İbn-i Hazm’a göre insanların dünya amaçları; Aslında amaçların hepsinin altında birinci maddedeki amaçtan kurtulmak yatmaktadır.
- Kaygı, tasadan kurtulmak
- Mal, mülk istemek
- Şöhret istemek
- Zevk ve lezzet aramak
- İlim istemek
İnsan, dünyaya imtihan için gönderilmiş, diğer canlılardan farklı özellikte yaratılmış, yaşadıklarından zevk alan ve yaşadıklarından sorumlu tutulacak olan tek yaratılmış varlık. Aslında Allah’ın insanı yaratmada ki amacı belli iken insanoğlu kendine dünyada nasıl yaşayacağına dair amaçlar edinmektedir. Edinmiştir de. İbn Hazm bu amaçları yukarıdakiler olarak sıralamıştır ve sonunda şöyle söylemiştir. Aslında amaçların hepsinin altında birinci maddedeki amaçtan kurtulmak yatmaktadır.
Şöyle ki insan, aslında fakirlik korkusundan dolayı mal, mülk isteyip para biriktirmektedir. Başkalarının baskısı altında kalmak istemeyen kişiler şöhret peşinde koşmaktadır. Lezzetten mahrum kalma korkusu insanı zevk lezzetlerin peşinde sürümektedir. Cahillikten korkan insan ilim talep etmektedir.
Ve devam etmektedir. İnsan kaygılıdır. Korkuları vardır ve her şeyi dünya da yaptığı her şeyi bu kaygıları yüzünden yapmaktadır. Bütün korku ve kuruntulardan kurtuluşu ahiret için çalışma ile kurtulunabileceğini de eklemektedir.
Çünkü insan ahiret için çalışırken kendine bir hedef koymakta ve gününü bu hedefine ulaşmak için tamamlamaktadır. Hedefine, sonsuz mutluluğa ulaşma yolunda yaptıkları onun içine ümit tohumları ekmektedir. Ve o ümit, ahiret için torbasını doldurma kişiye mutluluk getirdiği gibi kaygı ve kuruntularını da alıp götürecektir.
İnsanın tek amacı kaygıdan kurtulmak ise bunun tek yolu Allah için çalışmaktır.