Yurt dışı eğitim danışmanlığı hizmeti veren Global Leaders genel müdürü Güler Taylan Akar, “Öğrenciler üniversiteye gitmeden önce lise eğitiminin önemli olduğunun farkında. O nedenle son yıllarda yurt dışında lise eğitimi almaya yönelik büyük bir talep var” dedi.
İngiltere, Amerika, Kanada, İsviçre ve İspanya’dan Türkiye’ye gelen yatılı liselerin temsilcileri, Global Leaders’ın Zekeriyaköy’deki ofisinde aileler ve çocuklarıyla buluştu. Etkinlikte sunum yaparak okullarına ve imkanlarına yönelik bilgi veren temsilciler, ailelerin sorularını da yanıtladı.
EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKELER; İNGİLTERE, ALMANYA, İSPANYA
Etkinliğe ilişkin bilgi veren Global Leaders’ın Genel Müdürü Güler Taylan Akar, “Yurt dışından gelen okulların temsilcileri ile çocuğunu yurt dışında okutmayı düşünen aileleri buluşturduk. Çünkü son yıllarda yurt dışında lise eğitimi almaya yönelik büyük bir talep var. Öğrenciler üniversiteye gitmeden önce lise eğitiminin önemli olduğunun farkında.
Çocukları lise eğitimi için yurt dışına gönderecek ailelerin öncelikli tercihi İngiltere, Almanya, İspanya çünkü yaşları itibariyle küçükler ve kendilerine yakın olsun istiyorlar. Ama Kanada ve Amerika’da her zaman çok popüler çünkü bütçe anlamında çok fazla seçenek sunuyorlar. Özellikle 11 ve 12’nci sınıfta okuyan öğrenciler Kanada ve Amerika’yı tercih ediyor. Yaşları daha küçük olan çocuklar ise yakın ülkeleri tercih ediyor” diye konuştu.
EĞİTİM ÜCRETLERİ 25 BİN DOLARDAN BAŞLIYOR
Eğitim ücretlerine yönelik bilgi veren Akar, “Kanada ve Amerika’da yıllık eğitim ücretleri 25 bin dolardan başlıyor, 40 bin dolara kadar çıkabiliyor. İngiltere’de ise konaklama, kurs dahil 30 bin pounddan başlayıp 50 bin pounda kadar çıkıyor. Yatılı okul sistemi, öğrenci okula başladığı andan itibaren ödediği ücretle bütün hizmetlerden yararlanıyor.
Eğitim, konaklama, yeme-içme bu hizmetlere dahildir. Avrupa’da da 25 ile 30 bin Euro arasında eğitim ücretleri değişiyor. Öğrenciler eğitim almak istediklerin ülkenin müfredatına daha erken girmek istiyor ve büyük bir avantaj sağlıyor. Çünkü gitmiş oldukları ülkenin eğitim sistemini, kültürünü önceden keşfediyorlar. Üniversiteler de başka bir ülkeden gelen öğrenci yerine kendi lokasyonları içerisinde başvuru yapanları daha kolay kabul ediyor” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLER ‘GLOBAL İNSAN’ OLARAK YETİŞİYOR
Gençlerin birçok açıdan kendini geliştirdiğini aktaran Akar, “Pandemi döneminde orada olan öğrenciler devam etti ama buradan yurt dışında gitme talebi durdu diyebiliriz. Ama pandemiden sonra talep çok arttı. Ailelerle görüşüyorum, ülkemizdeki özel okulların eğitim ücretleriyle yurt dışındaki okulları kıyasladıklarında büyük fark olmadığını görüyorlar. Böylece çocuklarının daha erken yurt dışında eğitim almaya başlasın istiyorlar. Bugünkü etkinliği yapmamızın nedeni de talebin çok artmasıdır. Yurt dışında yatılı okulların geneli büyük kampüsler içerisinde kurulu.
Öğrencilere spordan, sanata kadar birçok alanda altyapılarını güçlendirebilecekleri imkanların tamamını sunuyorlar. Sorgulamadan ezbere dayalı eğitim sistemini tamamıyla yıkmış durumdalar. Öğrenciler okuyor, sorguluyor, araştırıyor ve sunuyor. Öğrenciler ‘global insan’ olarak yetişiyor. Çünkü mezun olduktan sonra global düşünmek zorundalar. Hangi ülkeye giderlerse gitsinler birçok açıdan kendilerini geliştiriyorlar” dedi.