Gebelikte şeker yükleme testi 24-28. haftalarda gebenin, gebelik diyabeti yani hamilelikte meydana gelen şeker hastalığını saptamak için yapılır.
Açılımı oral glukoz tolerans tarama testi olan bu test, gebe için olduğu kadar bebek için de önemlidir. Gebelik şekeri durumunda bebekte ölü doğum, erken doğum, solunum sıkıntısı gibi istenmeyen durumlar gelişebilir. Bu sebepledir ki testin yapılması Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nce tavsiye edilir.
Şekerli su testi nasıl yapılır?
50 gram glukoz yükleme testi hamilelik diyabetini ölçmek için kullanılır. Test aç ya da yok karna yapılabilir.
50 gram glukoz testi sonucunda değerler olması gerekenin üzerinde seyrederse 3 saatte tamamlanan 100 gram oral glukoz testi uygulanır.
100 gram glukoz testi için ise anne adayına 3 gün 300 gram karbonhidrat içeren beslenme programı hazırlanır. Gebe bu süreçte normal hayatına devam eder ve üçüncü gün 12 saat açlık sonrası sabah kanı alınır.
Sonrasında 100 gram glukozu 5 dakika içinde içer. Bunun ardından 1’er saat arayla 3 kez daha kan alınır.
Tek değer beklenenin üzerinde ise test tekrarlanır. 2 veya daha fazla değer beklenenin üzerinde ise gebelik şekeri tanısı konur.
Şeker yükleme testi riskleri nelerdir?
50 gram glukoz testi için verilen şeker miktarı yaklaşık 2 orta boy muz kadardır. Bunun bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı yoktur aksine olası bir gebelik diyabeti durumunda olacak problemleri ön göreceği için daha çok yararı vardır.
Uygulanan 100 gram testi ise zaten riskli çıkan gebelere uygulanmakta olup yine günlük aşılmaması gereken bir aralıkta değildir. Aksine doğumda ve doğum sonrası sorunları tespit etmekte büyük katkısı vardır.
Bu iki teste alternatif olan 75 gram glukoz testi de yine bebek veya anne açısından herhangi bir zarar içermez.
Hamilelikte şeker hastalığı riskleri nelerdir?
• Hamileliğin ilk 3 ayında diyabet olması; bebekte beyin ve kalp problemlerine ya da düşüğe sebep olabilir.
• Hamileliğin ortasında ya da son 3 ayında gebelik şekeri sezaryen riskini arttırır.
• Anneden gelen devamlı fazla miktar şeker kordon kesilince bebekte gelişen hipoglisemi sara nöbetlerine yol açabilir.
Bunun gibi problemler sebebiyle gebelik şekerini önceden tespit etmek oldukça hayati önem taşır.
Testle ilgili en büyük sorun ise mide bulantısı ve kusmadır. Toplam glikoz 3 bardak suda eritilip üzerine bir miktar limon sıkıldığında bu şikayetlerin önüne geçilmiş olur.