MGM kayıtlarına göre, 2020 yılı içerisinde 984 meteorolojik afet rapor edildi. En fazla görülen meteorolojik afet 297 olay ile şiddetli yağış ve sel afeti.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 84. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Azerbaycan Başbakanı Ali Esedov ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı “Çevrimiçi Türk Dünyası Meteoroloji Forumu” etkinliğinde konuştu.
Değişen iklim koşullarının da etkisi ile son yıllarda artan meteorolojik afetlere dikkati çeken Bakan Pakdemirli, afetlere hazırlıklı olmakla toplumsal direncin artacağını söyledi ve yapılan çalışmalardan örnekler verdi.
Bakan Pakdemirli, meteoroloji alanında bir olma çağrısında bulunarak; Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’nin kurulmasıyla yerli yazılımların Türk dünyasının kullanımına açılacağını belirtti.
“Türkiye’de, özellikle son yıllarda değişen iklim koşullarının da etkisi ile meteorolojik afetlerin oluşum sayıları ve şiddetinde artış görmekteyiz. “Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, 2020 yılı içerisinde toplam 984 meteorolojik karakterli afet rapor edildi. En fazla görülen meteorolojik afet 297 olay ile şiddetli yağış veya sel afetidir.”
“Hazırlıklı olmak, afet zararlarının azaltılmasında ve toplumun afetlere karşı direncinin artırılmasında büyük rol oynamaktadır. Meteorolojik uyarıların daha kolay anlaşılması amacıyla, Avrupa ülkeleri tarafından da kullanılmakta olan, renk kodlu uyarılara geçerek, yerli ve milli imkânlarla geliştirdiğimiz Meteo Uyarı sistemini devreye aldık.
Afet sonrasında, afet bölgelerinde görevli yetkililer ile vatandaşların en kısa sürede bilgilendirilmesi amacı ile “Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezi”ni hizmete aldık. 422 ilçe için uyarı vermekte olan Zirai Don Uyarı Sistemi, ülkemizdeki tüm ilçeleri kapsayacak şekilde güncellenerek, çiftçilerimizin hizmetine sunuldu. “Tarımsal Hava Tahmini” sistemimizin Mobil uygulamasını geliştirdik ve çiftçilerimizin kullanımına sunduk.”
“Hacı Bektaş Veli’nin bir sözünü sizinle paylaşmak istiyorum. ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım.’ Bu vesile ile günümüzde küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi hepimizi etkileyen sorunlarla başa çıkma kapasitemizi artırmak, bölgemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak, imkan ve kabiliyetlerimizi paylaşmak için sizlere bir çağrım var. Sizleri Meteoroloji alanında da bir olmaya çağırıyorum, İri olmaya çağırıyorum, Diri olmaya çağırıyorum. Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’ni kurmaya çağırıyorum.”
“İnşallah; Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’nin kurulması ile de; Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen METCAP, MeteoUYARI, Piri Reis, Hezarfen, Orman Yangınları Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ve Mobil Uygulamalar gibi yazılımların Türk Dünyasına sağlanması ve ortak yazılımlar geliştirilmesini sağlayacağız.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Türk Dünyası Meteoroloji Forumu’nun hayırlara vesile olmasını diliyor, Azerbaycan Başbakanı Sayın Ali Esadov’a programı teşrifleri için şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Erdoğan, “Tarım ve Orman Bakanlığımızı bu anlamlı foruma öncülük ettiği için can-ı gönülden tebrik ediyorum. Türk dünyası olarak geride bıraktığımız dönemde koronavirüs salgını sebebiyle aralarında dostlarımızın, sevdiklerimizin de bulunduğu pek çok insanı kaybetmenin acısını yaşadık”.
Ama yine aynı dönemde 30 yıllık işgalin ardından Dağlık Karabağ’ın tekrar anavatanla kucaklaşmasının sevincini de yüreklerimizde hissettik.
Bu vesileyle bir kez daha 44 gün süren destansı mücadeleleriyle büyük bir zafere imza atan Azerbaycanlı kardeşlerimizi tebrik ediyorum.
Hem Dağlık Karabağ Savaşı hem de salgın sürecinde yaşadıklarımız, savunmadan diplomasiye, sağlıktan tarıma, turizmden enerjiye her alanda Türk dünyasının birlik, beraberlik ve dayanışmasının önemini göstermiştir.
Aynı dili konuşan, aynı dine inanan; tarihi bir, kültürü bir, medeniyeti bir, 300 milyonluk çok büyük bir aile olduğumuzu bu vesileyle tekrar gördük.
Aile fertleri olarak önümüzdeki dönemde asıl sorumluluğumuz, bu bağları güçlendirmek, aramızdaki işbirliğini daha da ilerletmek olmalıdır.
“Türk Dünyası Meteoroloji Birliği” kurulması düşüncesinin bu yönde atılmış kıymetli bir adım olduğunu düşünüyorum.
Salgın sebebiyle çevrimiçi olarak düzenlenen toplantımızın başarılı geçmesini diliyor, sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum diyerek sözlerini tamamladı.