Yılbaşında beslenme sorununa Diyetisyen Mekseliyna Adsız’dan tavsiyeler aldık. Yılbaşı sofrasında ne yiyip içmeliyiz, sağlıklı bir yılbaşı sofrası mümkün mü?
31 Aralık günü beslenme nasıl olmalı, yemeyi içmeyi fazla kaçıranlara öneriler, kronik rahatsızlığı olanların nasıl bir yılbaşı beslenmesi yapmaları gerekir, fit yılbaşı pastası tarifi olur mu? gibi başlıklarda Diyetisyen Mekseliyna Adsız’dan tavsiyeler aldık.
Yılbaşı arifesindeyiz, geldi çattı yeni bir yıl daha… Yeni bir umut, yeni bir gülümseme, yeni bir ben diyerek gireriz her yeni yıla. Bir öncekinden daha iyimser bir yıl olsun, zor geçen 2020’lerden biri daha olmasın diye dileyerekten, tek tek basaraktan, bade süzerekten, her şeye rağmen bana biraz umut ver diyerekten…
Türkiye’de yeni yıl sofraları malum ekonomiden sebep bir önceki yıla kıyasla farklılaşabilir ama illaki bir tombala bir çinko diyen çıkacaktır. Ne de olsa yaşamak bir aralıktan ışığı görebilme marifeti değil midir?
Yılbaşı demek karbonhidratından proteinine, şekerlisinden tuzlusuna, sebzesinden meyvesine çeşitli yiyeceklerin olduğu sofralar demek, evet; ama bu kadar besini tek gecede tüketmek ne kadar sağlıklı, özellikle 31 Aralık sabahından başlayarak o güne özel nasıl bir beslenme rutini uygulamalıyız? gibi merak ettiklerimiz konusunda Diyetisyen Mekseliyna Adsız açıklamalarda bulundu.
Dengeli bir sofra nasıl kurulur
Yılbaşı akşamı tüketeceklerimizden dolayı gün içerisinde beslenmemizden kısmak yerine aksine her günkü gibi beslenmeliyiz diyen Diyetisyen Adsız, “Sabah güne başlamadan önce 1 bardak ılık suyumuzu içip günün ardından yumurtalı bir kahvaltı veya sütlü, gevrekli hafif bir kahvaltı da tercih edebiliriz.
Yine iki buçuk, üç saatlik aralıklarla beslenip ara öğünde 6-10 tane çiğ badem veya çiğ fındık tercih edip yanında 1 fincan şekersiz bitki çayımızla güne devam edebiliriz. Öğle yemeğinde ise az yağlı bir kase sebze çorbasını yanında 1 kase yoğurt ve 1 ince dilim tam tahıllı ekmek ile beraber tüketebiliriz. Akşam yemeğinde yani yılbaşı sofrasında protein, karbonhidratı ve yağ dengesini iyi kurmamız gerekir, tabağımıza her besinden azar azar almalı ve eğer alkol kullanacaksak aşırıya kaçmamamızı öneririm” dedi.
Sağlıklı bir yılbaşı sofrasında neler olmalı?
Dengeli bir yılbaşı sofrası menüsünde neler olacağına ilişkin Mekseliyna Adsız şunları söyledi: “Öncelikle protein grubundan et olarak hindi, tavuk, balık birisi tercih edilmeli. Yanında iç pilav veya tahıl grubundan ekmek veya makarna tercih edilebilir. Kremalı mezelerden ziyade yoğurtlu mezeler; haydari ve benzeri mezeler tercih edilmeli. Ve tabiki yılbaşı soframızda olmazsa olmazlar tatlılar, meyveler ve kuruyemişler bulunabilir.
Bu besinlerden de ihtiyacımız olan kadar dengeli bir şekilde tüketebiliriz. Örneğin; yarım kase kremasız çorba, 1 el büyüklüğünde yaklaşık 150 gr kadar hindi veya kırmızı et (fırında haşlama veya ızgara olacak) yanında 3 yemek kaşığı iç pilav veya 1 ince dilim tam tahıllı ekmek ve rengarenk bir salata tüketebiliriz. Sonrasında mezelere geçersek, patlıcan ezmesi, yoğurtlu mezelerden tüketebiliriz. Şerbetli hamur tatlıları yerine 1 porsiyon sütlü tatlı tercih edebiliriz. Yemeğimizi çok geciktirmeden yemek sonrası minik atıştırmalıklarla besin alımını sonlandırmalıyız. Tok karınla uyumamalıyız.”
Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat!
Kronik hastalıkları olan kişilerin yılbaşı gündüz ve akşam dikkat etmesi gerekenlere ilişkin uyarılarda bulunan Diyetisyen Mekseliyna Adsız, “Tuz ve basit şeker kullanımına çok dikkat etmeliler. Aşırıya kaçmamalıdırlar. Risk grubundakiler ise asla beslenme düzenini bozmamalılar” dedi.
Yeni yılın ilk gününe özel beslenme önerileri
Yılbaşı beslenmesi konusunda önerilerde bulunan Diyetisyen Adsız, yeniyılın ilk günü önceki gecenin telafisi konusunda önerilerde bulundu. Adsız, “Öncelikle güne 2 bardak su ile başlamanızı öneriyorum. Suyumuzun içerisine 2 damla limon veya 1 çay kaşığı organik elma sirkesi koyarak ağır metallerden vücudumuzu arındırmalıyız. Ardından 2 adet kuru kayısı ile yiyerek kan şekerimizi dengelemeliyiz.
Sonrasında eğer imkanınız var ise 45-50 dk orta aktiviteli yürüyüşler yapabiliriz. Günün devamında kahvaltımızı ihmal etmeyip protein-karbonhidrat dengesini iyi kurmalıyız.
1 yumurtadan omlet yapabilir veya haşlanmış şekilde tercih edebilir yanında biraz peynir ve 5-7 adet zeytin 1 ince dilim tahıllı ekmek ile kahvaltımızı sonlandırıp 1 fincan şekersiz bitki çayı içebiliriz.
Kahvaltı sonrası minik bir ara öğün yapıp öğle yemeğinde Akdeniz yeşillikli bir salata yanında 1 kupa ayran tercih edebilir, akşam yemeğinde ise 1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği yanında 1 kase yoğurt ile yemenizi öneririm. Akşam yemeğinizi en erken saatte yapıp günü en az 2 litre su ve 3 kupa bitki çayı ile kapatmanızı öneririm” diye konuştu.
Her işin başı sağlık
Diyetisyen Mekseliyna Adsız, “Yeniyıla sağlık için doğru adımı atmalıyız, çünkü her işin başı sağlık” dileğinde bulunarak bu yeniyılın ilk gününe kararlar alarak girecekler için kitap önerilerinde bulunmayı da ihmal etmedi.
İşte Diyetisyen Adsız’ın kitap önerileri
Yeniyılda yeni kararlar alanlara Doğan Cüceloğlu’nun Savaşçı adlı eserini okumalarını tavsiye ediyorum. Harika bir başucu kitabı ve terapi niteliğinde. Bir diğer kitap önerim de Carol Dweck’in Mindset, Türkçe adıyla Aklını Kullan adlı kitabı. Bu kitap da aldığımız kararlarda zihnimizi nasıl şartlamamız gerektiğini anlatan mükemmel bir kitap.
Fit Yılbaşı Pastası olmaz demeyin!
Diyetisyen Mekseliyna Adsız’dan fit yılbaşı pastası tarifi de almazsak olmazdı.
Malzemeler: 700 ml süt, 6 yemek kaşığı yulaf veya tam buğday unu, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tereyağı. Bir kapta malzemelerin hepsini karıştırın, sonra ocağa alın orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kıvam alınca ocaktan alın, içerisine 6 yemek kaşığı bal, 3 yemek kaşığı labne, 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi ekleyip karıştıralım. Borcamın içine sütle ıslattığımız etimekleri dizelim. Üzerine hazırladığımız karışımı dökelim. Arasına muz dilimleyebiliriz. Bu şekilde tüm katı tamamlayıp en üstü fındık parçaları ve çilekle süsleyebiliriz. Hepinize afiyet olsun seneyi fit bir şekilde kapatmak dileğiyle, mutlu seneler…