6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

Haberton - Haberton
26 Ekim 2023
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sultanbeyli Belediyesi tarafından 10’uncu kez düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı. İsrail ve Filistin Savaşı’nda akrabalarından 28 kişiyi kaybettiğini söyleyen Almadhoun, “Artık bu kayıpların bitmesini istiyorum ve dünyada hiç adalet yokmuş gibi hissediyorum” dedi. 

Sultanbeyli Belediyesi tarafından 2012 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali başladı. Bu sene 10’uncusu gerçekleştirilen festivale Türkiye’den ve çeşitli ülkelerden birçok şair katıldı. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) açılışı gerçekleştirilen festival, Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı.

Şair Almadhoun’un seslendirdiği şiir de şu dizeler yer alıyor:

“Sanal bir dünyada olsaydık

Savaşı, televizyonun düğmesini kapatır gibi sona erdirirdim

Ama biz kahpe bir dünyada doğduk

Ve biz insanlar kahpe bir dünyada doğduk

Zaman bir daktiloya dönüşüyor

Ve ölüler şiirlere.”

Filistinli şair Almadhoun, İsrail’in Filistin’e yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini belirterek, “Sadece benim ailemden bu son yaşanan olaylarda 28 kişiyi kaybettik. İnsanlar bu yaşanan olayları Hamas’ın saldırısından sonra cereyan ettiğini söylüyor ama şunu söylemek istiyorum; Hamas beni temsil etmiyor fakat İsrail ordusu, İsrail hükümetini temsil ediyor. Elimize geçen bilgilere göre sadece şu ana kadar Gazze’de 2 bin 700 çocuk öldü. İsrail’in sivilleri neden bombaladığını bilmiyorum ve bu duruma dünyanın neden suskun kaldığını da bilmiyorum. Eğer işgali bitirirsek o zaman savaş da olmayacak ama eğer işgali bitiremezsek Filistinliler de özgürlük için mücadelelerine devam edecek” dedi.

ALMADHOUN: GAZZE’DE SON YAŞANAN OLAYLARDA 28 KUZENİMİ KAYBETTİM 

Filistinli şair Ghayath Almadhoun ise İsrail-Filistin savaşında ailesinden 28 kişiyi kaybettiğini ifade ederek şunları ekledi: 

“Suriyeli bir anne ve Filistinli bir babanın çocuğu olarak Suriye’de doğdum ve Suriye’deki diktatörlükten kaçıp İsveç’e gittim şimdi Berlin’de yaşıyorum. Burada olduğum için çok memnunum. Şiirim Türkiye’de Türkçe bir metin ile okunacağı için çok memnunum. Gazze’ de yaşanılanlar için çok üzgünüm. Gazze’de son yaşanan olaylarda 28 kuzenimi kaybettim. Bir aileden 14 kişi, 2 kadın, 3 erkek ve 9 çocuk ve bu bahsettiğim sadece benim ailemden oluşan kayıplar. Bu anlattıklarım dışında geçen hafta yine bir aileden insanları kaybettik. 3 gün önce de yeniden 3 kişilik bir kaybımız oldu yani sadece benim ailemden bu son yaşanan olaylarda 28 kişiyi kaybettik.

İnsanlar bu yaşanan olayları Hamas’ın saldırısından sonra cereyan ettiğini söylüyorlar ama şunu söylemek istiyorum; Hamas beni temsil etmiyor fakat İsrail ordusu, İsrail hükümetini temsil ediyor. Elimize geçen bilgilere göre sadece şu ana kadar Gazze’de 2 bin 700 çocuk öldü. İsrail’in sivilleri neden bombaladığını bilmiyorum ve bu duruma dünyanın neden suskun kaldığını bilmiyorum. Eğer işgali bitirirsek o zaman savaş da olmayacak ama eğer işgali bitiremezsek Filistinliler de özgürlük için mücadelelerine devam edecek. Savaşın bitmesini ve kayıpların sonlanmasını istiyorum, annem Suriye’li olduğu için Suriye’de ailemin o tarafından birçok kişinin kaybını yaşadım, babam Filistin’li olduğu için babamın tarafından da ailemin çok büyük bir kısmının kaybını yaşadım. Artık bu kayıpların bitmesini istiyorum ve dünyada adalet hiç yokmuş gibi hissediyorum.” 

