Spor yaralanmalarında hazırlayıcı nedenler ve önlemler!… Sporcuların ısınmaya ve takiben özellikle de germe egzersizlerine büyük önem vermeleri gerekmektedir.
1-Düzensiz Bir Özel Hayat : Yetersiz uyku veya uyku düzensizliği, Spor dışı zamanlardaki aktivitelerin derecesi, yoğunluğu, içki ve kumar; dayanıklılığı, konsantrasyonu ve kasların dengeli çalışmasını olumsuz yönde etkileyerek sakatlanmayı kolaylaştırmaktır.
2– Uygun Olmayan Spor Malzemelerinin Kullanılması
- Branşa, zemine ve hava durumuna göre en uygun malzemenin seçilmesi gereklidir.
- Askılı atletler yerine omuzu kapalı giyeceklerin giyilmesine özen gösterilmelidir.
- Sıkı çorap bağları dolaşımı boza, en iyi seçenek tozluklarla aynı kumaştan yapılmış bağları kullanmaktır.
- Futbolcular tekmelik; voleybolcular bileklik, dizlik ve dirseklik takmalıdırlar.
- Boks ve otomobil sporlarında kask mutlaka kullanılmalıdır. Ağız içi süngeri, boks ve güreş gibi sporlarda tercih edilmelidir.
- Basketbolcular ayak bileğini koruyan ayakkabı, Su sporlarında ise su altı gözlüğü kullanılmalıdır.
Günlük Spor Hayatımızda En Çok Karşılaştığımız Yaralanmalar
Burkulma
Burkulma, bağların gerilmesi veya yırtılmasıdır. En yaygın ayak bileğinde görülür.
Tendon Yaralanması
Tendonlar kasları kemiklere bağlayan lifli ve güçlü yapılardır. Tendon kopması en çok bacağın ön üst kısmındaki dörtlü kas grubunda, aşil tendonunda, omuz manşetinde ve pazıda görülmektedir.
Kırık ve Çıkıklar
Kırıklaklar açık kırık ve kapalı kırık olmak üzere ikiye ayrılır.
Açık kırık, kırılan kemiğin kasları ve deriyi yırtarak kırık ucunun dışarıdan görülmesine denir. Kapalı kırıkta ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çıkık, Vücudun hareketli kısımları olan eklemlerde, eklemi oluşturan kemiklerin birinin veya birkaçının yer değiştirmesidir. hareket kısıtlılığı ve ağrı olur. Bazen eklem içindeki dokuların yırtılması ile şişlik görülebilir.
Spor Yaralanmalarının Önlenmesindeki Genel Kurallar
Öncelikle ilk yapılması gereken konu sporcuların düzenli/periyodik sağlık kontrollerdir. Bu kontroller ile sezon başında sporcunun mevcut durumu ortaya konulur. Eksiklikleri belirlenir ve o eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemler hekimin önerisi çerçevesinde alınır. Bu noktada belirlenen eksiklikler hem fizyolojik parametreler, hem fiziksel uygunluk, hem de direkt sağlık ile ilgili eksiklerdir. Por yaralanmalarının oluşmasında en önemli etkenlerden biri de yetersiz ısınmadır. Bu nedenle ısınmaya ve takiben özellikle germe egzersizlerine büyük önem verilmelidir.
Burada fiziksel aktivite sonrası yapılacak soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma da önem taşımaktadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma egzersizleri yapılmalıdır. Germe egzersizlerini aktiviteyi takiben yapmak aktivite öncesi kadar değerli ve önemlidir.
Tedavi:
- Hemen hemen tüm spor incinmeleri için derhal yapılacak işlemler, dinlenme, buz, bandajlama ve yükseltmeyi içerir, iç kanamayı ve şişmeyi minimuma indirmek ve durumun daha kötüye gitmesini önlemek için, incinen bölge derhal dinlendirilir.
- Yaralanan yerin bant ya da elastik bir bandaj ile kapatılması (kompresyon) ve yaralanan yeri, kalp seviyesinden yukarıya kaldırmak (yükseltme), şişmenin sınırlı tutulmasına yardımcı olur.
- Yaralanan bölge şişer, çünkü damarlardan kan sızması olur. Soğuk, damarların daralmasını sağlayarak sızma olasılığını azaltır ve böylece yaralanan kısımdaki sıvı ve şişme miktarını sınırlamış olur.