Ailenin tutumu kim olduğumuzu etkiler mi? Çocukların kimliğinin oluşmasında ebeveynlerin tutumları oldukça önemlidir.
Çocuklara yaklaşımımız ve eğitiminde ona gösterdiğimiz tavrımız tutumumuzu belirler.
Bu tutumlar ise çocuğa karşı davranışımızı, duruşumuzu ve sözlerimizde çocuğa karşı tutumu gösterir. Hem ebeveynlerimizden hem de sosyal çevremizden farkında olmadan öğrendiğimiz bazı davranış kalıpları vardır. Çocuklar bu davranış kalıplarını ya normal olduğunu düşünerek benimser ya da aksi yönde davranacağına dair kendini koşullar.
Baskıcı, otoriter, her konuda sözünün dinlenmesini isteyen ebeveynler çocuklarından da bunu bekler. Yaşanılan toplum ve kültür de ebeveyn davranışlarını etkiler. Çocuk eğitiminde 5 farklı ebeveyn tutumu vardır.
Baskıcı Tutum
Ebeveynler bu tutumda güçlüdür. Her istediğinin olmasını ister bu yüzden çocuğa baskı ve şiddet uygulayabilir. Ebeveynler mutlak ve otoriterdir bu yüzden çocuğun hiçbir şekilde bir söz hakkı bulunmaz. Çocuk bu tutuma maruz bırakılarak büyüdüyse sessiz, sakin, içe dönük olması muhtemeldir. Haklarını aramak ve kendilerini ifade etmekte güçlük çekerler. Her an şiddet ve baskı göreceklerini düşünürler. Onlar da kendilerinden güçsüz gördüğü kişileri ezerek, baskı ve şiddet uygularlar.
Tavizkar Tutum
Anne babanın psikolojik olarak güçsüz olduğu bu tutum da bütün ipler çocuğun elindedir. Bu tutumda çocuk ebeveynlerine ağlayarak ya da istediğini yaptırmak için tutturarak sözde baskı uygularlar. Çocuk bu tutumla büyümüşse mutlak kendi istediği olsun ister bu yüzden ev dışındaki ortamlarda çok sorun yaşar. Çevresi tarafından baskıcı olarak tanımlanır. İstedikleri yapılmayınca hayal kırıklığı ve öfke yaşayabilirler bu yüzden çabuk incinip kırılabilirler.
Aşırı Korumacı Tutum
Çocukların birey olmasına asla izin vermeyen bir ebeveyn tutumudur. Çocuğun her işini yaparlar çünkü çocuklarını her türlü tehlikeden korumak isterler. Bu tutumda yetişen çocuk bağımlı olurlar. Ebeveynleri, arkadaşları ya da ona destek olan birini bulamayınca affalar. Kendi başına karar veremez, ne yapacağını bilemez. Çevresiyle uyum problemi yaşayabilirler. Özgüven problemleri yaşayabilirler.
İlgisiz Tutum
Çocuğa karşı ilgisiz ve takipsiz tutum sergileyen ebeveynler çocuğun temel bakım ve sevgi ihtiyacını görmez. Çocuk ihtiyaç duyduğu desteği göremez ve tek başınadır. Bu tutum çocukta değersizlik ve yetersizlik hissine neden olabilir. Görünmek ve değerli olmak için pek çok riski göze alabilir.
Demokratik Tutum
Bu tutumda ebeveynler ne baskı kullanır ne de çocuğu tamamen ilgisiz bırakır. Şiddet ve baskı yerine çocuğu dinleme, anlama ihtiyaçlarını giderme vardır. Ev içinde çocuğun yaşına göre kurallar vardır ve ebeveynler tutarlı davranırlar. Bu tutumda çocuk gelişir, öğrenir ve sağlıklı yetişir. Özgüven problemi olmaz. Kimseye bağlı kalmaz, kendi düşüncelerini söylemekten çekinmezler.