“Yetişkin insanın inşa ustası ve meydana getiricisi çocuktur, çocuk insanlığın babasıdır“. M. Montessori. Çocukları hayata hazırlamak için neler yapabilirsiniz?
Dünyaya yeni bir birey getirmek, onu yetiştirmek, onu yetiştirirken kendini de geliştirmek anlamına gelir.
Anne olmak çocuklarının her anında bilgi sahibi olmak istemektir. Bir çocuğun kendini keşfetmesi önce evde başlar. Hayat deneyimleri ilk yaşam becerileri de evde başlar. Çocukların hayata hazırlanmasında gelişime uygun sorumluluklar almasının desteklenmesi, ihtiyaçların uygun şekilde karşılanması sağlanmalıdır. Çocuklar deneyimleyerek öğrenirler. Her şeyi deneyerek, görerek, dokunarak öğrenmek isterler.
Sorumluluk bilincini çocuğa erken yaşta destekleyerek öğretilmelidir. Yardım almadan kendi kıyafetlerini giyebilmeli, okul için çantasını hazırlayabilmeli ve ev ödevlerini belirli bir süre içerisinde nasıl bitirmesi gerektiği öğrenmelidir.
Çocuklarınıza rol model olduğunuz unutmayın. Çocuklarınıza tutarsız, eleştirel veya sevgisiz davrandığınız zaman çocuklar kendilerini değersiz hissederler. Çocuk sürekli öfke ve eleştiri ile karşı karşıya kalırsa güvensiz bir duygu içine girecektir. Çocuklarınızın göstermiş olduğu olumsuz davranışı yanlış olduğunu ifaden edin, kişiliği ile ilgili özgüvenini zayıflatacak sözlerden uzak durulmalıdır. Çocuğun dinlenmesi, en önemli ruhsal ihtiyaçlarındandır.
Çocuk ile konuşurken karşısında dev bir anne baba olmadan onun boy seviyesine inip, göz teması kurarak, gözlerinin içine bakarak dinlemek, ona değer verdiğimizi hissettirir, göz göze iletişim çocuğun güven ve sevgi duygusunu geliştirir.
Isidor I.Rabi‘ye göre, soru sormanın ötesinde çocukların dinlenmesi gerekiyor. Çocuklarınızı sabırla dinleyin ve onların anlatmak istediği konularda onaylayarak destek olmaya çalışın. Duygularını konuşarak ifade eden çocukların saldırganlığı ve ağlaması azalır.