Sultanbeyli Belediyesi tarafından 10’uncu kez düzenlenen Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 10 ülkeden şairlerin katılımıyla başladı. Festivalin açılışı Filistinli Şair Ghayath Almadhoun’un seslendirdiği şiirle başladı. İsrail ve Filistin Savaşı’nda akrabalarından 28 kişiyi kaybettiğini söyleyen Almadhoun, “Artık bu kayıpların bitmesini istiyorum ve dünyada hiç adalet yokmuş gibi hissediyorum” dedi. 

KESKİN: VEFAT EDENLERE RAHMET DİLİYORUM 

Festivale katılan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “10’uncu İstanbulensis Şiir Festivalimizi birazdan gerçekleştireceğiz. 10 ülkeden 25 şairimizin katılacağı ve 4 gün boyunca devam edecek bir festival, 10 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Tabii bu festivalimiz özellikle İsrail’in zulmünün arttığı Filistin’deki Gazzeli kardeşlerimizin özellikle kadınların ve çocukların katledildiği bir döneme denk gelmesi hepimizi büyük bir hüzüne boğuyor.

Burada bulunan Filistinli şairimizin yakınlarından 28 kişi Gazze’de şehit oldu. Onun şahsında bütün vefat edenlere rahmet diliyorum, Allah rahmet eylesin. Türkiye Cumhuriyeti Devletimiz, sayın cumhurbaşkanımız dünyada özellikle bu katliamın durması için büyük bir mücadele veriyor. Biz de bu mücadeleye şiirlerle, şairlerimizin dizeleriyle tüm dünyaya zalimin karşısında, mazlumun yanında olduğumuzu haykıracağımız bir organizasyon olacak, bu anlamda kıymetli bir çalışma diye düşünüyorum” dedi. 

“DÜNYANIN HER TARAFINDAN ŞAİRLER TÜRKİYE’YE GELDİ” 

Sözlerine devam eden Keskin, “Ulusal şiir festivalimize birinci etkinlikten itibaren dünyanın her tarafından şairler Türkiye’ye geldi. Bu festivalimizin en önemli yanlarından birisi biz sadece salonlarda bu programları yapmıyoruz. Aynı zamanda şairlerimizi okullarımızda öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Kendi ilçemizde yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde yetişen genç şairlerimiz de var. Okullara giderek orada öğrencilerle temas kurarak yeni şairler yetişmesine katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

Filistinli şair: Dünyada adalet yokmuş gibi hissediyorum

ŞANKITI: BAZI ŞİİRLERİMİ SEYİRCİLERLE PAYLAŞMA İMKANI BULACAĞIM 

Katar Üniversite’sinde Uluslararası İilişkiler Bölümünde Yardımcı Doçent olan Moritanyalı Muhammet Muhtar Şankıtı, “Buraya Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali için geldim. Şu anda festival başlamak üzere ancak ben çok heyecanlıyım, hem Türkiye’den hem de bölgeden entelektüel ve şairlerle bir araya geleceğim. Aynı zamanda da Türkçeye çevrilen bazı şiirlerimi seyircilerle paylaşma imkanı bulacağım için çok heyecanlıyım.  Bugün maalesef Gazze’de yaşananlar çok büyük bir trajedi. Orada çok fazla insani trajediler yaşanıyor. Bu şiir festivaline katılan, bu yayınları izleyen,  bu mesajı duyan herkese şu çağrıyı yapıyorum; bunun bir insani sorumluluk ve insan olmanın vicdani gereği olduğunu bilerek Gazze halkı ile birlikte durmalı, onlara destek vermeli ve dikkat çekmeliler” dedi. 

MIQDADY: ETKİNLİK BENİM İÇİN GERÇEKTEN ÇOK SAMİMİ DUYGULAR YARATIYOR 

Ürdünlü şair Muhammed Ali Thaer Mıqdady, “Öncelikle bu etkinlik benim için gerçekten çok samimi duygular yaratıyor. Burada dostlarımla ve meslektaşlarımla bir arada olma fırsatını bulduğum için çok memnunum. Ayrıca bu etkinliği düzenleyen herkese de samimi şükranlarımı sunmak istiyorum. Filistin her zaman bizim kalbimizde. Biz orada mutlaka barışın olmasını istiyoruz ve Filistin halkının da vatanına kavuşmasını istiyoruz” diye konuştu. 

