Üretmek, kelimesi çok geniş anlamdadır. Birçok alanı kapsamaktadır tarım, hayvancılık, teknoloji, enerji, bilim, fikir, yazılı eserler, sinema, tiyatro, spor…vb Hem kendi açımızdan bakacağız bu alanlara hem de devletimiz açısından… Üretken bir toplum olmak için çaba sarf edeceğiz.
Toplumlarda bir araya geldiğimizde en çok konuşulan bir konudur ekonomik kriz. Hepimizi ilgilendiren bir konudur. Günümüzde üretmekten ziyade maalesef tüketen bir toplum olduk. Sosyo-ekonomik koşullar, iş olanaklarının fazla ve çeşitli olması, altyapı hizmetlerinin gelişmiş olması, yaşanabilir modern bir hayatın olması, eğitim ve sağlık olanaklarına erişimin kolay olması kırdan kente göçü cazip kılan motivasyonlar yani çekici faktörler arasındadır. Böylece kırsal kesimden kentlere göç başladı. Hâl böyle olunca tarım ve hayvancılık ile uğraşan belli başlı kişiler kaldı. Köylerde hayvan ve hayvansal gıda bulmak neredeyse imkansız… Köyde yaşayan birçok insanlar bile marketlerden temin etmektedir ihtiyaçlarını. Köyler hızla boşaltılmakta ve tüketici bir toplum olma eğilimimiz her gecem gün artmaktadır.
Güzel ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen yeterli balık üretimin ne de balık tüketimi yapılabilmektedir. Birçok nedeni vardır Değişen ihtiyaçlar, yeni iş kollarının artması, denizlerimizdeki trol avcılığı, çevre kirliliği ve balık stoklarımızın azalması ile balıkçılık sektörü paydaşlarını besleyemez duruma gelmiştir.
Başka bir örnek verelim ülkemizde arıcılık faaliyeti ne yazık ki gitgide önemini kaybetmekte. Fabrikalardan çıkma içerisinde şeker, glikoz şurubu, renklendirici içeren ballar satılmakta. Sağlığımızı böylece tehlikeye atıyoruz. Ülkece çözüm odaklı projeler oluşturabilir ve projeleri hayata geçirebiliriz. Böylelikle sağlıklı gıdaları soframızı zenginleştirmek de bizim elimizde. Fikirsel anlamda üretim de önemlidir. Ülkemizde yazılan bütün eserler tiyatrolar sinemalar… Sosyal anlamda katlı sağlıyor fikirsel üretim. Bir ülkenin yazar sayısının çok olması toplumda okumaya ve yazmaya değer verdiğini gösterir. Sinema ve tiyatroya yönelik çalışmalar kültürel zenginliği gösterir. Yeterince üretken bir toplum muyuz? Tartışılan bir konudur bence üretken bir toplumuz ama yeterince değil. Tüketimden ziyade üreten bir toplum olma yolunda ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız…