Sultanbeyli Belediyesi tarafından 10’uncu kez düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı. İsrail ve Filistin Savaşı’nda akrabalarından 28 kişiyi kaybettiğini söyleyen Almadhoun, “Artık bu kayıpların bitmesini istiyorum ve dünyada hiç adalet yokmuş gibi hissediyorum” dedi.
Sultanbeyli Belediyesi tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali başladı. Bu sene 10’uncusu gerçekleştirilen festivale Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden birçok şair katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) açılışı gerçekleştirilen festival, Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı.
Şair Almadhoun’un seslendirdiği şiir de şu dizeler yer alıyor:
“Sanal bir dünyada olsaydık
Savaşı, televizyonun düğmesini kapatır gibi sona erdirirdim
Ama biz kahpe bir dünyada doğduk
Ve biz insanlar kahpe bir dünyada doğduk
Zaman bir daktiloya dönüşüyor
Ve ölüler şiirlere.”
Filistinli şair Almadhoun, İsrail’in Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini belirterek, “Sadece benim ailemden bu son yaşanan olaylarda 28 kişiyi kaybettik. İnsanlar bu yaşanan olayları Hamas’ın saldırısından sonra cereyan ettiğini söylüyor ama şunu söylemek istiyorum; Hamas beni temsil etmiyor fakat İsrail ordusu, İsrail hükümetini temsil ediyor. Elimize geçen bilgilere göre sadece şu ana kadar Gazze’de 2 bin 700 çocuk öldü. İsrail’in sivilleri neden bombaladığını bilmiyorum ve bu duruma dünyanın neden suskun kaldığını da bilmiyorum. Eğer işgali bitirirsek o zaman savaş da olmayacak ama eğer işgali bitiremezsek Filistinliler de özgürlük için mücadelelerine devam edecek” dedi.
ALMADHOUN: GAZZE’DE SON YAŞANAN OLAYLARDA 28 KUZENİMİ KAYBETTİM
Filistinli şair Ghayath Almadhoun ise İsrail-Filistin savaşında ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini ifade ederek şunları ekledi:
“Suriyeli bir anne ve Filistinli bir babanın çocuğu olarak Suriye’de doğdum ve Suriye’deki diktatörlükten kaçıp İsveç’e gittim şimdi Berlin’de yaşıyorum. Burada olduğum için çok memnunum. Şiirim Türkiye’de Türkçe bir metin ile okunacağı için çok memnunum. Gazze’ de yaşanılanlar için çok üzgünüm. Gazze’de son yaşanan olaylarda 28 kuzenimi kaybettim. Bir aileden 14 kişi, 2 kadın, 3 erkek ve 9 çocuk ve bu bahsettiğim sadece benim ailemden oluşan kayıplar. Bu anlattıklarım dışında geçen hafta yine bir aileden insanları kaybettik. 3 gün önce de yeniden 3 kişilik bir kaybımız oldu yani sadece benim ailemden bu son yaşanan olaylarda 28 kişiyi kaybettik.
İnsanlar bu yaşanan olayları Hamas’ın saldırısından sonra cereyan ettiğini söylüyorlar ama şunu söylemek istiyorum; Hamas beni temsil etmiyor fakat İsrail ordusu, İsrail hükümetini temsil ediyor. Elimize geçen bilgilere göre sadece şu ana kadar Gazze’de 2 bin 700 çocuk öldü. İsrail’in sivilleri neden bombaladığını bilmiyorum ve bu duruma dünyanın neden suskun kaldığını bilmiyorum. Eğer işgali bitirirsek o zaman savaş da olmayacak ama eğer işgali bitiremezsek Filistinliler de özgürlük için mücadelelerine devam edecek. Savaşın bitmesini ve kayıpların sonlanmasını istiyorum, annem Suriye’li olduğu için Suriye’de ailemin o tarafından birçok kişinin kaybını yaşadım, babam Filistin’li olduğu için babamın tarafından da ailemin çok büyük bir kısmının kaybını yaşadım. Artık bu kayıpların bitmesini istiyorum ve dünyada adalet hiç yokmuş gibi hissediyorum.”
KESKİN: VEFAT EDENLERE RAHMET DİLİYORUM
Festivale katılan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “10’uncu İstanbulensis Şiir Festivalimizi birazdan gerçekleştireceğiz. 10 ülkeden 25 şairimizin katılacağı ve 4 gün boyunca devam edecek bir festival, 10 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Tabii bu festivalimiz özellikle İsrail’in zulmünün arttığı Filistin’deki Gazzeli kardeşlerimizin özellikle kadınların ve çocukların katledildiği bir döneme denk gelmesi hepimizi büyük bir hüzüne boğuyor.