BİRÇOK ÜLKEDEN ŞAİRLER YER ALIYOR 

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından festivale katılan şairler, şiirlerini şiirseverler için seslendirdi. Festivale Bosna Hersek’ten Amina Sıljak Jesenkovıç, Suriye’den Abdulwahed Alwanı, Senegal’den Fatou Yelly Faye, Filistin’den Ghayath Almadhoun, Tunus’tan Jamıla Mejrı, İran’dan Maryam Haıdarı, Ürdün’den Muhammed Ali Thaher Mıqdady, Moritanya’dan Muhammed B. Muhtar Eş-Şankıtı ve Azerbaycan’dan Resmiyye Sabır katıldı. Türkiye’den festivale katılanlar arasında ise Ömer Erdem, Suavi Kemal Yazgıç, Tuba Kaplan, İhsan Deniz, Ethem Erdoğan, Mürsel Sönmez, Müştehir Karakaya, Sümeyye Betül ve Hüseyin Karaca yer alıyor.  

Festivale ayrıca çok sayıda öğrenci katıldı. 

ŞAİRLER OKULLARDA ÖĞRENCİLERLE BULUŞACAK  

İstanbulensis Şiir Festivali 27 Ekim tarihine kadar devam edecek. Festival kapsamında Sultanbeyli’de bulunan okullarda Şairler öğrencilerle buluşacak ve şiir okumaları yapılacak. 

Etiketler: Filistin
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

20 ülkeye ihraç edilen ‘Noel çelengi’ mesaisi başladı

Sonraki Haber

ABD’de 22 kişiyi öldüren saldırgan henüz yakalanamadı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu
Kültür ve Sanat

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

6 Haziran 2026
fizy Pop Bizde’nin ilk konuğu Edis oldu
Kültür ve Sanat

fizy Pop Bizde’nin ilk konuğu Edis oldu

5 Haziran 2026
Gazi Osman Paşa Yalısı ‘Seçkiler’ sergisiyle kapılarını açtı
Kültür ve Sanat

Gazi Osman Paşa Yalısı ‘Seçkiler’ sergisiyle kapılarını açtı

5 Haziran 2026
Maximum Gençlik Festivali 4’üncü yılında da gençlerle buluşuyor
Kültür ve Sanat

Maximum Gençlik Festivali 4’üncü yılında da gençlerle buluşuyor

5 Haziran 2026
Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor
Kültür ve Sanat

Engel tanımayan öğretmen, bağlamayla öğrencilerine ilham oluyor

5 Haziran 2026
Üsküdar'da Sıfır Atık Haftası festivalle kutlanacak
Kültür ve Sanat

Üsküdar’da Sıfır Atık Haftası festivalle kutlanacak

4 Haziran 2026
Sonraki Haber
ABD’de 22 kişiyi öldüren saldırgan henüz yakalanamadı

ABD’de 22 kişiyi öldüren saldırgan henüz yakalanamadı

En Güncel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu
Yerel Haberler

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama
Yerel Haberler

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mudanya’da denizden 2,5 ton atık çıkarıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Nemrut’u dünya turizmine daha güçlü şekilde kazandırmak istiyoruz

5 Haziran 2026
Yaşam

Kars Çayı’na düşen köpeği itfaiyeciler kurtardı

5 Haziran 2026
Yaşam

Havuzda mahsur kalan porsuk, itfaiye tarafından kurtarıldı

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp 'yatırım dolandırıcılığı' yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

Banka yöneticilerinin isimlerini kullanıp ‘yatırım dolandırıcılığı’ yapan şebekeye operasyon: 79 tutuklama

- Haberton
5 Haziran 2026

İstanbul merkezli 27 ilde, banka yöneticileri ve yatırım uzmanlarının isim ve fotoğraflarını izinsiz kullanarak 'sahte yatırım grupları' oluşturan şüphelilere yönelik...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Konya'da sağanak, taşkınlara neden oldu

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton