Tümleşik olmayan (YANİ PARÇA PARÇA) satın alınan bir müzik setinin hikayesi (Bölüm 1)
Bu satırların yazarı, 10 yıl önce 20 bin ABD Doları tutarındaki bir setin sahibiydi… Neler yoktu ki?: Luxman LV-117 sayısal dönüştürücülü amfi, Nakamichi ZX-9 Kaset çalar, Onkyo equalizer, Paradigm hoparlörler ile optik sayısal çıkışlı Technics SL-PG340 CD çalara ve Project plakçalara (100 Dolar’lık Shure MX-97E kafalı) sahipti.
Kısmet diyelim, ülkemizin çalkantılı yıllarından sonra yukarıda bahsettiğim müzik setinden bugüne artık eser kalmadı. 2014 yılından itibaren özellikle tümleşik Sony marka müzik setlerine tutunmaya çalıştıysam da, önceki müzik setimin sesi hala kulaklarımda idi. Bundan sonra yazacaklarım, evimde bulundurduğum ve bana müzikal olarak hitap edebilecek bir seti, internet üzerinden adım adım nasıl oluşturduğuma dair olacaktır.
- Bundan iki yıl önce, kafama yatabilecek bir müzik setini parçalar halinde almayı kafama koydum. Bu işi de internet üzerinden yapmayı daha uygun buldum. Sony FH-215R tipi tümleşik müzik setimi sattım. Yerine, pikap girişi de bulunan bir Sony Radyo-Sinema Amfisi satın aldım; sadece iki kanal kullanacağımı bilerekten. Yaklaşık 600 liraya bu amfiyi alırken, sinema devresinin çalışmadığını satıcı dürüstçe yazmıştı… Amfinin tamirine 500 lira vererek, 1100 liraya çok kanallı iyi çalışan bir amfi edinmiş oldum. Amfinin hem pikap girişi, hem de sayısal (optik-koaksiyel) girişleri mevcut ve kanal başına 8 Ohm’da 100 watt ses gücü verebiliyor.
- Halen ikinci el piyasası 1000 liradan yüksek olan ve optik (sayısal) çıkış da bulunduran bir Pioneer DVD çaları da 350 liraya edindim. DVD çalar olduğu için arkasındaki çıkışlarından birini doğrudan televizyona, diğerini ise amfiye bağladım.
- Pikabı, ne yazık ki ‘O’ olarak istenen fiyata, yani 1750 liraya satın aldım… Lenco 3808 modeli pikabın üzerinde tabii ki bir AT-3600 manyetik kafa ve iğnesi (ki gerçekten kötü değil) bulunmakta idi… Bu pikaba Shure MX-97E (yaklaşık 100 dolar-zamanında dolar 6,5 lira iken) takarak, plaktan dinlediğim müziği daha iyi algılar hale geldim. Bu arada, daha iyi bir plakçalar arayışımdan da vazgeçmiş değilim!
- Kasetçaları ise ‘3’ kafa bir cihaz olarak seçtim. İki kafalı bir kasetçalarda silme ve kayıt kafaları toplam iki tanedir. Hâlbuki 3 kafalı bir kasetçalarda kafaların biri silme, diğeri kayıt, bir sonraki ise dinleme kafasına sahiptir. Bunun avantajı, kaydetmekte olduğunuz bir parçayı gerçek zamanda kasetten dinleyebilmenizdir; bu nedenle ayarları hemen düzeltmeniz mümkündür. Bu cihazı da 1000 liraya temin ettim. Aynı anda bir besteci olarak da, ev stüdyosundaki mikser çıkışına da ayrıca Technics BX606 üç kafalı bir kasetçalar daha ekledim.
- Son olarak, yenisi 3500 lira olan bir çift hoparlörü, önce denedikten sonra kullanılmış halde 1200 liraya satın aldım ve tüm bileşkenleri derhal o noktada kurmaya başladım.
İnternetten, yukarıda belirttiğim tüm cihazları iki yıl içinde toplam 5000 liranın az üstüne mal ettim ve aldığım sesten oldukça memnunum…
Evet, bu cihazları satın aldığımda bazı çizikler (özellikle üstlerinde) yok muydu? Tabii ki vardı ve bir önceki yazımda belirttiğim gibi, iyi bir tamircim de var.
Her neyse, 15 bin liralık bir müzik setini epey araştırmalardan ve zaman ayırabildikten sonra 5-6 bin liraya alabilmek mümkündür. Sabrınız var ise.
Bir sonraki yazımda, bu serüvenin diğer olumlu veya olumsuz kısmını (satıcılarla ilgili olarak) aktarmaya çalışacağım…