söylemekten hiç çekinmediğim, onların ise karşı çıkmaktan usanmayacakları bir görüşüm var. Genelde bu konuda onlarla tartışmaktan minik bir haz duyduğum doğrudur. Yetenek meselesi… Ben hiçbir zaman yetenekli olduğuma inanan bir taraftan bakmıyorum. Çünkü bu iş, siz onu bıraktığınızda onun da sizi bıraktığı bir şey. Ben düzenli çalışmanın, zaman ayırmanın işlerimi ileriye taşıdığını savunduğum bir yerdeyim.”
“Çevrem ise bunun tamamen yetenekli olmamla ilgisi olduğunu düşündükleri bir yerdeler. Bu korumacı tavırları mutluluk veriyor orası ayrı… Unutamadığım geri bildirimler hayatımın her döneminde farklılık gösterebiliyor. Şu döneminde, akademik boyutta çalışma sürdürdüğüm için en kıymetli geri dönüşleri beni yetiştiren hocalarımdan alıyorum. Onların verdiği cesaret ve bana olan inançları beni yaptığım işe daha çok bağlıyor.”
Lineart nedir? Nasıl Başladınız?
Lineart, yalnızca çizgi kullanarak yapılan resim-tasarım çalışmalarına verilmiş bir isimdir.
Benim lineart çalışma serüvenim ise şöyle başladı: 2018 yılında modern toplumun algısına günbegün daha çok yerleşmeye, hatta günümüzde ele geçirdiğini düşündüğüm ‘estetik algısı’nın, kadın figürleri üzerinden yıkmaya çalışmak üzere çizgilerle beden ve portrelerde deformasyonlar yaparak tanıştığım bir teknikti. İlk olarak, model fotoğraflarını yüz ve bedenlerindeki güzellik algısını bozarak çalıştım. Çizgi, istediğiniz zaman gerçekten çok vurgulu bir anlatım tarzı olabiliyor. İlerleyen çalışmalarımda ise zaman zaman renk kullanmaya da başladı.
Eserlerinizi sanat galerilerinde görebilecek miyiz?
Yaklaşık 45 adet lineart çalışmanın bulunduğu portfolyom 2018 senesinden bugüne kadar yeni eklenen işlerle hala gelişmekte olan bir çalışma aslında benim için. Bulunduğum Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 2019 yılında sergilendi. Kişisel sergimi ise, önce kendi şehrim İzmir’de bulunan Galeri A’da sergilemeyi planlıyorum. Ardından yakın zamanda İstanbul’da da süreli sergi salonlarında görmek mümkün olacak.
Linearta merak duyan, öğrenmek isteyen kişilere neler önerirsiniz?
Bu çalışma stili, benim uzun yıllar eskizleyerek oturttuğum bir tarzdı. Genelde insan bedeni ve portreleri çalıştığım için, öncesinde iyi bir anatomi desen bilgisine sahip olmak gerekiyor. Aslında teorik olarak temel desen çalışır gibi başlıyor, teknikte farklılaşıyorum. Bu yüzden tavsiyem, yalnızca lineart için değil, farklı tekniklerde çalışmak isteyenler için önce temel desenin kuvvetlendirilmesi olacaktır. Çünkü oran-orantı bu işin ilk adımı. Olmayınca olmuyor.
Çok keyifli bir soru cevaptı. Sizi ve ailenizi taktir ediyorum. Ailenizin sizi desteklemesi açıkçası hoşuma giden noktalardan biriydi. İçinizdeki sanat ve sanata katkı sağlayan ufkunuz çevrenize de güzel enerji yayıyor. Müsaade ederseniz şöyle yorumlamak isterim: Lineart sizin için bir yaşam tarzı ve yaşam tarzınızı da lineart ile bütünleştirmişsiniz. Disiplinli çalışmanız, emek vermeniz ve açığa çıkardığınız eserler insanı güdüleyici ve büyüleyici. Linearta yönelmek isteyenlere verdiğiniz olmazsa olmaz nüsanslar kıymetli.
Emeğinize, kaleminize sağlık…