Hayatının en önemli yıllarını at sırtında savaşarak geçiren sultanlar; Bir gün son kez atına binmiş, son kez kılıç kuşanmış ve son kez sefere çıkmışlardır. Bu yazımda sizlere Osmanlı’da bir sultanın son seferinde yaşadıklarını anlatacağım.
Hüdavendigar’ın Şehit Edilmesi: 14. Yüzyılın son zamanlarına doğru Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki ilerlemesini durdurmak için Sırp Komutan Lazar ve bazı Sırp Prenslikleri I. Murad’ı Balkanlardan atmak üzere toplanmışlar, Edirne’ye doğru yola çıkmışlardır. Onları oğulları ile Kosova’da karşılayan I. Murad kesin bir zaferle Sırpları darmaduman etmiş, savaş bittikten sonra savaş alanında gezerken sırp Miloş Obilic tarafından sırtından hançerlenerek şehit edilmiştir.
I. Kosova Muharebesi Murad Hüdavendigar’ın son savaşı olmuş, yerine oğlu Yıldırım Bayezid geçmiştir. Fatih’in Otranto’su: İtalya seferine çıkmayı planlayan II. Mehmet, üs olarak kullanacağı İtalya’nın güneyinde bulunan Otranto’ya 1480 yılında çıkartma yapmıştır. 1481 yılında ise ani gelişen ölümü üzerine Sultan Bayezid ile Cem Sultan vakası vuku bulmuş, Osmanlı’nın önemli padişahlarından Gedik Ahmet Paşa Otranto idaresinden acilen İstanbul’a çağırılmıştır.
Bölgede yavaştan gücünü kaybeden Osmanlı tarafı halkın da erzak yardımında bulunmaması üzerine bölgeden geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu sefer Fatih Sultan Mehmet’in son seferidir. Süleyman’ın Muhteşem Sonu: 1520 yılında tahta çıkan 1. Süleyman, 46 senenin 10 sene 3 ayını bizzat kendisinin yönettiği seferlerle geçirmiştir. Bunların en sonu ve Viyana’nın kapılarını açacak olan Zigetvar Kalesi seferidir.
6 Ağustos 1566 yılında başlayan zigetvar seferi esnasında yaşlanmış olan Sultan Süleyman 6 eylül 1566 gününde 71 yaşında iken vefat etmiş, bu haber ordunun moralinin bozulmaması için ordudan saklanmış, hatta bazı geceler Sultan Süleyman kılığına bürünmüş bir insanı karanlıkta orduda huzursuzluk çıkmasın diye paşalar tarafından büyük bir tepede gösterilirmiş. En başta kurduğum cümle gibi Avrupalı tarihçiler için Muhteşem Süleyman olan Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümü hayatının dörtte birini geçirdiği fetihler esnasında olmuştur.
Sürç-i Lisan Ettiysem Affola. Bir dahaki okumalarda görüşmek dileğiyle.