Burada bulunan Filistinli şairimizin yakınlarından 28 kişi Gazze’de şehit oldu. Onun şahsında bütün vefat edenlere rahmet diliyorum, Allah rahmet eylesin. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz, sayın cumhurbaşkanımız dünyada özellikle bu katliamın durması için büyük bir mücadele veriyor. Biz de bu mücadeleye şiirlerle, şairlerimizin dizeleriyle tüm dünyaya zalimin karşısında, mazlumun yanında olduğumuzu haykıracağımız bir organizasyon olacak, bu anlamda kıymetli bir çalışma diye düşünüyorum” dedi.
“DÜNYANIN HER TARAFINDAN ŞAİRLER TÜRKİYE’YE GELDİ”
Sözlerine devam eden Keskin, “Ulusal şiir festivalimize birinci etkinlikten itibaren dünyanın her tarafından şairler Türkiye’ye geldi. Bu festivalimizin en önemli yanlarından birisi biz sadece salonlarda bu programları yapmıyoruz. Aynı zamanda şairlerimizi okullarımızda öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Kendi ilçemizde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde yetişen genç şairlerimiz de var. Okullara giderek orada öğrencilerle temas kurarak yeni şairler yetişmesine katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
ŞANKITI: BAZI ŞİİRLERİMİ SEYİRCİLERLE PAYLAŞMA İMKANI BULACAĞIM
Katar Üniversite’sinde Uluslararası İilişkiler Bölümünde Yardımcı Doçent olan Moritanyalı Muhammet Muhtar Şankıtı, “Buraya Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali için geldim. Şu anda festival başlamak üzere ancak ben çok heyecanlıyım, hem Türkiye’den hem de bölgeden entelektüel ve şairlerle bir araya geleceğim. Aynı zamanda da Türkçeye çevrilen bazı şiirlerimi seyircilerle paylaşma imkanı bulacağım için çok heyecanlıyım. Bugün maalesef Gazze’de yaşananlar çok büyük bir trajedi. Orada çok fazla insani trajediler yaşanıyor. Bu şiir festivaline katılan, bu yayınları izleyen, bu mesajı duyan herkese şu çağrıyı yapıyorum; bunun bir insani sorumluluk ve insan olmanın vicdani gereği olduğunu bilerek Gazze halkı ile birlikte durmalı, onlara destek vermeli ve dikkat çekmeliler” dedi.
MIQDADY: ETKİNLİK BENİM İÇİN GERÇEKTEN ÇOK SAMİMİ DUYGULAR YARATIYOR
Ürdünlü şair Muhammed Ali Thaer Mıqdady, “Öncelikle bu etkinlik benim için gerçekten çok samimi duygular yaratıyor. Burada dostlarımla ve meslektaşlarımla bir arada olma fırsatını bulduğum için çok memnunum. Ayrıca bu etkinliği düzenleyen herkese de samimi şükranlarımı sunmak istiyorum. Filistin her zaman bizim kalbimizde. Biz orada mutlaka barışın olmasını istiyoruz ve Filistin halkının da vatanına kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu.
BİRÇOK ÜLKEDEN ŞAİRLER YER ALIYOR
Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından festivale katılan şairler, şiirlerini şiirseverler için seslendirdi. Festivale Bosna Hersek’ten Amina Sıljak Jesenkovıç, Suriye’den Abdulwahed Alwanı, Senegal’den Fatou Yelly Faye, Filistin’den Ghayath Almadhoun, Tunus’tan Jamıla Mejrı, İran’dan Maryam Haıdarı, Ürdün’den Muhammed Ali Thaher Mıqdady, Moritanya’dan Muhammed B. Muhtar Eş-Şankıtı ve Azerbaycan’dan Resmiyye Sabır katıldı. Türkiye’den festivale katılanlar arasında ise Ömer Erdem, Suavi Kemal Yazgıç, Tuba Kaplan, İhsan Deniz, Ethem Erdoğan, Mürsel Sönmez, Müştehir Karakaya, Sümeyye Betül ve Hüseyin Karaca yer alıyor.
Festivale ayrıca çok sayıda öğrenci katıldı.
ŞAİRLER OKULLARDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK
İstanbulensis Şiir Festivali 27 Ekim tarihine kadar devam edecek. Festival kapsamında Sultanbeyli’de bulunan okullarda Şairler öğrencilerle buluşacak ve şiir okumaları yapılacak.