İnsanlar neden bir ‘kuşak’ adı altında isimlendiriliyor? Nedir bu insanları bu gruplara dahil eden etmenler? Zamanda insan… Zamanın değişimi… Değişen zaman mı? Zaman ise ne kadarı ölçülebilir?
Yaşadığımız dünya üzerinde yıllar geçtikçe dinamik bir şekilde değişim olmaktadır. Değişimler devam ettikçe yaşam tarzımız, kılık kıyafetlerimiz, dilimiz, teknolojimiz, kültürümüz, beslenme tarzımız, düşüncelerimiz, kısacası bizi biz yapan, yaşam alanımıza dahil olan her şey de değişmektedir. Unutulan bir şey var ki bu değişim furyası içerisinde ‘insan ’da değişmektedir. Çevresel etmenlerin değişimine dair adaptasyon çabamıza verdiğimiz enerji neden insan değişimi hususunda duraksama yaşıyor?
Sessiz kuşak, bebek patlaması kuşağı, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı… Nedir bu kuşak adları? İnsanlar neden bir ‘kuşak’ adı altında isimlendiriliyor? Nedir bu insanları bu gruplara dahil eden etmenler? Zamanın değişimi… Değişen zaman mı? Zaman ise ne kadarı ölçülebilir?
Değişen sorular, değişen cevaplar… Peki fıtratımız hangisine daha yatkın? Yenilenmeye mi? Gelenekselleşmeye mi? Değişen dünya artık 21. Yüzyılda. Bu yüz yıl ise bünyesinde birden fazla kuşağı barındırmaktadır. Ne mi oluyor dersiniz? Elbette kuşak çatışması… Belki de kuşak çatışmasından fazlası. Zaman çatışması, düşünce çatışması, imkân çatışması…
Tüm bunlar kendi aralarında çatışa dursun. Çatışmadan nasibini alan ise çocuklar olmaktadır. Gelenekselleşen düşünce çatışması içerisinde yetişen çocuk içinde taşıdığı potansiyeli ortaya çıkarma hususunda ikilem yaşamaktadır. Kendi jenerasyonunun ona kattığı özellikleri taşırken kalıplaşmış düşünce yapıları çocuğun fıtratına aykırı olmaktadır. Artık ‘ben senin yaşındayken…’şeklinde başlayan nasihat cümleleri çocukta ‘Babam benim yaşımdayken bunları yapıyormuş hemen bende aynısını yapmalıyım.’ Şeklinde bir aydınlatma yaşatmayacaktır. Aksine çocuğun daha çok kulak kapatmasına yol açacaktır. Çocukta anlaşılmadığı düşüncesi hâkim olurken, ruhen ve fiziken ailesinden uzaklaşmasına yol açabilme ihtimali yüksek olabilmektedir.
Zaman ne kadar değişirse değişsin asıl mesele empati kurabilme becerisini kaybetmemektedir. Öncelikle çocuğu tanıma ve anlama yolunu bulduğumuzda hem kendimiz hem çocuğumuza bu beceriyi kazandırdığımızda ve tutarlı olarak uyguladığımızda zamanın etkisini de hafifletmiş olacağız.