Zamanımızı daha iyi nasıl yönetmeliyiz? Zaman devredilemez, değiştirilmez geri verilmez. Birinin zamanını başka biri onun adına kullanamaz. Zaman sadece kişinin kendisine aittir. Zaman, asla geri alamayacağın bir şey olduğu için hayatın en değerli sermayesidir. Bu nedenle hayatın içinde onu yönetmek en temel yaşam becerisi zaman yönetimidir.
“Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız aklınız bunun neden imkânsız olduğunu ispat etmek üzerine çalışmaya başlar. Bir şeyi yapabileceğinize gerçekten inandığınızda aklınız yapmak üzere çözümler bulmak konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar” DavidJ. Schwartz
Etkin Zaman Yönetimi Nasıl Olmalı?
Hedeflerini bilen güçlü ve zayıf yönlerini fark eden, verimli ve verimsiz saatlerini gözlemleyip, kendini tanıyan iyi bilen kişi kendini ve zamanını iyi yönetir. Kişinin güçlü ve zayıf yönlerini iyi analiz etmesi ve kabul edip geliştirmesi çok önemlidir. Zamanın etkin kullanımını sağlamayan her türlü engele zaman tuzağı denir. Yorgunluk, halsizlik, baş edememe hissi, stres, zaman tuzaklarına yol açar. Zaman tuzağı üç türdür.
Kişinin kendisinden kaynaklanan zaman tuzakları.
İşten kaynaklanan zaman tuzakları.
Örgütsel yapıdan kaynaklanan zaman tuzakları.
Zamanı dogru kullanmak icin bilincli ve farkında olmak.Bugun icinde yasamin canlılığını hissetmelidir
Dün ve gelecek ile ilgili düşünceler kaygı ve orada yaşıyor olmak bugünden yoksun eder. Günlük rutinler not almak, zihni ve duygularınızı da denetim edecektir. Her gün kendinizle yazılı bir şekilde iletişim haline getirin. “Günlük yapılacaklar” listesini önceliklerinize göre yazın, ertesi gün planını zihninizde şema olarak hazırlayın. Listenizin başındaki işlere özenle dikkatle yaklaşın.
Sabah saatleri ve uyku saatlerini göz önüne alın. Yirmi dört saatlik dilimi verimli kullanmak için sosyal medyadan teknolojiden uzak durmaya çalışın. Günümüzde en çok zaman tuzağı kullanılan dijital uygulama ve sosyal medyada geçirilen kayıp olan zamandır. Başladığınız işi bir kere de tamamlaya çalışın, ertelemeyin. Küçük hedefler belirleyerek ve düzenli olarak kendinizi değerlendirerek sürekli olarak ilerleme kaydedeceğinizi göreceksiniz.
Zaman gerçekten bir insanın sahip olduğu tek sermayedir ve kaybetmeyi göze almamalıdır.
“Zamanımı en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim?” diye kendinize sorun ve uygulayın. Aşağıdaki tekniklerden birini uygulamak için bugünden hareket edin.
Dilimleme tekniği: Önemli ve büyük işlerin daha küçük parçalara bölün, her bir parçanın tek tek ele alınarak sonuçlarını bilinçli izleyin yorumlayın.
Bilanço tekniği: Bütün artı ve eksi noktaları ortaya koyup onlardan güç alarak önlem veya hangi yol izlenmeli gerçekçi bakış olacaktır. Özellikle karar alma durumunda, bu bilgileri toplamada bu yöntem çok yararlıdır.
Ödül tekniği: İşi tam ve istekli biçimde yerine getirdiğinizde, kendi kendinize bir ödül verin. Motivasyon olarak pekiştirmek çok etkili olacaktır.
Komite tekniği: Önemli kararları ve işleri başkalarıyla birlikte almayı gerektirir. Böylece kişi ağır sorumluluk duygusundan ve onun yarattığı stresten kurtarir atalet ve erteleme geride bırakır.
Pomodoro Tekniği: İnsanları sahip oldukları zamana karşı değil, onunla çalışmaya teşvik eden bir zaman yönetimi sistemidir. Pomodoro Tekniği girişimci ve yazar Francesco Cirillo teknik, bu çalışmayı ,zamani aralıklara bölmek için kullanmıştır.
Yapmanı gereken bir görev belirle ve seç.
Bir zamanlayıcı ayarla (örn. 25 dakika).
Secmis olduğun göreve odaklan.
Zamanlayıcı çaldığında, bir parça kâğıda bir onay işareti yerleştir.
Kısa bir mola ver: Yaklaşık üç ila beş dakika ara vermeniz yeterli. Olduğun ortamda biraz esne, şu iç, yürüyüş yap, zihnini rahatlatmak için işle ilgili olmayan bir şey yapabilirsin.
İkiden beşe kadar olan adımları tekrarla: Bu işlemi dört kez tamamladıktan sonra daha uzun süreler koyabilisin. (20–30 dakika).