CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, ”Aynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkı en az yüzde 20. Kadınlar eşit işe eşit ücret almalı ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmelidir” dedi.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Kadınların yaşamın her alanında var olması, güçlenmesi ve istihdamda fırsat eşitliğinin sağlanması için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bütüncül politikalar hayata geçirilmelidir” dedi.
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, yarın Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) sunacağı kadın kollarının istihdama ilişkin çalışmaları hakkında yazılı açıklama yaptı. Nazlıaka, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadınların, ev içi işlere erkeklere kıyasla 5 kat fazla zaman ve emek ayırdıklarını belirterek, “Bu gidişata bir dur demek için, ülkemizin en can yakıcı sorunlarından biri olan işsizliğe odaklandık.
Kadın istihdamını artırmaya ilişkin yol haritamızı hazırladık. Türkiye’de kadının istihdamdaki yerini, kayıt dışı istihdamla mücadeleyi, sağlık ve sosyal haklar temelinde kadını güçlendirmeyi ele aldık. Türkiye, OECD ülkeleri içinde en düşük kadın istihdamı oranına sahip olan ülke konumunda. Kadınların geleneksel roller içine hapsedildiği ve istihdamın dışına itildiği bir gerçek. Aynı işi yapan kadın ve erkek arasındaki maaş farkı en az yüzde 20. Türkiye’de kadınlar kayıt dışılıkla da mücadele etmek zorunda kalıyor. Çalışma hayatının içindeki her 10 kadından 3’ü kayıt dışı çalışıyor” dedi.
‘AYRIMCILIK ORTADAN KALKMALI’
Nazlıaka, kadın istihdamına ilişkin temel sorunun toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Kadınlar eşit işe eşit ücret almalı ve kayıt dışı istihdamın önüne geçilmelidir. Kadınların yaşamın her alanında var olması, güçlenmesi ve istihdamda fırsat eşitliğinin sağlanması için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak bütüncül politikalar hayata geçirilmelidir. Kadınlar için esnek, güvencesiz, ikame edilebilir işler değil, tam zamanlı, güvenceli işler yaratılmalıdır.
Kadınların çalışma hayatına daha fazla katılması için kreş, yaşlı bakımevleri, engelli merkezleri, otizm ve Alzheimer konukevleri, gibi olanaklar sağlanmalıdır. Böylece kadınların üzerindeki bakım yükü azaltılmalıdır. Ücretsiz, 24 saat hizmet veren kreşler açılmalıdır. Kadınlara kendini güvende hissedeceği nitelikte yerel hizmetler verilmelidir. Cinsiyete yönelik ayrımcılığın ortadan kalkması için, eğitim çağına gelen her çocuğa toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilmelidir”