Hızla artan vakalar ile Covid-19 ‘a karşı beslenmenin önemi bir hayli artmıştır. 9 maddede covid-19 ve beslenme önerileri…
Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da; sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen D vitamini kontrol edilip, eksikliği olduğu taktirde doktor gözetiminde takviye alınmalıdır. Çinko, selenyum, prebiyotik ve probiyotiklerin günlük beslenmenizde olmasına özen gösterilmelidir. Kuruyemişlerden badem , fındık ve ceviz çok iyi selenyum kaynağıdır. Aynı zamanda kurubaklagiller de iyi bir posa kaynağı olması bağırsak sağlığını da olumlu bir yönde etkileyecektir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19′ a yönelik beslenme önerileri:
- Her gün taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketin. (meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, yağlı tohumlar ve hayvansal kaynaklı besinler).
- Ara öğünler için şeker, yağ veya tuz içeriği yüksek besinler yerine çiğ sebzeleri ve taze meyveleri seçin.
- Vitamin düzeylerinde önemli miktarda kayıplara neden olabileceği için sebze ve meyveleri uzun süre pişirmeyin. yağda kızartma , kavurma yöntemleri yerine haşlama, buğulama, fırınlama yöntemlerini tercih edin.
- Konserve veya kurutulmuş sebze ve meyveler kullanırken, tuz veya şeker eklenmemiş çeşitleri seçin.
- Her gün 8-10 bardak su için.
- Sağlıklı yağları tercih edin. (Doymuş yağ asitleri yerine doymamış yağ asitleri içeren yağlar, kırmızı yerine beyaz et, az yağlı süt ürünleri)
- Daha az tuz ve şeker tüketin. (Günde 5 g’den az iyotlu tuz)
- Trans yağ asitleri içeren besinlerden, şekerli içeceklerden, kafeinli içeceklerden ve yüksek tuz ve şeker içeren hazır besinlerden kaçının.
- Ev dışında yemek yemekten kaçının. Eğer dışarıda yemek yemeniz gerekirse mümkün olduğunca evde hazırladığınız yemekleri taşıma kapları ile işyerlerinize, okuluna götürmelisiniz.
Ayrıca bu dönemde sağlıklı bir yaşam sürdürmek için fiziksel aktivite artırılmalıdır. Eğer evde geçiriyorsanız, pilates, yoga ya da 15 dakikalık kısa egzersizleri günlük hayatınıza ekleyip yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Stresten olabildiğince uzaklaşmak, stres varlığında ise başka aktiviteler ile (kitap okuma, bitki büyütme, resim yapma vb) vakit geçirmek iyi gelecektir.
Bu dönemi olabildiğince az hasarla geçirmemiz dileğiyle….