Türkiye’de çok partili hayata geçiş 1945 yılında Nuri Demirağ liderliğinde “Milli Kalkınma Partisi (MKP)” kurulması ve 1946 genel seçimlerine katılmasıyla beraber başlamıştır.
Daha sonra ise mecliste bütçe görüşmeleri sırasında “Adnan Menderes, Feridun Fikri Düşünsel, Yusuf Hikmet Bayur ve Emin Sazak” gibi milletvekilleri CHP içinde muhalefet oluşturmaya başladı.
Daha sonra bu milletvekilleri ülke yönetiminde liberal bir düzenleme yapılması için önerge sundular. Bu önergeye “Dörtlü Takrir” adı verilmiştir. Fakat önerge reddedildi. Bunun ardından Dörtlü Takrir önergesini oluşturan milletvekilleri beraber bir araya gelerek Demokrat Parti (DP) kurdular.
Demokrat parti vizyon ve misyonları gereği ekonomi, siyaset, yönetim konusunda liberalizmi savunuyordu. 1950 Seçimlerinde kazanan parti oldular ve Menderes’in başkanlığında olan hükümet “Marshall Planı” ile ekonomik alanda gelişmeye başlayan bir ülke olma yolunda ilerlemeye başladılar. Fakat daha sonralarında artan enflasyon hızla büyük bir borca dönüştü. Hükümet siyasi rakiplerini sindirmek için orduyu kullandı.
Ordu önce Menderes Hükümetini bitirdi ve ardından 1960 ayaklanmasını gerçekleştirdi. 1960 Ayaklanmasından sonra Yassıada’da yargı önüne çıkan Menderes ve bakanlar “vatana ihanet, kamu fonunu kötüye kullanma ve anayasaya karşı gelmek” suçlarından dolayı yargılandılar. Dava sonucunda “Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu (dışişleri bakanı) ve Hasan Polatkan (maliye bakanı) İmralı’da 16 Eylül 1961 tarihinde idam edilmiştir.
Bu yazımda sizlere Türkiye’nin çok partili hayata geçişi ve kısca 1960 ayaklanmasını bahsettim bir
sonraki yazımda görüşmek üzere, sağlıkla kalın.