Çocuk Gelişimi mezunu ne iş yapar? Çocuk Gelişimi Bölümü çalışma alanları…
Çocuk gelişimi bölümü sağlık, sosyal alanlarda görev alacak normal gelişim gösteren, özel gereksinimli, korunmaya muhtaç ve gelişimsel risk altındaki 0–18 yaş grubu çocuk ve ergenlerin gelişimlerine yönelik tanı ve değerlendirme yapabilecek, eğitimciye ve topluma hizmet sunan, teknolojiye uygun eğitici oyuncaklar hazırlayabilen, aile danışmanlığı yapabilecek, gelişimsel destek programları hazırlayıp uygulayabilecek, teknolojik, bilimsel yöntem ve teknikleri kullanan, eklektik yaklaşımı benimsemiş ve etik değerlere bağlı çocuk gelişimci yetiştirmek amacını taşımaktadır.
Okul öncesi kurumlarda eğitim gören çocukların davranışsal süreçlerini gözlemleyerek analiz etme, ebeveyn-okul işbirliği kapsamında öğrencilerin sosyo-kültürel gelişimlerini ilerletmek amacıyla kültürel çalışmalar yapabilme, alanıyla ilgili teknolojik gelişmelerden haberdar, öğrenciler hakkındaki istatistiksel verileri mobil ortamda hazır ve düzenli olarak oluşturabilme becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Program İçeriği
Çocuk gelişimi, aynı isimle eğitimi verilmekte olan hem 2 yıllık önlisans, hem de 4 yıllık lisans bölümüne verilen addır. Çocuk gelişimi bölümünde çocukların zihinsel başta olmak üzere, sosyal ve duygusal her konuda desteklenmesi adına eğitim verilir. Mesleki eğitim ve öğretim programı çocuk gelişimi alanına yönelik temel bilimler, sağlık, eğitim ve çocuk gelişimi alanına özgü teorik ve uygulamalı dersleri kapsamaktadır. Çocuk Gelişimi Lisans Programı, lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı olan, Lisans Yerleştirme Sınavından aldıkları EA puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sağlamaktadır.
Çocuk Gelişimi Önlisans Programından mezun olan öğrencilerin, örgün öğretim ya da açık öğretim lisans programlarının 5. yarıyılından lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Çocuk Gelişimi Uzmanı, Sağlık, Sosyal alanlarda ve diğer sektörlerde aşağıda bildirilen görevleri yapmaktadır.
Hastanelerde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan Çocuk Gelişimi Uzmanları, birinci basamak sağlık kuruluşlarında sunulan çocuk gelişimi hizmetlerinin geliştirilmesi ile ilgili değerlendirmelerin yapılması; plan, program ve projeler üretilmesi ve bunların uygulanması ve kurum içi ve dışı işbirliği imkânlarının yaratılabilmesi için ilgili kişi ve şube ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmasından sorumludur.
Sosyal alanlarda ise, Çocuk ve Gençlik Merkezleri’nde, Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde, Sevgi Evleri’nde, Toplum Merkezleri’nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Genel Müdürlüğü ve Aile Danışma Merkezleri’nde Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev alabilirler. Çocuk gelişimci, hizmet bölgesinde yaşayan çocukların gelişim düzeylerinin saptanması, gelişimlerinin izlenmesinden sorumludur.
Sorunlarının çözümüne yönelik mesleki çalışmalar yapar; mesleki teknik ve yöntemleri kullanarak merkezde bulunan okul öncesi ve engelli ve ergen çocuklara yönelik programlar hazırlar, uygular ve gerekli materyalin hazırlanmasında görev alırlar. Sosyal serviste görevlendirilen ve çocuğun merkeze kabulü ve uyumu ile ilgili çalışmalar yapan bir Çocuk Gelişimi Uzmanı, çocukların duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimi için gerekli gelişim programlarının uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumludur.
Emniyet Genel Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği’nde de görev alabilen Çocuk Gelişimi Uzmanları çocukların ve ailelerinin kendileri veya çevre şartlarından doğan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi ve sosyal sorunların tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütürler.
Çocuğun durumunu iyileştirmek için ailesi ve okul, sosyal ve sağlık hizmetleri gibi kuruluşlarla işbirliği içinde, çocukları suça iten fiziki, psikolojik ve sosyolojik etkenlerin araştırılması, suçluluğu ortadan kaldırmaya yönelik plan ve programların geliştirilmesi, korunmaya muhtaç olan, ihmal ve istismara maruz kalan, evden veya bulunduğu kurum ya da kuruluştan kaçan, sokakta yaşayan ve sokakta çalıştırılan, uçucu, uyuşturucu ve madde bağımlısı olan, suça itilen ve mağdur çocuğun kendisine ve kanuni mümessiline rehberlik hizmeti sunulmasından sorumludurlar.
Özel Eğitim Kurumlarında ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görev alabilen Çocuk Gelişimi Uzmanları (çocuk gelişimi alanında yüksek lisans öğrenimini tamamlamış olanlar), bireylerin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin yaş düzeylerine uygun olarak değerlendirilmesi ve bireylerin özelliklerine göre bireysel eğitim programlarının hazırlanmasından sorumludur.