Retorik bilmek ve uygulamak, retorik oyunlarıyla cümlelerinizi süslemek, kişisel gelişiminize de katkı sağladığı için sizin bilgili ve kültürlü görünmenizi de sağlar.
Değerli Okurlar,
Sizlere, bir kaç satırda fikirlerimi, bilgi birikimim doğrultusunda naçizane paylaşmak istiyorum. Hayatınızda, konuşmaktan keyif aldığınız kişiler mutlaka olmuştur. Peki ya bu konuşmaları söz söyleme sanatını da dahil ederek, birbirinize sataşmaktan keyif alarak yaptığınız oldu mu?
Bazen cinsiyetsizce sadece konuşmak istersiniz. Hiç tanımadığım, yüzünü görmediğim ve asla karşılaşmayacağım dediğiniz biri yada birileri o “an”lık hayatınıza girebilir. Bazen sosyal medyada karşılaşırsınız, bazense reelde bir yerlerde.. Bazen yolculuk esnasında yanınızdaki koltuğa oturan şahısla “-aman bir daha nerde karşılaşacağım, anlat gitsin, dök içini rahatla” diye düşünerek konuşursunuz hatta özelinizi paylaşırsınız, bazen de sosyal medyada ortak bir konuda yorum yaparken tanışır, “- aman ne olacak konuş gitsin, şuan bana iyi geliyor, ENGELLERİM olur biter” diye düşünerek konuşursunuz.. Doğrudur..
Sanal gerçeklik olsun olmasın, tamamen insani güdülerle hareket ederek o anlık ihtiyacımızı giderebiliriz. Yapmayan kaldı mı o da ayrı bir konu ama artık devir değişti çoğumuz yapıyoruz.. Kelimelerden cümle kurarken faydalandığımız, retorik yani söz söyleme sanatı ile karşımızdaki insanı etkilemeye çalışırız. Bu şekilde karşımızdakine yaklaştığımız kadar yaklaşması gerektiğinin altını çizeriz.
Retorik Oyunları ile birçok şey yapabiliriz. Mesela kişiliğimizi saklayabiliriz yada saklamayabiliriz, psikolojimizi belli etmeyebiliriz yada edebiliriz veya “-miş” gibi de düşünmesini sağlayabiliriz, hayal dünyamızı paylaşabiliriz, bilgi birikimimizi gösterebiliriz, karşı tarafın empati kurmasını sağlayabiliriz, bir şeyler öğretebiliriz ve/veya kültürel zenginliğimizi sunarken entelektüel seviyemizi de sergileyebiliriz, eğer ilgilendiğimiz biriyse ağzından laf alabiliriz, o kişi hakkında bilgi edinebiliriz, çapraz sorgu dahi yapabiliriz. Psikolojik manipülasyon yaparak tanıdığınız tanımadığınız herkesi kendinize bi şekilde bağlayabilirsiniz.. Sizinle konuşmaktan haz aldıkça sohbet derinleşecektir buna emin olun.
Keyfinize keyif katacak, günlük monoton hayatınızı renklendirecek taktik ve stratejilerle özgüveniniz yerine gelecektir. Doğal olmak ve içinden geldiği gibi konuşmak da bir yöntemdir. Farkında olmadan akışına bırakarak söylediğiniz her sözden siz sorumlusunuz. O yüzden biraz bilinçli konuşmakta yarar vardır. Neysem “O”yum derken dahi, karşı tarafın algısını yönlendirmiş olursunuz.. Retorik ile, algı yönetimini harmanlayarak, düşünsel yolculuğa da çıkmış olursunuz. Beyniniz sürekli olarak yeni nöronlar üreterek, işlevselliğini sürdürebilir hale gelir. Bir nevi retorik sayesinde aktif olan algılama, düşünme, sorgulama ve konuşma alanlarının gelişimine katkı sağlamış olursunuz.
Mülakatlarda, iş görüşmelerinde, seminer ve toplantılarda işinize yarayacak, altın niteliğinde bir bilgidir bu. Doğaçlama yapacaksanız dahi çok fazla yeni ve anlamını bildiğiniz kelimelere ihtiyacınız doğacaktır. Çok çeşitli kaynaklarla, kitap ve yazılı metinlerle veya daha fazla insanla sohbet ederek, kişisel gelişim kurs ve seminerlerine katılım sağlayarak kendinizi geliştirebilir, münazara gruplarına dahil olarak, söz dağarcığınızı arttırabilirsiniz.. Yabancı dil bilmek, öğrenmek, hatta “anlıyorum ama konuşamıyorum” demek gibi bir şeydir bu. İfade edişinizi dahi etkiler.
Retorik bilmek ve uygulamak, retorik oyunlarıyla cümlelerinizi süslemek,*(bişey bilmeden, öğrenmeden uzmanlık alanınız gibi konuşamazsınız, o yüzden sürekli araştırmalı ve okumalısınız) kişisel gelişiminize de katkı sağladığı için sizin bilgili ve kültürlü görünmenizi de sağlar.
İkili yada çoklu iletişimlerde mutlaka retorik kullanın..