Artık ülkece hatta Dünya genelinde Windows kullanmaya alıştık ve bu belki de bazılarımızı sıkmış olabilir. İşte size özgürlüğün yeni adı. Linux.
Linux hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerinin yaptığı her işi yapabilen UNIX tabanlı bir işletim sistemidir. Peki ya Linux‘ta bu kadar ilginç olan ne var? Linux‘u Windows’tan ve Mac OS’tan ayıran en büyük özelliği açık kaynak kodlu olması. Yani herkesin anlayabileceği bir şekilde ifade edersek: Özgür olması. İsteyen herkes evinde ve ya iş yerinde dilediği gibi bilgisayarına indirip kurabilir. Hatta birazcık kodlama bilgisine sahipseniz bu işletim sistemini istediğiniz bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Linux deyince akla gelen bir diğer kavram ise tabi ki de Terminal. Başka bir deyişle Konsol. Hepimiz Windows’ta onu kısa adıyla “cmd” diye tanırız. Linux‘ta kullanıcı aktif olarak Terminal’i kullanmakta ve hemen hemen her işini buradan halledebilmekte. Tabi bu kimileri için avantajken kimileri için de bir dezavantaj haline geliyor.
Peki o halde gelin şimdi de Linux‘un avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyelim.
Avantajları:
- Linux işletim sistemi ücretsizdir, sizden hiçbir ücret talep edilmiyor.
- Açık kaynak kodlu olmasından dolayı birazcık programlama bilgisi olan kişiler sistemini istediği gibi kişiselleştirebiliyor.
- Linux kullananların genelde bir Anti-Virüs programına ihtiyaçları olmuyor çünkü Linux sistemi hem bu açıdan daha güvenli. Bunun nedenleri hem Linux‘u hedef alan çok fazla virüs olmaması hem de indirmelerinizi ve kurulumlarınızı güvenli kaynaklardan yapıyor olmanız.
- Linux sistemler çok daha stabildir çünkü istenmeyen hiçbir eklenti bu işletim sisteminde kendi kendine kurulmaz.
- Yazılım üretmek ve çalıştırmak için daha uygundur ve yazılım dostudur.
- Server sistemlerinde genellikle Linux kullanılır. Eğer Linux bilirseniz bir servera erişebildiğiniz zaman tüm kontrolü elinize almış olursunuz.
Dezavantajları:
- En basit ayarlamaları yapmak için bile terminale girip bir kaç satır kod yazmanız gerekir. Eğer programlama bilginiz yoksa ekran çözünürlüğünü bile değiştiremeyebilirsiniz.
- Driver problemi. Linux‘a uyumlu Driver bulmak tüm donanımlar için pek de mümkün değil. Eğer Linux sistemine geçecekseniz önceden gerekli sürücüleri bulmanızda fayda var.
- Oyunların çoğu Linux için geliştirilmemekte. Eğer oyunlar hayatınızın büyük bir bölümünde yer kaplıyorsa bu sizi biraz üzebilir. Ancak bu konu gün geçtikçe sorun olmaktan kalkacak gibi çünkü Linux kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor.
Yaygın Linux Versiyonları:
İnternette pek çok Linux tabanlı işletim sistemi bulunmakta. Bunlardan en yaygın kullanılanlar ise Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS, MX Linux. Tabi ki bu saydıklarım dışında pek çok versiyon da mevcut. Hangisini tercih edeceğiniz tamamen size kalmış. Hepsinin temeli Linux‘a bağlı ve hepsi aynı şekilde çalışıyor.
Sonuç olarak eğer yazılımla ilgilenen biriyseniz Linux‘un size sunduğu bu uçsuz bucaksız Dünya ilginizi çekecektir. Hatta terminali kullanmayı öğrenmek için internette çeşitli kurslar da mevcut.