Ülkemizde her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kutlanılır. Farkındalık kazanmak ve toplumun bilinçlenmesi amaçlanır. Bu yazımda amacım günümüzde de artan kahve tüketimiyle birlikte kanser ile ilişkisi incelemek, çeşitli literatür taraması yapmak olduğunu söyleyebilirim.
Kahve alımın fazla olması ve kanser oluşumu ile ilgili yapılan çeşitli literatür taramalarında çelişkili ifadeler yer almaktadır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda kahve tüketimi ve kanser ile pozitif yönde ilişkinin olduğu görülürken , bazı araştırmalarda ise tam tersi kahve tüketiminin olması bazı kanser türlerini koruyuculuk üstlendiği bulunmuştur.
Yapılan bir kohort çalışmasında, 1496 kanser vakası incelenmiştir . Hiç kahve tüketmeyen ya da nadiren kahve tüketen bireylerin, çok fazla kahve tüketen bireylere göre karşılaştığında; düzenli kahve alımı olan bireylerin pankreas riski %18 daha az, düşük ya da orta derecede kahve tüketen bireylerin ise %14 daha az olduğu bulunmuştur.(1)
Güncel literatürü incelediğimizde ise fareler üzerinde yapılan bir araştırmada,kolondaki kahve ekstratlarının kök hücre büyümesini ve bağırsak bariyeri hasarının inhibisyonu üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda kahvenin bağırsaktaki iltihap giderici etkilerinin ahR sinyallerden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. ArH = Aril hidrokarbon reseptörü, dış çevreye karşı hücre büyümesini ve bağışıklık sistemini desteklemekten sorumludur yani kolon kamserinde koruyucu etki yapmaktadır.(2)
Günlük alınacak maksimum kafein miktarı için kahveyi iki fincan ile sınırlandırmak sağlığımız açısından önemlidir !
Kaynakça:
1.Dong, Zou J, Yu XF. Coffee drinking and pancreatic cancer risk: a meta-analysis of cohort studies. World J Gastroenterol 2011; 17: 1204-10.
2.Chapkin, R. S., Davidson, L. A., Park, H., Jin, U. H., Fan, Y. Y., Cheng, Y., Hensel, M. E., Landrock, K. K., Allred, C., Menon, R., Klemashevich, C., Jayaraman, A., & Safe, S. (2021). Role of the Aryl Hydrocarbon Receptor (AhR) in Mediating the Effects of Coffee in the Colon. Molecular nutrition & food research, 65(20), e2100539.