Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kadına karşı şiddetin önlenmesi için basın desteği şart” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Milli Kütüphane arşivinde kadına yönelik 230 dergi ve 28 gazete bulunduğunu açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece kadınlara yönelik yayın yapan gazete ve dergi sayısı ile kadın haklarının ne olduğunun geniş kitlelere aktarılması için TV’lerde kamu spotu uygulanıp uygulanmayacağı konularına açıklık getirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Ülkemizde sadece kadınlara yönelik yayın yapan gazete ve dergi sayısı kaçtır?
Ülkemizde toplam sarı basın kartına sahip olan kişi sayısı kaçtır? Sarı basın kartına sahip olan kadın sayısı kaçtır?
Kadın haklarının ne olduğunun geniş kitlelerce bilinmesi ve yaşadıkları olumsuzlukta nereye ve nasıl başvuracakları konusunda eğitim amaçlı bir kamu spotunun özellikle gündüz kuşağı televizyon programlarında yayınlanması düşünülmektedir?”
CHP Milletvekili Gürer’in soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet sunan Milli Kütüphane arşivinde kadınlara yönelik toplam 258 süreli yayın olduğunu, bunların 230 adedinin dergi, 28 adedinin ise gazete olduğunu açıkladı.
Bakan Ersoy, 2010-2020 yılları arasında kadına yönelik yayın yapan 72 adet dergi ve 3 adet de gazete bulunduğunu belirtti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda, Üst Kurul Başkanı ve Üyeleri ile personelden toplam 198 kişide basın kartı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, basın kartı sahibi olan kadın personel sayısının ise 64 olduğunu vurguladı.
KADINA ŞİDDET EĞİTİMLE ÖNLENİR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadın hakları ve sorunları ile kadın yaşamına yönelik yayınların sayısının artması gerektiğini belirtti. Ülke genelinde kadın hakları ve kadınların yaşadığı sorunlara dair çözüm yolları konusunda daha çok eğitici çalışmanın şart olduğunu ifade etti. Kadına şiddetin giderek arttığı ve çocuk yaşta evliliklerin tam anlamda önlenemediği dikkate alındığında, yazılı ve görsel basında bilgi verici konuların daha fazla işlenmesinin, Bakanlığın da bu bağlamda destek ve katkısı ile oluşabileceğine dikkat çekti.
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Kadınların yaşadığı dramlar bazı televizyon kanallarında dizi film gibi işleniyor. Oysa düşündürücü ve acı olayların yanında toplum dokusunda bozulmanın da yansıması olan bu programlar yerine; bilgilendirici, çözüm odaklı, erkek ve kadının yaşam ilişkilerinde eşit şartlarda yaşam hakkının varlığı ve önemi üzerinde topluma bilgi yansıtan programlara da ağırlık verilmesi gerekmektedir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde eğitimin önemi yadsınamaz” diye konuştu.
Gürer, Bakanlıkta görevli sarı basın kartı sahibi kadın personel sayısının da 64 olmasının yetersiz kaldığını ve bu bağlamda sarı basın kartı sahibi kadın personele daha çok kadro açılması gerektiğini de sözlerine ekledi.