Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gayretleri ve ülke liderlerini ikna etmesiyle G20 Türkiye dönem başkanlığında 2015 yılında G20 bünyesinde kurulan Women-20 Zirvesi (W20) bu yıl Endonezya’da gerçekleşti.
Women-20 (W20) açılım grubu, her yıl G20 ülkelerinin dönem başkanlıklarına paralel olarak ilerlemektedir. Bu yıl zirve G20 dönem başkanlığını yürüten Endonezya’da temmuz ayında yapıldı. Women-20’nin uluslararası alanda kadınların güç birliğinin önemli bir zemini olduğunu söyleyerek zirveye ilişkin bilgi veren TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, “Sadece kendi ülkelerimizle sınırlı kalmadan bütün dünyadaki kadınlar için daha iyi koşulların sağlanması amacıyla, güçlerini ve birikimlerini birleştiren kadınlar olarak bu yılki W20 Zirvesi’nde hedeflerimize ulaşmak için bir adım daha attığımıza inanıyorum” dedi.
“ÇABA HARCAYAN BÜTÜN ÜLKE TEMSİLCİLERİNİ KUTLUYORUM”
Hazırlık sürecinin oldukça yoğun geçtiğini belirten Nilüfer Bulut, “Çaba harcayan bütün ülke temsilcilerini kutluyorum, biz TİKAD olarak Türkiye Delegasyonu Başkanlığını yürütmekten ülkemiz adına elbette büyük gurur duyduk. Özellikle kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer almasının kadınların her alanda güçlendirilmesi gayretlerinde kilit önemde olduğuna inanıyorum. Başta Women-20 olmak üzere bütün uluslararası platformlarda bunun dile getirilmesinin ve bu konudaki çalışmaların ortaklaşmasının önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İçinde kadının olmadığı bir ekonominin başarıya ulaşamayacağını bugün tüm dünyanın artık anladığını vurgulayan Bulut, kadının ekonomik hayatın içine sokulması için gereken her türlü adımın hızla atılması yönündeki artan trendin arkasındaki nedenin bu olduğunun altını çizerek “Zenginleşme ve refahın tabana yayılmasının yolu, hayatın yarısı olan kadınların, ekonominin ve yönetimin de yarısında yer almalarından geçmektedir” ifadelerini kullandı.
5 BAŞLIK BELİRLENDİ
W20 çalışmaları hakkında bilgi veren Bulut, “Bu yılki W20 çalışmalarında öncelikli 5 başlık belirledik, her yıl dönem başkanı ülkenin öne çıkardığı öncelikli başlıklar üzerinde yıl boyu birlikte çalışarak, G20 Zirvesi’nde liderlere sunulmak üzere konsensusa dayalı bir metin ortaya çıkarıyoruz.
Bu yıl da, her tür ayrımcılıktan uzak bir tutumla eşitlikçiliğin temel alınmasının gereğini, ekonominin içinde daha fazla yer tutması için kadınların kontrolündeki mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere daha fazla destek olunmasını, sağlık alanında kadınları dikkate alan eşitlikçi bir anlayışın önemini, kırsal kesimdeki kadınların sorunlarına dönük çözümlerimizi, engelli kadınların yaşadıkları güçlüklere eşitlikçi çözümler geliştirilmesinin gereğini ele alan başlıklarda bir ortak metin hazırladık” dedi.
“BİRAZ DESTEKLE İLERLEYECEK BİRÇOK KADIN VAR”
TİKAD’ın kurulduğu günden bu tarafa kadınların özellikle ekonomik alanda daha etkin olmaları gerektiğinin altını çizdiğini dile getiren Bulut, “Kadınların finansa erişim konusunda maruz kaldıkları sıkıntılar, o ülkedeki kadınların ekonomik hayata katılmasının önündeki engel demektir. Bir yandan kadının istihdam alanları yaratmasını ve ekonomiye dahil olmasını istiyoruz, ama finansa erişim olanaklarından mahrum bırakıyoruz. Bu, çözmek zorunda olduğumuz bir çelişkidir. TİKAD’a gelen taleplerden biliyorum ki, finansa erişim imkanlarını ya bilemediği için ya da kredi başvurularında kendisinden istenen teminatlara sahip olmadığı için işletmesini kapatmak zorunda kalmış, oysa belki biraz destekle ilerleyecek birçok kadın var” diye konuştu.
“WOMEN -20 KURULDUĞUNDAN BU YANA ÇOK YOL KAT ETTİ”
Bunun ülkeler için ciddi bir ekonomik kayıp da yarattığını vurgulayan Bulut, “Onları nasıl üretim piyasasına dahil edeceğimizi ve nasıl ekonominin içinde tutacağımızı ciddiyetle ele almak zorundayız. Unutulmamalıdır ki, kadın işletmelerin sayısını çoğaltmak, bir ülkede ekonomiyi doğrudan ve tabandan etkileyebilecek bir unsurdur. Böyle uluslararası toplantılarda görüyoruz ki, bunlar aslında tüm dünyadaki kadınların ortak sorunları, biz işte W20 zirvesinde bu ortak problemlere ortak çözümler geliştirme ve karar alıcıların dikkatini buna çekme gayretindeyiz.
Women-20 kurulduğundan bu yana çok yol kat etti, kadınlar için daha da büyük işler yapacağımıza yürekten inanıyorum. TİKAD olarak W20 zirvesinde Türkiye’yi delegasyon başkanı olarak temsil etmek bizim için hem büyük bir sorumluluk hem de büyük bir kıvanç oldu. Yıl boyunca süren çalışmaların ardından, diğer ülke delegeleriyle ortak bir metin üzerinde konsensüs sağlanması ve öncelikli başlıkların detaylandırılması, tecrübelerin paylaşılması ve kapsayıcı bir deklerasyonun ortaya çıkartılması önemli çaba ve gayret gerektiriyor” ifadelerini kullandı.
ARGAT: WOMEN-20 YOL AÇICI BİR MİSYON ÜSTLENİYOR
TİKAD adına W20 çalışma grubunun başkanlığını üstlenen TİKAD yönetim kurulu üyesi Esin Güral Argat da “Her alanda kadının güçlendirilmesi adına küresel ölçekte bir çalışma yürüten Women-20; inanıyorum ki sadece G20 ülkeleri için değil, tüm ülke kadınları için yol açıcı bir misyon üstleniyor. Kadınların karşı karşıya kaldıkları sorunların ortak paydası üzerinde yükselen bir çalışma bu aslında. Biz TİKAD olarak, delegasyonumuzda yer alan KAGİDER ve KADEM gibi iki değerli derneğin de katkısı ve iş birliğiyle Türkiye’yi en güzel şekilde temsil ettiğimize inanıyorum. Ülkemiz adına çalışmaya tecrübe ve birikimlerimizi Türkiye’yi daha da ileri taşımak için seferber etmeye gururla devam edeceğiz” dedi.