Önceki yazımda düşük enflasyonun ekonomiler için bir problem olduğundan bahsetmiştim. Bu yazımda da yüksek enflasyon sorunundan bahsedeceğim.
Düşük enflasyon ortamında üretici zarar gördüğü için ekonomi zarar görür. Yüksek enflasyon ortamında ise tüketicinin alım gücü azalır ve bu durum ekonomiye hasar verir.
Yüksek enflasyon ortamında mal ve hizmetlerin fiyatları çok büyük bir hızla yükselir. Bu yüzden de vatandaşlar bu mal ve hizmetleri satın alamayacak hale gelirler. Genelde bu tür durumlarda hükümetler piyasaya müdahale ederek tavan fiyat uygulaması getirir. Tavan fiyat uygulamasının temel sebebi ortada bir piyasa kalmamasıdır. Çünkü yüksek enflasyon durumlarında çokça balon görürüz, ilerleyen süreç ön görülemediği için tüm satıcılar fiyatlara devamlı zam yapar.
Ancak tavan fiyat genelde çözüm olmaz. Çünkü bu sefer de satıcılar karaborsaya mal satmaya başlar. Marketlerde mallar bulunamamaya başlar ve tüketici ciddi darbe alır.
Yüksek enflasyonun net bir çözümü olmamakla beraber sıkı para politikaları, ekonomi ve siyaset alanındaki reformlarla yapılandırılmış bir maliye politikası genelde doğru adımlardır.
Diğer yandan enflasyonun yüksek olduğu yerlerde bazen büyüme görülebilir. Bunun sebebi GSYİH (Gayri safi yurt içi hasıla) hesaplama formülü ile ilgilidir. GSYİH hesaplarında üretilen mal ve hizmetlerin fiyatları önem arz eder. Fiyatlar arttıkça GSYİH artabilir yani büyüme gözlenir. Elbette, farklı değişkenler de vardır ama enflasyon yüksekken büyümede artış olması ütopik değildir.
Kısacası, düşük enflasyon da yüksek enflasyon da ekonomi için sorundur.