Tiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini vücudumuzda pek çok önemli enzimatik reaksiyonda görev alır. Bu vitamin birçok gıdada doğal olarak bulunmaktadır. Ayrıca; gelişmiş ülkelerde makarna ve ekmek gibi birçok endüstriyel gıdaya da eklenmektedir.
B1 Vitamini (Tiamin) vücudumuzda çok önemli görevleri vardır. Vücuda alınan karbonhidratların enerjiye dönüşmesini sağlayan vitaminlerden birisidir. Bu sayede vücudumuzda üretilen enerji hayati organlarımızın işlevini yerine getirmesinde rol alır. Özellikle yediğimiz şeker ve nişasta bu vitamin sayesinde işlenir. Bu sayede; kalbin, kasların ve sinir sisteminin çalışmasında etkili olmaktadır.
Eksikliği nadiren görülür. İştahsızlık, yorgunluk, hareket sırasında ağrı, bulantı, kusma, görme bulanıklığı, dengesizlik, yürüme güçlüğü ve psikiyatrik belirtiler eksikliğinde görülen semptmlardır. Kronik alkoliklerde, kronik malnütrisyona sebep olan gastreketomi veya kanser hastalığı olan hastalarda uzun süreli yetmezliği çok ağır klinik tablolara yol çabilir.
Bu hastalığa; Wernicke-Korsakoff sendromu adı verilir. Hastalığın tanısını koymak güç olabilmektedir. Beyin işlev bozukluğu ile karakterize ensefalopati tablosu, dengesizlik ve göz küre hareketlerinin bozulması ile oluşan oftalmopleji karekteristik üç bulgusudur. Bilinç değişiklikleri %82 oranda görülen en sık görülen belirti iken, polinöropati tabloya eklenebilir. Hastalığın ilerlemesi ile kardiyolojik patolojilerde tabloya eklenmektedir. Tedavi gecikirse hasta komaya girer ve ölüme sebep olur.
Erkekler için tavsiye edilen günlük tüketim miktarı 1.2 mg, kadınlar ise 1.1 miligramdır. Ayrıca, gebelik ve emzirme döneminde ise alınması gereken günlük miktar ise 1.4 miligramdır.
Fasülye, mercimek, fıstık, fındık gibi bakliyatlarda, patlıcan, ıspanak ve kuşkonmaz gibi yeşil sebzelerde, karaciğer, et ve balık gibi hayvansal gıdalarda yoğun olarak bu B1 vitamini bulunur.
Sonuç olarak; yeterli ve dengeli beslenme tiamin eksikliğini önleyebilir.
Sağlıklı günlere…