Bir insan nasıl olgun olur? Olgunluk belirtileri nelerdir? Olgunluk deyince aklınıza ne geliyor? Ben olgunluğu, söylediklerimizle yaptıklarımızın uyumu olarak görüyorum.
Sanırım genel olarak herkese ağır oturup kalkma, lafa söze karışmama ve kısacası her şeye susma gibi kıstaslar geliyor. Bu da bize yine başka bir algıya veya olumsuz önyargıya sıkıştığımızı gösteriyor.
Ben olgunluğu, söylediklerimizle yaptıklarımızın uyumu olarak görüyorum. Çevremizde birçok insanın öğütleri size çok anlamlı, olgun ya da mantıklı geliyor olabilir. Ama söylediği sözlerle yaptığı hareketler birbiriyle aynı paralellikte değilse bence o kişi olgunluk sıfatına layık değildir. Tabiri caizse o kişi laf cambazıdır.
Olgun insan yeri gelir çocukça davranabilir, eğlenebilir, boş konuşmalar yapabilir. Zaten bir insan her zaman aynı şekilde davranamaz. Önemli olan insanın yeri geldiğinde olaylara ve durumlara en uygun şekilde duruş sergilemesi ve ona göre davranması olgunluktur. Daha önemlisi ise konuştuğu gibi davranıp, davrandığı gibi kelimelerini kullanmasıdır. Mevlana’nın da dediği gibi: “Ya olduğun gibi görün ya göründüğü gibi ol”
Hiçbir zaman olgun olmak için susmayın, eğlenmekten kaçınmayın ve yanlış söylemde bulunurum diye geride durmayın. Yeri geldiğinde gülmek, konuşmak; yeri geldiğinde saçmalamak, yaşınızın insanı olmamak ve yeri gelince olduğunuzdan daha büyük davranmak, durumlara daha mantıklı yaklaşmak, düşündüğünü yaşamak bence olgunluktur.