Motivasyon Nedir? Diyet motivasyonu nasıl sağlanır? Neden kilo verme sürecine başladığınızın net olarak farkında mısınız?
Motivasyon, bireyin hedeflerine doğru ilerlemesini sağlayan güdülenmedir. Eğer motivasyon yetersiz olursa kişi hedefine giden yolda gerekli gücü kendinde bulamaz ve süreci başarıyla ilerletemez. Konu her ne olursa olsun kişinin belirli bir motivasyonu kendinde hissetmesi gereklidir.
Diyet Motivasyonu
Bizim bu yazımızdaki konumuz ‘kilo verme süreci’. Motivasyonu yüksek kişi -eğer doğru beslenme stratejilerini uyguluyorsa- kilosundan kurtulabilecektir. Ancak burada özellikle belirtmek istediğim bir nokta var. Kendimizi çok zorlayacak, çok aç kalacağımız, alışık olmadığımız şok diyet listelerini uygulamaya kalkmayalım. Diyeti sürdüremediğimizde de kendimizi motive olamamakla veya iradesizlikle suçlamayalım. Zaten zararlı olan bu şok diyet listelerini uygulaması da oldukça zordur. Sağlıklı bir beslenme programı kişiyi çok fazla zorlamaz. Sadece ilk baştaki alışma evresinde küçük bir zorlanma hissedilebilir, bu yazımızda vereceğimiz önerilerle bu küçük zorlanma sürecini programdan kopmadan atlatabilirsiniz.
1)Bırakmayı Düşündüğün Zaman ‘Neden Başladığını’ Hatırla!
Nietzsche der ki, “Bir nedeni olan, her nasıla katlanır.’’ Neden kilo verme sürecine başladığınızın net olarak farkında mısınız? Değilseniz işe bunları netleştirerek başlamalısınız. Kilo verdiğinizde hayatınızda olacak değişimleri gözünüzün önünde canlandırmalısınız. Sizi ne motive ediyor? Daha iyi görünmek mi, daha kolay hareket edebilmek, bu sayede daha çok yeri gezebilmek mi, çocuklarınızla, torunlarınızla oynayabilmek mi? Sizi motive eden şeyleri bir motivasyon kaynağı olarak kullanın.
2)Radikal Değişiklikler Yerine Küçük Değişiklikler Yaparak İlerleyin
Bir anda hiç alışık olmadığınız bir beslenme ve yaşam tarzına geçmektense şu andaki alışkanlıklarınızda süreç içerisinde küçük küçük değişiklikler yapa yapa hedeflediğiniz noktaya doğru ilerleyin. Bu sayede zorlanmıyormuş gibi hissetmenize rağmen sonuç alacaksınız.
3)”Battı Balık Yan Gider’’ Düşüncesinden Kurtulun
Bu tabiri duydunuz mu bilmiyorum. Battı balık yan gider, diye bir tabir var. Bu tabir iş bir kere kötüye gitti nasıl olsa, bundan sonra istediğim gibi davranıp tamamen batırabilirim, gibi bir anlama gelir. Bu olayın bizim konumuzdaki karşılığı şudur: Diyelim ki arkadaş ortamında bir dilim kek yediniz. Günün geri kalanına nasıl devam edeceksiniz? Amaan nasıl olsa bozuldu diyet diyip istediğiniz her şeyi yiyip içecek misiniz, yoksa olan oldu, artık sağlıklı beslenme düzenime hemen geri dönüyorum mu diyeceksiniz? Bu iki bakış açısı arasındaki fark belki de süreci başarıp başaramayacağınızı belirleyen en önemli faktör olacaktır.
4)Egzersiz Yapın
Şu anda egzersizin kalori yakma, kasları çalıştırma gibi fizyolojik faydalarına değinmeyeceğim. Sadece psikolojik bir faydasından söz edeceğim.
Egzersiz için bir çaba harcadığınızda küçücük bir çikolata yiyip harcadığınız kaloriyi geri almaya içiniz razı olmaz. O yüzden düzenli egzersiz yapmaya başlayan kişilerin beslenmelerinin de ister istemez daha iyiye gittiği görülmüştür.
5)Kendinize Bir ”İdol’’ Belirleyebilirsiniz.
Kendinize iş hayatı, sosyal hayatı, düşünme biçimi, yeme içme, egzersiz vs gibi konular da dahil olmak üzere tümüyle yaşam tarzını örnek aldığınız kişiler var mı? (aynen kopyalamak değil, örnek almak) Eğer varsa işiniz daha kolay. Yaşam tarzınızı içten içe o kişiye benzetmeye çalışacağınızdan, eğer o kişi erkenden uyanıp sabah koşusuna çıkıp, gelip yulaflı, sağlıklı bir kahvaltı yapan bir kişiyse, siz de geç ve yorgun argın kalkıp, daha tam uyanamadan evden çıkıp yolda ağzına poğaçaları tıkıştıran bir kişi olmaktan rahatsızlık duymaya başlarsınız ve zamanla hayatınızı daha iyiye doğru değiştirme kararı alırsınız.