Farkına varmalıyız… Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.
Yazarlık konusu, benim için ilk deneyimim ve yazar olma şerefine, nail olmamı sağlayan, haberton ailesine, siz değerli okuyucuların huzurlarında bir kez daha sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Kaliteli haber sitesinde ilk yazımı, kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele üzerine yazmaya karar verdim. Hadi, birlikte görelim.
İlk olarak tanıma bakıp, biraz konuşup ve sonra biraz geçmişe döneriz. Düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız mutlu olurum. Hadi gelin başlayalım.
Tanım ile başlayacak olursak eğer kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.
İnsanlığın baş tacı olan kadın rolü bugün hak ettiği değeri alamamaktadır ve birçok olayla karşılaşıp bu sorunları çözmeye çalışırız. Aslında bu problemleri biz çıkartırız ve yüz kızartıcı bir hale getiririz. Bunun geri dönüşü olmaz ve durum kalp kırma noktasına geldiği zaman artık çok geçtir. Her ne olursa olsun ve kime olursa olsun şiddete başvurmak hiçbir şekilde olayı çözmeyecektir. Çözülmesi için konuşmak gerekir fakat bunun bir çözüme varmadığını gördüğümüzde gereken kurumlara ve yetkili kişilere başvurmamız gerekir. Yüzyıllar geçti fakat insanoğlunda bazı şeyler değişmedi. Her insanı bu kefenin içine koymak doğru olmaz çünkü aramızdan bazıları harika işler yapar ve bizim onları örnek almamızı gerekir.
Eskiden yeni dünyaya kadar kurulmuş olan medeniyetlerde her bir dönüm noktasında bir şeyler gelişmiştir. Kadının rolünde elbet bir gelişim olmuştur. Nasıl doğum yapan bir birey olduğunu biliyorsak bizim için yeri kutsaldır. Nasıl olurda bunları bilmemize rağmen kadına şiddet ile gündeme gelen olaylardan utanmayız. Neden bunlara engel olmayız. Neden bir farkındalık yaratmayıp bizde susarız. Sadece erkek olarak değil bazı kadınlarda bu olaylara sessiz kalabiliyor. Büyük küçük demeden bir bireyin öğrenmeye başladığı günden itibaren bu konuları öğrenmemiz ve öğretmemiz gerekiyor. Eğitimin bile başarılı olabilmesi için temelin sağlam olması gerekmektedir ki eğitim ancak o zaman eğitim olabilsin. Neden sende onlardan biri olmayasın ki?
Geçmişe dönüp baktığımızda Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.
1960 yılında Dominik Cumhuriyeti‘nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun: “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler.
Uzun lafın kısası, kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde biraz farkındalık yaratmak istedim. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.