Son yıllarda komedinin beyaz ekran seyirci karşısında mavi ekran verdiği şu dönemde dijital platform komedileri üzerinde durulacak mı? Hep birlikte göreceğiz.
Televizyon da artık komedi yapımlarını bulmak ve izlemek epey zorlaştı. Maalesef 150 dakika süren dram furyasının peşinden gidilmeye devam ediliyor. Kabul etmek gerekirse bu kadar uzun bir komedi dizisini yazmakta çekmekte pek mantıklı gözükmüyor.
Hal böyle olunca komedi dizileri dijital platformlarda yerini alıyor. BLU TV’de Ben Bartu ve Aynen Aynen ile başlayan dijital komedi dizilerinin sayısı daha sonra diğer platformların yapımlarıyla artmaya başladı.
Dijital platform olduğu için bu yapımların senaryosu da gerek hayal gücü olsun gerek hikayesiyle farklı bir çizgide izleyici karşısına çıkıyor. Hayal gücünü zorlamak demişken akla tabi ki de Cem Yılmaz ve Erşan Kunerisi geliyor.
Günlerce süren gibi karşılaştırması ise biraz içi boş bir tartışmaydı. Çünkü ikisinin absürd komedi çizgisi bambaşka boyutlardaydı. Erşan Kuneri ‘deki senaryo ve kurgu herkese hitap edebilecek bir vaziyette değildi. Gibi daha hayatın içinden konuları ele aldığı için hitap ettiği kitle daha büyük bir ölçekteydi.
Hayatın içinden hikayeler demişken bir abla -kardeşin babalarının kurduğu şirketteki çekişmelerini konu alan Bein Connect yapımı Aile Şirket’ini de atlamamak gerekir. Dizi hem bölüm süresi, hem de senaryosuyla bir farklılık getirmişti. Aynı platformun bu yaz seyirci karşısına çıkardığı Giray Altunok ve Kerem Özdoğan ‘ın kaleminden çıkan Var Bunlar’da absürd komedi tarzında bir seçenek daha sundu. Var Bunlar’da günlük hayat hikayelerinden yola çıkarak yazılmış senaryosuyla ortalama 20 dakikalık bölümleriyle seyircisine gayet kaliteli bir mizah anlayışı izlettiriyor.
Süre meselesi önemli çünkü süre ne kadar kısa olursa kalite aynı oranda artar. Bu yalnız komedi de veya genel olarak dizi dünyasında değil. Hangi işi yaparsanız yapın yaptığınız iş veya işi yaptığınız süre ne kadar az olursa ortaya çıkan sonuç o kadar kaliteli olur. Komedi de bu durum daha önemli bir hal alıyor. Çünkü güldürmek, duygulandırmaktan kat ve kat zor bir iş.
Son yıllarda komedinin beyaz ekran seyirci karşısında mavi ekran verdiği şu dönem de platformlar daha çok komedi yapımı üzerinde duracak mı? Hep birlikte göreceğiz. Disney Plus’in Şahan Gökbakar hamlesi bu gidişatı belirleyecek gibi gözüküyor.